D-vitamiini lisää miesten testosteronia

Auringonotto ja sen stimuloima D-vitamiinin tuotanto lisäävät seerumin testosteronin pitoisuutta ja seksihaluja, osoittaa itävaltalaisen Grazin yliopiston uusi tutkimus.  D-vitamiinin (S-D-25) ja testosteronin pitoisuudet voidaan mitata helposti verestä. Tutkimuksen mukaan miehillä, joiden S-D-25 oli yli 75 nmol/l oli merkitsevästi enemmän veressään myös testosteronia.

Professori Winfried Märzin työryhmä mittasi 2299 mieheltä seerumin D-vitamiinin (S-D-25) ja testosteronin. Ne vaihtelivat eri vuodenaikoina samalla lailla: Ne olivat talvella pienemmät kuin kesällä. Kummankin pitoisuus veressä alkaa vähetä lokakuussa ja saavuttaa alimman tasonsa maaliskuussa.

”Miehet, jotka varmistavat D-vitamiinin riittävän saannin tekevät muiden seikkojen ohessa palveluksen testosteronitasoilleen ja seksihaluilleen”, kommentoi Ad Brand, hollantilaisen Sunlight Research Forumin edustaja.  Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että tunnin auringonotto voi nostaa miehen testosteronia 69 prosenttia.

Testosteroni on tärkein miehen sukupuolihormoni. Se huolehtii sukupuolielinten kehityksestä ja tyypillisten miehen seksuaalisista piirteistä, sperman tuotannosta ja seksihaluista. UV-säteily stimuloi D-vitamiinin tuotantoa ihossa. Lähtöaine on nimeltään skvaleeni, joka muuntuu 7-hydrokolesteroliksi ja se edelleen D-vitamiinin esiasteeksi (kalsidioliksi), jonka munuaiset muuttavat D3-vitamiiniksi (kalsitroliksi). Ilman auringon UV-säteilyä 7-hydokolestroli muuttuu kolesteroliksi. Niinpä seerumin kolesterolipitoisuudet ovatkin talvella korkeampia kuin kesällä. Ruuan merkitys D-vitamiininlähteenä on vähäinen: 90 % ihmisen D-vitamiinista on peräisin ihosta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen nainen saa ruoastaan keskimäärin 5 ja mies 7 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Ihanteellinen S-D-25 pitoisuus on 100-150 nmol/l, sanovat itävaltalaistutkijat. Suomalaisten lukemat (ilman D-vitamiinilisää) ovat yleensä 40 nmol/l tuntumassa, monilla paljon allekin.

BBC News 2.2.2010
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8493042.stm

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: D-vitamiini, testosteroni

Kommentit

Oma kommentti