D-vitamiini suojaa sydäntaudeilta

Diabeetikoilla ja reumapotilailla on suuri sydänkuoleman riski. Tohtori Tolonen neuvoo nyt heitä, kuinka ehkäistä sydäntauteja.

Yli 360 000 suomalaista saa Kelalta korvauksia diabeteksen hoitoon. Nivelreumaa sairastaa noin 35 000 aikuista ja muita reumatauteja on kymmenillä tuhansilla suomalaisilla. Näihin sairauksiin liittyy monia liitännäistauteja, jotka haittaavat potilaiden elämää ja altistavat heidät ennenaikaiselle kuolemalle. Lisätautien syytekijöitä ovat vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi ja krooninen matala-asteinen tulehdus eli inflammaatio. Valitettavasti käypä hoito -suosituksissa ei opasteta lääkäreitä ehkäisemään, vaimentamaan ja sammuttamaan hapetusstressiä antioksidanteilla ja matala-asteista tulehdusta kalaöljyllä.

Tyypin 2 diabetekseen sairastuneella naisella on jopa 24-kertainen sydänkuoleman riski, osoitti kuopiolainen sisätautilääkäri Auni Juutilainen väitöskirjassaan jo vuonna 2005. Diabetes on yhtä suuri sydäninfarktin riskitekijä kuin aikaisemmin sairastettu infarkti; naisille jopa suurempi, totesi Juutilainen. Ennestään tiedetään, että myös reumapotilailla on suurentunut sydäntaudin ja -kuoleman riski, mutta vasta nyt on julkaistu ensimmäinen asiaa selvittänyt pitkäaikainen seurantatutkimus.

Amsterdamin VU-yliopistosairaalassa CARRE -tutkimuksessa seurattiin 15 vuotta 353 pitkäaikaista nivelreumapotilasta, keski-iältään 63 vuotta. Kaksi kolmannesta oli naisia. Reumapotilaista 96 sai sydänkohtauksen eli 3,6 sydäntapahtumaa 100 potilasvuotta kohti, mikä oli yli kaksi kertaa odotusarvoa enemmän. Tyypin 2 diabeetikoilla sydänkohtauksia oli 1,6-kertaisesti odotusarvon nähden, kertoi tutkimusta johtanut reumalääkäri Michael Nurmohamed marraskuussa 2016 American College of Rheumatologyn vuosikokouksessa.

Tutkijat selittävät reumapotilaiden suurta sairastuvuutta sydän- ja valtimotauteihin elimistössä riehuvalla kroonisella tulehdustilalla. Sitä pyritään toki hoitamaan tulehduskipulääkkeillä, mutta niillä voi olla ikäviä sivuvaikutuksia. Uusi yli 24 000 reumapotilaan seurantatutkimus osoitti, että naprokseenin (esimerkiksi Naprometin) käyttö suurensi reumapotilaan sydäntaudin riskiä entisestään.

D-vitamiinin uskotaan suojaavan sydäntä. Suomen sydänliitto jakoi medialle äsken tutkimusuutista, jonka mukaan sydänpotilas voi hyötyä 100 µg:n päiväannoksesta, vaikka viranomaissuositus on vain 10 µg/vrk. Espanjassa on parhaillaan käynnissä VITDAMI -tutkimus, jossa 144 sydäninfarktin kokenutta potilasta saa vuoden ajan kahden viikon välein joko 400 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia tai lumetta. Reumaprofessori Heikki Isomäki suositteli jo vuonna 2001 Helsingin Sanomissa reumapotilaille D-vitamiinia 250 µg päivässä. Yliannostelun vaaroilla pelottelulle ei löydy päteviä perusteita.

Reumaatikkojen, diabeetikkojen ja muiden pitkäaikaissairaiden kannattaa käyttää säännöllisesti berberiiniä, D-vitamiinia, E-EPAa, karnosiinia, magnesiumia ja ubikinonia. Ne yhteis- ja vuorovaikuttavat ja ehkäisevät lisätauteja, hidastavat niiden kulkua ja parantavat potilaan elämänlaatua ja ennustetta.

 

Teksti:Matti Tolonen
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: D-vitamiini, diabetes, reuma, sydänkuolema, sydäntauti

Kommentit

Oma kommentti