D-vitamiini voi säästää miljardeja euroja vuodessa

D-vitamiinin puute vaivaa ihmisiä lähes kaikkialla, etenkin maissa, joissa saadaan vähän aurinkoa. EU:ssa D-vitamiinin puutteen suorat ja epäsuorat kustannukset ovat 187 miljardia euroa vuodessa, kertoo 363 miljoonaa ihmistä koskeva uusi raportti. Saksassa D-vitamiinin riittävä saanti voi vähentää terveydenhuollon kuluja lähes 40 miljardia euroa vuodessa, kirjoittaa Ruhrin yliopiston professori Armin Zittermann Molecular Nutrition & Food Research -lehdessä. Yhdysvalloissa San Francisossa toimiva Sunlight, Nutrition, and Health Research Center (SUNARC) arvioi, että kanadalaisten keskimääräisen seerumin D-vitamiinipitoisuuden (S-D-25) nostaminen nykyisestä 67:stä 105 nmol:iin/l ehkäisisi vuosittain noin 37 000 turhaa kuolemaa.

Terveydenhuollon kustannukset vähenisivät samalla 14,4 miljardia dollaria (miinus ohjelman toteutuskulut). Tutkijat ehdottavat, että viranomaiset harkitsisivat tosi toimiin ryhtymistä. Suomessa vastaava säästö olisi noin 2,5 miljardia euroa vuodessa. Suomalaisten S-D-25 on keskimäärin vain 40 nmol/l (ilman D-vitamiinilisää).

Professori Zittermann on itse arvostettu D-vitamiinitutkija, jonka kirjoituksia on julkaistu johtavissa tiedelehdissä. Vuonna 2008 hänet kutsuttiin Tampereelle D-vitamiinikokoukseen. Zittermannin mukaan 60–75 prosenttia saksalaisista potee D-vitamiinin puutosta, joka altistaa heidät monille suuria kustannuksia aiheuttaville sairauksille.

D-vitamiinin päivittäisen saannin suositus tulisi nostaa vähintään 25 mikrogrammaan päivässä, Zittermann vaatii. Suomessa viranomaissuositus on 7,5 mikrogrammaa 3–50-vuotiaille ja yli 60-vuotiaiden suositus nostettiin viime viikolla 10:stä 20 mikrogrammaan. Zittermannin mielestä se on aivan liian vähän.

Hän kritisoi EU:n säädöksiä, jotka estävät riittävän D-vitamiinimäärän lisäämisen elintarvikkeisiin ja ravintolisiin. EU laatii parhaillaan ravintolisädirektiiviä (Food Supplements Directive), johon kirjataan mm. D-vitamiinivalmisteiden suurin sallittu pitoisuus. Zittermann pelkää, että se jää liian pieneksi. Suomessa vahvin D-vitamiinivalmiste sisältää nyt 50 mikrogrammaa per kapseli.

Yhdysvalloissa puolueeton Institute of Medicine aikoo nostaa toukokuussa turvallisena pidetyn päivittäisen D-vitamiiniannoksen määrää. Monien tutkijoiden mielestä se on 250 mikrogrammaa. S-D-25:n turvaraja on 100 ng/ml eli 250 nmol/l ja toksinen raja 500 nmol/l. Suomalaisten D-vitamiinin käyttäjien S-D-25-pitoisuuksia on koottu taulukkoon, joka on nähtävissä netissä http://ravintokirja.fi/D-vitamiinit.pdf.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: D-vitamiini, vitamiini

Kommentit

Oma kommentti