D-vitamiini voi säästää miljardeja euroja vuodessa

Matti TolonenUudet tutkimukset ovat mullistaneet käsitykset D-vitamiinin tarpeesta ja sen vaikutuksista terveyteen.

Nyt ei ole kysymyksessä niin sanottujen hivenainelääkäreiden mielipide, vaan asialla koko ravitsemus- ja lääketieteen tiedeyhteisö. Viime aikoina kuvaan ovat tulleet myös terveystaloustutkijat. Heidän mukaansa D-vitamiinin saantisuosituksen tuntuva nosto ja sitä vastaavan saannin varmistus voi säästää vuosittain miljardeja euroja terveysmenoissa.

– Nämä näkymät perustuvat siihen tosiasiaan, että D-vitamiini on ihmisen immuunipuolustuksen avaintekijä, laajavaikutteinen hormoni. Se suojaa meitä virus- ja bakteeritulehduksilta sekä lähes kaikilta kroonisilta sairauksilta masennuksesta syöpään, tohtori Matti Tolonen toteaa.

Maaliskuussa Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunta tuplasi 60 vuotta täyttäneiden henkilöiden D-vitamiinin saantisuosituksen kymmenestä kahteenkymmeneen mikrogrammaan päivässä.

Neuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara korostaa, että yli 60-vuotiaiden tulee ottaa D-vitamiinia purkista ympäri vuoden. Ennen viranomaiset neuvoivat pitämään taukoa kesällä, mutta nyt on toinen ääni kellossa. D-vitamiinilisä ehkäisee ikääntyvien luiden haurastumista ja vähentää kaatumisen ja luunmurtumien riskiä. Samalla kohenee ikääntyvien ihmisten toimintakyky yleensäkin.

Tohtori Tolosen mielestä suositus olisi pitänyt nostaa saman tien 100 mikrogrammaan. Annettiinhan vauvoillekin 112 mikrogrammaa päivässä aina vuoteen 1964 asti. Sen jälkeen pikkulasten suositus on vähitellen pudotettu vain 10 mikrogrammaan, mikä on johtanut tyypin 1 diabeteksen yleistymiseen lasten keskuudessa.

Myös alle 60-vuotiaat aikuiset tarvitsevat D-vitamiinia paljon nykyistä enemmän. Alle 60-vuotiaiden suositus on vain 7,5 mikrogrammaa päivässä, mutta naiset eivät pääse edes siihen ja miehet vain niukin naukin.

– Meitä on peloteltu vuosikymmeniä D-vitamiinin yliannostuksilla, mutta nyt tiedetään, että turvaraja on niinkin korkealla kuin 500 nmol/l. Siihen ei kukaan pääse syömällä D-vitamiinivalmisteita ohjeen mukaan. Pelottelu on ollut täysin asiatonta, Tolonen puuskahtaa.

D-vitamiinin pitoisuus voidaan helposti mitata verestä. Siitä nähdään, minkälainen tämän vitamiinin saanti on ollut todellisuudessa. Nyt tiedetään, että terveyttä edistävä pitoisuus on 80 ja 250 nanomoolin välillä litraa kohti. Ilman D-vitamiinilisää suomalaisten veren pitoisuus on usein alle 40 nmol/l.

Tohtori Matti Tolonen itse on kehittänyt Suomen vahvimman D-vitamiinivalmisteen, joka sisältää 50 mikrogrammaa. Hän muistuttaa, että vasta kun veren D-vitamiinipitoisuus nousee yli 125 nmol/l saavutaan kaikki ne edut, mitä D-vitamiini voi tarjota.

Se ehkäisisi allergioita, astmaa, keuhkoahtaumatautia, masennusta, MS-tautia, reumaa, sydän- ja verisuonitauteja, syöpiä ynnä muita parantumattomia sairauksia. Sitä kautta D-vitamiini toisi myös valtavat säästöt terveydenhuoltoon ja koko kansantalouteen.

Euroopan unionin 363 miljoonan asukkaan D-vitamiinin puutteen suorat ja epäsuorat kustannukset ovat 187 miljardia euroa vuodessa, kertoo uusi raportti. Saksassa D-vitamiinin riittävä saanti vähentäisi terveydenhuollon kuluja lähes 40 miljardia euroa vuodessa.

Suomessa vastaava säästö olisi noin 2,5 miljardia euroa vuodessa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 06-10

Teksti:Biovita
Avainsanat: D-vitamiini, immuunipuolustus, Matti Tolonen, saantisuositus

Kommentit

Oma kommentti