D-vitamiinin tarve on viranomaissuositusta suurempi

Turun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan joka kolmas nuori ja keski-ikäinen aikuinen potee edelleen D-vitamiinin puutetta, vaikka noudattaisi viranomaisohjetta.

Arkkiatri Arvo Ylppö suositteli vuonna 1925 D-vitamiinia lapsille riisitaudin ehkäisyyn. Hänen ohjeensa oli 100 mikrogrammaa päivässä, ja sitä noudatettiinkin aina vuoteen 1964 asti.

Sen jälkeen viranomaissuositus on pienentynyt niin, että nykyisin 0–75-vuotiaille suositellaan vain 10 mikrogrammaa ja yli 70-vuotiaille 20 mikrogrammaa päivässä.

Uudet tutkimukset ja käytännön kokemus osoittavat, että nykyinen suositus on aivan liian pieni, eivätkä kaikki suomalaiset noudata edes sitä. He riskeeraavat oman terveytensä.

D-vitamiinia pidettiin pitkään vain luustolle tarpeellisena vitamiinina. Nyt tiedetään, että se on laajavaikutteinen hormoni, joka toimii kaikissa kudoksissa ja parantaa ratkaisevalla tavalla ihmisen puolustuskykyä akuutteja ja kroonisia sairauksia ja vanhenemismuutoksia vastaan.

Tukholman Karoliinisen instituutin infektiolääkäreiden julkaisema vuoden kestänyt seurantatutkimus osoitti, että 100 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä vähentää infektioherkkien ihmisten sairastumisia, infektioiden kestoaikaa ja antibioottien tarvetta. Tutkimuksessa seurattiin 62 henkilöä, jotka söivät D-vitamiinia ja 62 verrokkia, joille annettiin lumetta.

D-vitamiinihoito suurensi seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) keskimäärin 134 nanomoliin litrassa (nmoliin/l), mikä ehkäisi vuodessa 47 päivää yskää, 28 päivää korva- ja nenän sivuontelotulehduksia ja 9 päivää yskä-, korva- ja sivuontelovaivoja. Bakteeri-infektiot vähenivät puoleen ja samalla antibioottien tarve pieneni 63 prosenttia.

Tämäkin on tärkeä havainto, sillä toistuvat antibioottikuurit lisäävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tutkimus vahvistaa muita Suomesta, USA:sta, Espanjasta ja Japanista julkaistuja tieteellisiä raportteja, joiden mukaan D-vitamiini parantaa vastustuskykyä ja torjuu infektiotauteja, jopa keuhkokuumetta ja tuberkuloosia. Tässä yhteydessä on syytä huomata, että S-D-25:n tulee nousta yli 90 nmolin/l, mikä edellyttää yleensä 100 µg:n saantia päivää kohti, siis kymmenen kertaa enemmän kuin viranomaissuositus.

D-vitamiini ehkäisee monia muitakin sairauksia ja parantaa niiden ennustetta: allergiat, astma, fibromyalgia, luukato, tyypin 2 diabetes, masennus, MS-tauti, muistisairaudet, reumataudit, skitsofrenia, sydän- ja verisuonitaudit, syöpäsairaudet, vanhuus-raihnaisuusoireyhtymä, jne.

Ne aiheuttavat suurta kärsimystä, kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat miljardien eurojen vuotuiset kustannukset yhteiskunnalle.

Turun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan joka kolmas nuori ja keski-ikäinen aikuinen potee edelleen D-vitamiinin puutetta, vaikka noudattaisi viranomaisohjetta.

Kuopiossa tehdyt tutkimukset osoittavat, että joka kolmas raskaana oleva nainen ei nauti lainkaan D-vitamiinilisää ja vaarantaa siten oman ja syntyvän lapsensa tulevan terveyden.

Lastentautiopin dosentti Outi Mäkitie on vaatinut Duodecimin pääkirjoituksessa D-vitamiinisuosituksen nostoa takaisin arkkiatri Arvo Ylpön jo 1920-luvulla suosittelemaan 100 µg:aan päivässä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta viittaa vaatimukselle kintaalla.

D-vitamiinia tarvitaan reilusti ikääntyvien ihmisten kunnon ylläpitoon. Suomalaiset tutkijat vertasivatkin S-D-25-pitoisuutta yli 500 vähintään 65 vuotta täyttäneen kotonaan asuvan varsinaissuomalaisten ihmisten lihaskuntoon. S-D-25-lukemat jaettiin kolmeen luokkaan, alle 50,  50-74,9 ja yli 75 nmol/l.

Joka viides tutkituista oli alimmassa luokassa, johon kuuluvilla oli heikoin lihaskunto ja fyysinen suorituskyky. Syynä oli ilmeisesti se, että joka viides ihminen jättää D-vitamiinin syömättä tai syö sitä liian vähän, jolloin S-D-25 ei nouse yli 75 nmolin.

Tutkimus vahvistaa ulkomailla, muun muassa Brasiliasta julkaistuja tietoja, joiden mukaan vaihdevuodet ohittaneet naiset hyötyvät D-vitamiinilisästä; se lisää heidän fyysistä suorituskykyään. Äsken on osoitettu, myös että D-vitamiini ehkäisee kotonaan asuvien vanhusten kaatumisia, mutta vain, kun saanti on suurempaa kuin viranomaissuositus.

Tampereella äsken tehdyn tutkimuksen mukaan 20 mikrogramman päivittäinen saanti oli tässäkin suhteessa tehotonta. Yhdysvaltain geriatriyhdistys suosittaa ikäihmisille 100 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä ja S-D-25-pitoisuudeksi 75–150 nmol/l.

 

 

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: D-vitamiini

Kommentit

Oma kommentti