Diabeetikoilla B1-vitamiinin puutosta

On yleinen harhaluulo, ettei länsimaissa enää esiinny vitamiinien puutostiloja. Käsitys on monen vitamiinin osalta pahasti virheellinen, ja koko ajan tästä asiasta tulee uutta tietoa. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan sekä ykkös- että kakkostyypin diabeetikot kärsivät huomattavan suuresta B1-vitamiinin eli tiamiinin vajauksesta.

Puutteen syy ei ole ruokavaliossa vaan siinä, että diabeetikko erittää vitamiineja ja hivenaineita virtsaan huomattavasti enemmän kuin terveet ihmiset. Puutos altistaa tutkijoiden mukaan muun muassa valtimomuutoksille. Tiamiinia nimittäin tarvitaan valtimoiden seinämän soluissa kohonneen verensokerin aiheuttamien haittojen ehkäisyyn. B1-vitamiinin puutosta ei ole osattu aiemmin edes epäillä, sillä tiamiinia on lähes kaikissa ruuissa. Nyt brittitutkijat suosittelevatkin diabeetikoille vitamiinilisää.

Diabeteksen tavallisia lisätauteja ovat sydän- ja verisuonimuutokset sekä silmänpohja-, hermosto- ja munuaisvauriot. Neljä diabeetikkoa viidestä menehtyy sydän- ja verisuonitauteihin. Diabetes on suurin työikäisen väestön sokeutumisen aiheuttaja.

Hermostovaurioita ilmenee joka toisella diabeetikolla. Menossa on useita tutkimuksia, joissa diabeetikoille annetaan tiamiinia ja erityisesti sen tehokkaana muotona eli rasvahakuisena benfotiamiinina. Saksassa lääkärit ovat määränneet sitä diabeetikoille jo liki 20 vuoden ajan. Koskahan meillä?

Teksti: Hymy
Avainsanat: diabetes, vitamiini, tiamiini, B1-vitamiini

Kommentit

Oma kommentti