Diabeteksen käypä hoito – joka keskittyy pääasiassa verensokerin hallintaan – ei yksin kykene ehkäisemään lisätauteja silmissä, hermoissa, valtimoissa ja munuaisissa.
Käypää hoitoa on syytä täydentää ravintolisillä, jotka ehkäisevät sokeroitumisen lopputuotteiden syntyä ja niiden haittoja. Tällaisia tehokkaita aineita ovat muun muassa karnosiini ja benfotiamiini, kirjoittavat Melbournessa sijaitsevan Albert Einsteinin diabeteskeskuksen tutkijat Annals of New York Academy of Science –lehdessä. On valitettavaa, että Suomen Diabetesliitto vanhakantaisesti vastustaa tarpeellisten ravintolisien käyttöä, vaikka hyöty on osoitettu pätevästi johtavissa tiedelehdissä.
Kun verensokeri on kohonnut, sokeroituvat elimistön valkuaisaineet ja rasvat. Sokeroitumisen astetta mitataan määrittämällä verestä ”pitkä sokeri” eli sokeroitunut hemoglobiini (HbA1c). Se ei saisi olla yli 6 prosentin, muussa tapauksessa uhkaa kehittyä lisätauteja.
Sokeroitumista kutsutaan tieteellisellä nimellä glykaatioksi ja sokeroitumisen myrkyllisiä lopputuotteita nimellä AGE (Advanved Glycation Endproducts). Niitä syntyy myös ruoan valmistuksessa (lihaa grillatessa, käristettäessä ja paistettaessa) ja niitä on valmiina kola- ja urheilujuomissa. AGE-tuotteet ovat keskeisiä syytekijöitä diabeteksen lisätautien synnyssä ja pahenemisessa. Siksi niitä tulisi ehkäistä ja hoitaa, korostavat diabetestutkijat. Valitettavasti käypä hoito – jota Suomenkin terveyskeskukset ja sairaalat noudattavat – ei ole vielä tätä seikkaa riittävästi huomioon. Niinpä diabeetikon tulee itse ottaa ohjat omiin käsiinsä.
Yleisesti käytetty diabeteslääke metformiini ehkäisee AGE:n muodostusta, mutta sen tehoa voidaan lisätä karnosiinilla, benfotiamiinilla, B6-vitamiinilla ja muilla ravintolisillä. Karnosiini ehkäisee sokeroitumista (kuten metformiinikin), mutta lisäksi karnosiini kykenee myös kelatoimaan ja poistamaan elimistöstä myrkyllisiä yhdisteitä. Diabeetikon elimistö polttaa sokeria väärällä tavalla, jolloin solujen voimalaitoksissa, mitokondrioissa syntyy myrkyllisiä vapaita radikaaleja, eritoten superoksidia, mikä vaurioittaa herkkiä kudoksia, kuten munuaisia.
”Benfotiamiini on erittäin lupaava aine, joka kykenee salpaamaan diabeteksen lisätauteja aiheuttavia biokemiallisia reittejä”, kirjoittaa apulaisprofessori Josephine Forberin työryhmä.Parhaillaan on käynnissä useita kliinisiä tutkimuksia, joissa selvitetään lisää benfotiamiinin merkitystä diabeteksessa. Myös luustoa vahvistavat ravintolisät ovat tarpeen, sillä diabetes heikentää naisten luustoa (Diabetes Care syyskuu 2008).
Nouda terveyskaupasta tai apteekista maksuton Hyvän diabeteshoidon opas. Siinä annetaan hyviä käytännön ohjeita diabeteksen itsehoitoon.
Laitan tähän viitteen ja linkin alkuperäiseen artikkeliin, niin jokainen voi itse varmistua, että edellä oleva kirjoitus on totuuden mukainen. Karnosiini ja benfotiamiini manitaan artikkelin tekstissä ja taulukossa 1.
Sourris KC, Forbes JM, Cooper ME. Therapeutic interruption of advanced glycation in diabetic nephropathy: do all roads lead to Rome? Ann N Y Acad Sci. 2008;1126:101-6. Review. http://tinyurl.com/3wgns3
Kaimani Matti Naamanka on erinomainen esimerkki diabeteksen tehokkaasta itsehoidosta. Lue hänen kokemuksensa tältä TerveysHymyn sivulta
http://www.terveyshymy.fi/artikkelit/diabetes-pysyy-aisoissa