E-EPA parantaa muistia ja ehkäisee Alzheimerin tautia

E-EPA parantaa muistia ja ehkäisee Alzheimerin tautia, osoittaa uusia kanadalais-thaimaalainen tutkimus. Muistin heikkeneminen johtuu aivoissa myllertävästä matala-asteisesta kroonisesta tulehduksesta ja stressihormoneista, joita E-EPA vaimentaa, sanovat tutkijat.

Rotilla tehtyä tutkimusta johti tohtori Cai Song, joka on lääkäri ja Kanadan Prinssi Edwardin yliopiston psykoneuroimmunologian apulaisprofessori. Hän toimii myös Kiinassa Pekingin biopsykiatrisen tutkimuskeskuksen johtajana. Song on valinnut tutkimuskohteekseen kalaöljyn nimeltään E-EPA, koska se on biologisesti tehokkaampaa ja pääsee paremmin aivoihin kuin perinteiset triglyseridimuodossa olevat kalaöljyt. Songin aikaisemmissa tutkimuksissa on jo käynyt ilmi, että E-EPA ehkäisee liiallista stressihormonien (kortisonin ja kortisolin) eritystä lisämunuaisen kuorikerroksesta. Kanadalaisen Quebecin yliopiston tutkimuksissa on havaittu, että E-EPA ehkäisee keski-ikäisten naisten stressiä ja kuumia aaltoja. Tässä uudessa tutkimuksessa E-EPA suojasi tärkeää hermovälittäjäainetta, asetyylikoliinia, sekä aivoperäistä hermokasvutekijää. Asetyylikoliini on erityisen tärkeä muistin kannalta; Alzheimerin taudissa asetyylikoliini vähenee, jolloin muisti häviää. Asetyylikoliinin väheneminen johtuu kroonisesta tulehduksesta, jota E-EPA ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa. Aivoperäinen hermokasvutekijäkin parantaa ja pitää yllä muistia, mutta sen lisäksi se ehkäisee masennusta. Neurotieteilijöiden E-EPA-tutkimukset on pantu merkille myös Suomen ravitsemusterapeuttien keskuudessa. Lääkäriseura Duodecimin viime vuonna julkaisema Ravitsemushoito-opas suosittelee E-EPAa muistihäiriöiden ja dementioiden ennalta ehkäisyyn ja hoitoon. Uusimman E-EPA-tutkimuksen lyhennelmän voi lukea maksutta verkosta http://tinyurl.com/ybwypqu

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: Alzheimerin tauti, E-EPA, kalaöljy, muisti

Kommentit

Oma kommentti