E-EPA tehoaa masennukseen

E-EPA auttaa yksistäänkin vakavan masennuksen hoidossa jo parissa kuukaudessa, ilmenee uudesta kliinisestä kaksoissokkotutkimuksesta. Se tehtiin psykiatrian professorien johdolla Bostonissa kuuluisassa Massachusetts General Hospitalissa. Aineistona oli 57 masennuspotilasta, jotka kaltaistettiin kahteen ryhmään. Toinen niistä sai kaksi kuukautta päivittäin yhden gramman (1000 mg) E-EPAa ja toinen lumekapseleita. Muuta hoitoa ei annettu kummallekaan ryhmälle. Potilaat arvioitiin alussa ja lopussa 17-kohtaisella Hamiltonin arviointimenetelmällä, joka kuvaa masennuksen vakavuutta.

E-EPAa saaneista potilaista parani vaikutusjakson aikana 45 prosenttia ja lumetta saaneista 23 prosenttia. Tilastoanalyysissa E-EPAn ”näytön voima” oli suuri, vaikka hoitoaika oli näinkin lyhyt, vain kahdeksan viikkoa eivätkä potilaat saaneet mitään muuta hoitoa. Tulokset tukevat monia aikaisempia tutkimuksia ja käytännön kokemusta, joiden perusteella E-EPAa kannattaa käyttää masennuksen hoidossa.

Tutkimus julkaistaan Journal of Clinical Psychiatry -lehdessä. Sen lyhennelmän voi jo nyt lukea netistä http://tinyurl.com/nbhnc5

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: masennus, E-EPA

Kommentit

Edellä selostettu tutkimus tukee useita muita kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla tehtyjä kliinisiä havaintoja: EPA-rasvahappo näyttä olevan tehokasta masennuksen hoidossa joko yksinään tai muun hoidon täydennyksenä. Aikuiselle sopiva päiväannos E-EPAa on 1000 mg. Enemmänkin voi ottaa tarvittaessa. Tässä linkissä voi tarkastella tähän mennessä julkaistuja tutkimuksia.
http://tinyurl.com/buqn2g

Oma kommentti