Edes joulupukki ei pärjää ilman ravintolisiä

JoulupukkiKun miehellä on ikää noin 400 vuotta ja muorikin on jo reippaasti yli 200-vuotias, ei ole mikään ihme, jos niveliä joskus juilii ja olo tuntuu vähän hennolta. Ystävämme joulupukki ei kuitenkaan ole jäänyt sormi suussa odottelemaan vanhuuden vaivoja.

Joulupukki, 400 ja risat, saapuu haastatteluun valkoinen parta heiluen ja posket yhtä punaisina kuin hänen nuttunsa. Pukki on myöhässä ja pyytelee anteeksi.

– Piti pakata kaikki Italian varusteet mukaan, pukki puuskuttaa. – Aamulla on lento Bolognaan.  Samalla reissulla käyn myös Maranellossa tutustumassa Ferrarin kirkonkelloihin ja ohjelmassa ovat myös Toscana ja Firenze. Pukilla on ystäviä Italiassakin, totta kai. Italialaiset ovat hyvin fanaattista joulupukkikansaa.

Korvatunturin joulupukki on pitänyt vakituista kammariaan Rovaniemellä Napapiirin Pajakylässä jo neljännesvuosisadan ajan, mutta pukin omaan ikään verrattuna se ei tietysti ole yhtään mitään. Pukin kammariin käy vuosittain tutustumassa lähes 400 000 ihmistä, jotka saapuvat Napapiirille hyvin eksoottisistakin paikoista.

– Joulupukki on päivisin vieraiden tavattavissa Napapiirillä, jonne hän saapuu neljällä lentävällä porolla joka aamu Korvatunturilta. Illaksi pukki lentää taas takaisin Korvatunturille, missä pukin muori ja tontut asuvat pukin kanssa salaisessa Korvatunturin kodissa. Siellä siis vietämme muorin ja tonttujen kanssa yöt, mutta päivisin pukki on Napapiirillä.

Pukki on ikämiehiä, sillä mittarissa on jo peräti 400 vuotta.  Pukin muori on varsinainen tervaskanto hänkin.

– Naisen ikää ei saisi ikinä paljastaa, mutta voin sen kuitenkin sanoa, että muori on jo yli 200-vuotias, pukki kertoo. – Muori on yhä ikäisekseen hyvin ketterä ja kerkiäväinen. Hänen polvensa ovat kuitenkin jo sen verran huonossa kunnossa, että hän käy Napapiirillä vain muutaman kerran vuodessa. Pääsääntöisesti hän hoitaa Korvatunturin kotia, pitää takassa tulta ja vahtii, että tontut tekevät lahjoja ahkerasti.

– Usein minulta kysytään, ovatko tontut meidän lapsiamme, ja kerrottakoon se nyt, että niin ei ole asia. Tontut ovat meidän pikku apureitamme, mutta mistä tontut syntyvät ja tulevat Korvatunturille, sitä pukki ei koskaan paljasta. Meillä on muorin kanssa omat konstimme, mutta meidän lapsistamme ei ole kysymys.

Koska pukilla on jo 400 vuotta mittarissa, sen täytyy tuntua lihaksissa ja nivelissä. Pukki nyökkäilee ja myöntää, että juuri näin asia on.

– Jotta pukki pysyisi hyvässä iskussa ja kunnon vireessä, täytyy napsia välillä ravintolisiä, jotta pukki jaksaa ottaa vieraita vastaan. Pukki painottaa kuitenkin terveen ja monipuolisen ruokavalion merkitystä ja pukin herkkua ovat Lapin tuoreet marjat, loimulohi, uuniperuna, leipäjuusto ja hillat. Pukki ei syö poronlihaa, sillä porot ovat pukin apureita. Kuka nyt työkavereitaan söisi?

– Kysyn kuitenkin aina vierailta, ovatko he maistaneet poronlihaa. Erityisesti japanilaiset, jotka ovat hyvin ystävällistä väkeä, pahoittelevat, että soli nyt vaan santaklaus, syöty on polonlihaa, mutta he toivovat, ettei kyse ollut pukin poloista. Minä myöntelen, että poronliha on hyvää ja terveellistä ja siinä on vähän rasvaa, mutta kuten sanottu, pukki itse ei poroa syö.

Pukki kertoo käyttäneensä säännöllisesti jo muutaman vuoden verran kahta hyväksi havaitsemaansa ravintolisää.

– Muori tarjoaa aina joka aamu kolme desilitraa poronmaitoa enkä tiedä, mitä hän siihen laittaa sekaan, mutta hyvässä kunnossa on pysytty ja kaikki paikat toimivat, pukki vakuuttaa. – Mutta sen lisäksi me molemmat otamme ravintolisää, joka on tarkoitettu niveliä varten. Toinen ravintolisä, jota pukki syö, on karnosiini. Se sopii ikämiehelle hyvin ja on tietyllä lailla myös tae pitkän iän jatkumisesta. Onhan pukilla edessään vuosia vielä vaikka kuinka paljon. Pitää varmistaa, ettei tule mitään pahoja yllätyksiä esimerkiksi sadan vuoden päästä.

Joulupukin käyttämistä ravintolisistä on tarkempia tietoja www.jrfitness.net -nettisivuilla.

Joulupukkia on paras haastatella kesäaikaan, sillä talven koittaessa ja joulun lähestyessä hänen allakkansa alkaa täyttyä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Timo Lindholm

Terveys-Hymy 6-08

Teksti:JR Fitness
Avainsanat: joulupukki, kunnon kohennus, ravintolisä

Kommentit

Oma kommentti