Elvin kivut helpottuivat

Hoitoalan ammattilaisena elämäntyönsä tehnyt Elvi Lahti tietää myös kipeän omakohtaisesti, miltä potilaaksi joutuminen tuntuu. Hänellä on kaikki syyt olla omasta kohtalostaan katkera.

Loimaalainen Elvi Lahti, 66, on tehnyt pitkän päivätyön hoitoalalla ja siitä yöhoitajavuorossa vierähti useita vuosia. Hän joutui kuitenkin jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle jo kymmenen vuotta sitten.

– Ensin tuli iso säästökampanja, kun piti joka paikasta pihistää ja niin otettiin toinen yöhoitaja vuorosta pois. Kääntelin ja kiskoin yksinäni vuodepotilaita kaikki yöt ja lisäksi toimenkuvaani kuuluivat myös aamupuuron keitto ja pyykkien pesu. Raskaan työn seurauksena sain selkääni välilevytyrän.

– Kuvittelin kuitenkin mielessäni, että osaavathan ne leikkurissa asiansa ja ovathan ne tarkkoja, kun olen samalla alalla, mutta niin ei käynytkään. Leikkaus meni pieleen ja pullistuma uusiutui heti. Sen seurauksena vasemmasta jalasta vaurioitui iso hermo ja koko jalka on vammautunut. Varpaat eivät tunne mitään ja kantapää on kylmä ja tunnoton. Jouduin opettelemaan kävelemisen uudestaan.

Pitkä sairauslista

Eikä sairauskertomus pääty tähän. Elvi nimittääkin itseään ongelmalapseksi.

– Olen aina sairastanut sellaisia sairauksia, että lääkärit alkavat kuvitella vian olevan korvien välissä, hän naurahtaa.

– Fibromyalgia on kiusannut ainakin kymmenen vuotta ja kaikkein pahiten särkevät lihasten kiinnityskohdat.

Eikä lista pääty vielä tähänkään.

– Olimme koko suku isännän 50-vuotisjuhlilla Thaimaassa kuusi vuotta sitten, mutta en ehtinyt nauttia lomasta kuin yhden päivän. Lento oli pitkä ja olen aina ollut huono juomaan, jonka seurauksena oli suolistotukos ja leikkauspöydälle joutuminen Thaimaassa. Se loma kului sairaalassa, ja mahassa oli yli 40 hakasta, kun tultiin kotiin. Jotta semmoinen oli meikäläisen lomareissu.

Hulinaa riittää

Elvilllä on ensimmäisestä liitostaan kolme aikuista lasta. Esikoinen on poika ja seuraavaksi maailmaan tupsahtivat kaksoset, tyttö ja poika. Elvi viisasteleekin, ettei enempää uskaltanut yrittää, jos vaikka seuraavaksi olisi tullut jo kolmoset.

– Minulle tuli ero, kun kaksoset olivat pieniä. Olin ihan sata varma, ettei kukaan mies suostu tulemaan tällaiseen huusholliin, jossa on kolme pientä lasta, mutta tulipa vaan.

– Löysin vahingossa aivan ihanan miehen eli diplomi-insinööri Juhan, jonka kanssa olen ollut yhdessä jo yli 30 vuotta. Hän on minua nuorempi ja yritin alkuun panna kapuloita rattaisiin, koska en uskonut yhteiselon onnistuvan, mutta hyvin on mennyt. Hän on ihminen isolla iillä. Lapsenlapsiakin on siunaantunut iso joukko.

– Kaksosista tyttärellä on tyttöjä ja pojalla on poikia. Tyttären lapsista vanhin on jo lukion toisella luokalla, mutta pojan vanhin on vasta nelivuotias. Siinä on hulinaa riittänyt, ja kun ekan sarjan saa valmiiksi niin toinen tulee. Potta pysyy vessassa koko ajan.

Kipuihin helpotus

Elvillä on särkyihin tarkoitettu reseptilääkitys pieleen menneen selkäleikkauksen vuoksi. Muulloin hän on hakenut apua kremppoihinsa luontaistuotekaupasta.

– Näin on, vaikka olen hoitoalan ihminen. Seuraan tarkkaan lehtiä ja alan kehitystä. Olin jo kuullut paljon Relaxantista, kun sattumalta yksillä messuilla törmäsin siihen. Aikaa tästä on jo yli kymmenen vuotta. Ostin heti voidetta ja olen siitä lähtien käyttänyt sitä päivittäin. Se auttaa jalka- ja selkävaivoihin, mutta myös fibromyalgiaan.

– Vaikka kyse on Jalka-Relaxantista, sivelen sitä joka paikkaan kuten olkapäihin ja niskaan. Tiedän, että olemassa on myös varsinainen Relaxant-hierontavoide, mutta mielestäni Jalka-Relaxant on sitä voimakkaampaa. Tämä on kuitenkin vain ihan minun oma näkemykseni.

Elvi käyttää Jalka-Relaxantia useimmiten iltaisin nukkumaan mennessä.

– Voitelen jalat hyvissä ajoin, että voide ehtii imeytyä, ja kun selän takia on vaikeuksia löytää sopivia nukkuma-asentoja, nostan jalat koholle. Se on mun oma kikkani. Myös kaksosraskaus aikoinaan kipeytti paikkoja. Oikean jalan suonikohjut uusiutuvat helposti.

Toinenkin tuote

Elvi sinnitteli Jalka-Relaxantin avulla viime kesän hellejaksotkin oikein hyvin.

– Se lopettaa kauhean nipistelyn ja pakotuksen jaloista, hän toteaa tyytyväisenä.

Elvi on tutustunut Relaxantin valmistajan Detrian toiseenkin menestystuotteeseen eli arbutiiniin.

– Maksaläiskiä alkoi ilmaantua sekä kasvoihin että käsiin. Ne ovat vaalenneet oikein mukavasti arbutiinilla. Aloitin senkin käytön jo vuosia sitten ja monta pulloa seerumia on mennyt. Olen siihenkin tuotteeseen oikein tyytyväinen.

Kotieläimiä Elvillä ei enää ole – sattuneista syistä.

– Meillä oli kaksi kissaa, joista toinen eli 19-vuotiaaksi ja toinenkin 17-vuotiaaksi. Ihan vanhuuttaan ne lähtivät. Uusia en enää ota, koska ne on kuin perheenjäseniä. Niin paljon täällä on itketty, kun kissat haudattiin.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mika Lahtonen

Terveys-Hymy 11-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: fibromyalgia, lihassärky, maksaläiskä, selän välilevytyrä, suolistotukos

Kommentit

Oma kommentti