Emmin vatsavaivat loppuivat!

Viidettä luokkaa käyvä Emmi Talvitie on tätä nykyä onnellinen 11-vuotias tyttö. Vuosikausia haitanneet vatsaongelmat ovat viimein takanapäin. Ja mikä hauskinta, ratkaisu löytyi oman äidin luontaistuotekaupasta!

Kolmekymppinen Katja Talvitie pitää Luontaistuntijat-ketjuun kuuluvaa luontaistuotekauppaa Kyröskoskella. Katja on nuoresta iästään huolimatta ollut liikkeessä töissä jo yhdeksän vuotta, ja Katjan ja hänen miehensä Eskon, 43, omissa nimissä putiikki on ollut jo lähes seitsemän vuotta.

Terveys-Hymy kertoi 9/2015 Esko Talvitien omat terveysaiheiset seikkailut, ja nyt on siis perheen 11-vuotiaan Emmi-tyttären vuoro.

Katja Talvitie sanoo kiinnostuksen luontaisiin parannuskeinoihin lähteneen nimen omaan Emmin takia.

– Emmi oli pienenä tosi kipeä. Hän kärsi jatkuvasta korvatulehduskierteestä, sai antibioottikuureja ja ne varmaan myös aikoinaan pilasivat vatsan. Sitten ilmaantui myös atooppista ihoa. Pahimmillaan tilanne oli tytön ollessa kolme-neljävuotias, jolloin kyllästyin jatkuviin antibiootteihin ja kortisonivoiteisiin. Atopiaa oli aika lailla koko vartalossa, ja sitten mukaan tulivat myös allergiat.

– Emmin allergiaoireet alkoivat kuusivuotiaana. Koivun siitepöly aiheutti niitä, samoin hasselpähkinä, omena ja raaka porkkana. Tuli silmien kutinaa ja nuhaa. Ruoka-aineet aiheuttivat kurkun kutinaa. Hasselpähkinöistä tulivat pahimmat oireet.

Omasta liikkeestä

Katja-äiti opiskeli luontaisalaa ja keräsi koko ajan lisää tietoa. Atopia katosi, kun Katja alkoi antaa tyttärelleen rasvahappoja, mutta jos annostukseen tuli tauko, iho alkoi taas kuivua ja kukkia. Tällä hetkellä Emmin atopiaoireita torjutaan mustaherukan siemen- ja tyrniöljyillä.

– Emmillä on aina ollut myös vaikeita vatsaongelmia. Hänelle on annettu maitohappobakteereja ja kuitua ja kaikkea muutakin mahdollista, mutta apu oli aina vain hetkellistä. Vatsa ei ikinä toiminut normaalisti ja tyttö kärsi sekä vatsakivuista että ripulista.

Edes lääkärikierros ei tuonut apua.

– Meille sanottiin vain, että joillakin nuorilla ja lapsilla vatsa saattaa oireilla, joten sieltä ei apua tullut. Emmin vatsa oli kuitenkin koko ajan kipeä ja tyttö oli kuralla kaiken aikaa. Me vaihdoimme maitohappobakteereja ja ruvettiin käyttämään boulardiaa, mikä hetkeksi tasapainotti tilannetta, mutta vaivat palasivat aina vaan.

Sitten Katja tajusi, että apu löytyi hänen omasta liikkeestään. Hän keksi ruveta antamaan Emmille NaturaMedian serrapeptaasia.

– Rupesin viime talvena antamaan hänelle yhden kapselin kerran päivässä aterioiden välissä eli käytännössä tyhjään vatsaan. Ei kulunut kuin viikko, kun Emmi tokaisi itse, että vatsa on täysin normaali.

Allergiaankin apua

Hieno lisä tuli vielä siitä, ettei Emmi tarvinnut keväällä ainuttakaan allergialääkettä, kun hänen viisivuotias pikkuveljensä Eemeli aloitti aamunsa Zyrtecillä.

– Eemelillä oli selvästi siitepölyallergiaa, mutta Emmi oli täysin oireeton, vaikka hän oli ehtinyt kärsiä siitä jo viitisen vuotta.

Katja antaa Emmille vähän vaihdellen myös D-vitamiinia. Ripulia ei enää ole, se on sananmukaisesti menneen talven lumia, mutta jos serrapeptaasista tulee taukoa, oireet palaavat nopeasti.

– Päättelin, että Emmin suolistossa on varmaan jatkuva tulehdustila, ja kun hänellä ei enää vuosiin ollut antibioottikuuria, se ei enää voinut olla bakteerikannastakaan kiinni. Syyn oli oltava jossakin muualla.

Nyt sekä äiti että tytär – ja tietysti koko perhe – ovat hyvin tyytyväisiä.

– Kyllä se stressasi aika lailla, Katja huokaa.

– Mutta nyt tilanne on hallussa. Emmi tokaisikin minulle yhtenä päivänä, että äiti, mä en muistanutkaan, miltä tuntui kakkia kova kakka! On se ollut lapsellekin kova juttu.

Isona lääkäriksi?

Millainen neitonen tämä 11-vuotias Emmi sitten on? Annetaan äidille puheenvuoro.

– Hän on ihan taivaallisen ihana, tosi reipas ja sosiaalinen tyttö, Katja hehkuttaa.

– Emmi soittaa pianoa ja esiintyy usein koulun juhlissa, hän harrastaa myös telinevoimistelua ja on tosi kova leipomaan. Hänen bravuurinsa ovat piirakat, niin makeat kuin suolaisetkin. Emmi on kaikkiruokainen ja sillä lailla erikoinen lapsi, että hän tykkää etanoistakin.

Koulukin sujuu hyvin. Emmi on aika hyvä sekä musiikissa että matikassa eikä huonoa ainetta olekaan.

– Lukuaineiden keskiarvo oli viimeksi 8,6. Tyttö on siis oikein ahkera.

Emmi on jo väläytellyt tulevaisuudensuunnitelmiaankin.

– Hän on vähän miettinyt lääkärin ammattia ja yksityisklinikan perustamista Helsinkiin. Olen sanonut hänelle, että muista sitten pehmeät hoitomuodot siellä omalla klinikallasikin, Katja naurahtaa.

Katjalla on tärkeä neuvo kaikille uusille serrapeptaasin kokeilijoille.

– Se kannattaa ehdottomasti ottaa aina aterioiden välissä, ettei se sitoudu ruokaan. Jos vatsassa on tulehdusta, silloin se tyhjään mahaan otettuna antaa täyden tehon.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Juha-Tapio Tuomela

Terveys-Hymy 10-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: allergia, ripuli, vatsavaiva, atopia, vatsakipu

Kommentit

Oma kommentti