”Energiat olivat aiemmin nollassa”

Tuula HottiTuula Hotti oli vielä runsaat pari vuotta sitten koko lailla uupunut päivän töistä, eikä tahtonut niiden jälkeen jaksaa enää mitään. Nyt rouva lenkkeilee harva se ilta Welmu-bokserinsa kanssa ja kotityötkin sujuvat mallikkaasti.

Tuula Hotti, 52, työskentelee Harjun päiväkodissa Pieksämäellä. Hän naureskelee olevansa eräänlainen yleiskone, sillä hän siivoaa ja toimii myös ravitsemistyöntekijänä. Kun ruuat tulevat keskuskeittiöltä, hän jakaa ne nälkäiselle pikkuväelle. Hän huolehtii myös tiskauksesta.

Tuula perheineen asuu Jäppilässä, joka on jo muutaman vuoden ajan kuulunut Pieksämäen kaupunkiin. Matkaa Pieksämäen keskustaan on 19 km, joten ihan keskikaupunkilaiseksi Tuula ei itseään tunne.

Kotijoukkueeseen kuuluvat putkiasentajana työskentelevä aviomies Reino, 58, sekä 15-vuotias tytär. Kaksi vanhempaa tytärtä ovat jo perheellisiä ja lentäneet kotoa pois. Vanhimmalla tyttärellä on vuoden ikäinen poika ja keskimmäisellä on kaksi tytärtä, joista nuorempi on vajaat kaksivuotias ja vanhempi täyttää seuraavaksi neljä.

Tuula on siis jo kolminkertainen mummo. Hänen miehensä on milloin ukki, milloin pappa. Molemmat arvonimet käyvät.

– Terveydessä ei ole ollut suurempaa valittamista, Tuula kertoo.

– Pieniä kremppoja, mutta ei mitään sen vakavampaa.

Ainoa lääkitys Tuulalla on sydämen tiheälyöntisyyteen, ja se on ollut jo varmaan 15 vuotta. Oireet pysyvät hyvin kurissa.

– Töissä on aika lailla kiirettä ja päivä on aina yhtä hökeltämistä, hän kuvailee.

– Olin aina kotiin tultuani koko lailla uupunut enkä tahtonut enää työpäivän jälkeen jaksaa tehdä kotona mitään. Sitten satuin runsaat kaksi vuotta sitten käymään luontaistuotekaupassa, Putiikki Sepposessa, missä myyjät antoivat maistaa Mivitotal Flex -nimistä valmistetta.

– He kehuivat sitä hyväksi aineeksi ja suosittelivat, että sitä kannattaa ainakin kokeilla, koska sillä on niin hyviä vaikutuksia. Olen aina ollut luontaistuotteiden ystävä ja niin ostin pullollisen. Tiesin valmisteen, sillä olin nähnyt Remun mainostavan sitä.

Tuula ottaa valmistetta joka aamu kaksi ruokalusikallista.

– Vielä ensimmäisen pullollisen jälkeen en huomannut mitään erikoista, mutta toisen jälkeen rupesin huomaamaan, että nyt tuntuisi energiaa olevan paljon enemmän kuin ennen. Kuinkas minä nyt jaksoinkin näin hyvästi, ja uupumus oli kadonnut! Aikaisemmin illat menivät sitä rataa, että istahdin sohvalle ja avasin telkkarin.

Mivitotal on ehdottomasti piristänyt Tuulaa.

– Suuri muutos entiseen on myös siinä, etten ole nyt yli kahteen vuoteen saanut yhtään poskiontelotulehdusta, joka aina aiemmin oli jokatalvinen riesa. Se iski vähintään kerran talvessa. Nyt on jo kolmas vuosi Mivitotalin aloittamisen jälkeen menossa, eikä mitään ole tullut.

– Vältyin myös viime keväänä vatsataudilta, vaikka olin juuri silloin vanhimman tyttäreni luona kyläilemässä, kun tauti oli iskenyt heidän perheeseensä. Kuukautta myöhemmin myös keskimmäisen tyttäreni perhe sairastui samaan tautiin, mutta taaskin minä vältyin siitä.

Tuula sekoittaa Mivitotal Flexinsä aamusella yleensä karpalomehuun, sillä hänellä on ollut aika ajoin virtsavaivoja, joihin karpalo auttaa. Hän siis lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

– Teen meidän Welmu-bokserimme kanssa noin viiden kilometrin kävelylenkkejä. Meillä on Jäppilässä hyvä lenkki, jonka pystyn Welmun kanssa kiertämään. Se on oikein hyvä lenkkikaveri.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Mervi Sarenius

Hymy 10-10

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: energia, jaksaminen, väsymys

Kommentit

Oma kommentti