Entsyymijuomasta uutta virtaa

Mainos

Sekä Tanie Karsten että hänen lemmikkinsä, yorkshirenterrieri Emil, ovat saaneet elämäänsä uutta virtaa saksalaisesta entsyymijuomasta.

Sekä Helsingin Lauttasaaressa asuva Tanie Karsten, 76, että perheen lemmikki, 11-vuotias yorkshirenterrieri Emil, ovat pirteitä tapauksia, mutta ylimääräinen lisä pirteyttä ei ole koskaan pahitteeksi. Niin Tanie kuin Emilkin ovat löytäneet virkistystä Regulat-nimisestä saksalaisesta entsyymijuomasta.
Tanie Karsten teki pitkän päivätyön optikkona, peräti 38 vuoden ajan. Hän valmistui vuonna 1966 ja toimi sen jälkeen eri liikkeissä, mutta välillä hänellä oli omakin yritys. Kymmenen viimeistä työvuottaan hän vaikutti Helsingin Stockmannin yläkerrassa Instrumentariumin palveluksessa.
Tanien kotijoukkoihin Emilin lisäksi kuuluu myös aviomies, koulutukseltaan insinööri. Hänellä oli aikoinaan oma yrityskin.
– Menimme naimisiin vanhoilla päivillämme, yli 50-vuotiaina. Molemmilla se oli toinen kerta. Minulla ei ole lapsia, mutta miehellä on kolme lasta ja kahdeksan lastenlasta, Tanie juttelee.
Tanie on siitä harvinainen ikäihminen, ettei hänellä ole ollut mitään pahoja sairauksia eikä hänellä ole nytkään reseptilääkitystä.
– En käytä mitään lääkkeitä. Otan valkosipulikapseleita päivittäin, lisäksi vähän hunajaa ja kurkumiinia. Ja myös vitamiineja.
Yksi Tanien salaisuuksista on iloinen elämänasenne.
– Sillä on hirveästi merkitystä. Meillä on mieheni kanssa hauskaa yhdessä, vaikka ollaan vanhoja. Huumori pelaa joka päivä. Meillä on kotona rauhallista, molemmat voivat tehdä mitä haluavat eikä kukaan painosta mihinkään.

Yksi mitallinen tyhjään vatsaan aamuisin

Yksi valmiste on ylitse muiden, Regulat. Tanie löysi sen, kun paras ystävätär suositteli tuotetta. Aikaa tästä on jo lähes 10 vuotta.
– Olin tuolloin aika stressaantunut ja allapäin, sillä moni ystäväni oli kuollut. Ystävätär suositteli Regulatia ja niin ostin ensimmäisen pullon. Ajattelin kokeilla, sillä olen ennenkin kokeillut erilaisia naturajuttuja. Käyn nykyään myös erilaisissa hieronnoissa, esimerkiksi kalevalahieronnassa. Se on erittäin miellyttävää, ei yhtään satu, ja on mahtava olo, kun tulee ulos sieltä.
– Otin alkuun Regulatia puoli mitallista tyhjään vatsaan aamuisin, mutta nykyään otan yhden 10 millilitran mitallisen, ei sen kummempaa. Otan sitä kuureittain, ja yksi kuuri kestää kolmesta neljään viikkoa. Vuoden mittaan kuureja tulee kolme. Vain kesäisin en ota sitä, kun tulee syötyä marjoja, hedelmiä ja salaatteja.
– On se ihme aine, kun se piristää! Se alkaa tuntua jo muutamassa päivässä. On ihana puhua valmisteesta, joka toimii. Kyseessä ei todellakaan ole mikään humpuukijuttu.
– Se paitsi piristää myös rauhoittaa ihmistä, vatsa toimii hyvin ja nukun rauhallisemmin. Eron huomaa ihan selvästi. Pari tuttavaani ottaa samanlaisia kuureja kausittain. He aloittavat aina, kun tulee hirveä väsymys. Itse lopetan kuurin aina kun tulee tarpeeksi mahtava olo.

Toimii myös koiralla

Perheen lemmikki Emil on siis jo 11-vuotias, eli koiraksi hyvin vanha.
– Se on erittäin pirteä.Mutta kun Emil joskus on ollut väsynyt, ajattelin mielessäni, että jos Regulat toimii ihmisellä, sen täytyy toimia koirallakin. Olen nyt antanut viitenä päivänä sille pari tippaa veteen sekoitettuna, ja tulosta on tullut. Emil on selvästi piristynyt, silmät ovat kirkkaat eivätkä ne vuoda enää.
– Emil on pirteä, mutta se on entisestään piristynyt. Kun kävelen sen kanssa ulkona, ihmiset luulevat, että se on pentu. En anna sille mitään koiranruokaa vaan laitan kunnon ruokaa itse.
– Se tykkää myös kissoista. Meillä oli talossa kissaihminen, ja vietimme kesäisin aikaa pihalla. Emil ja kissa istuivat vierekkäin penkillä.
Tanie ilmoittaa harrastuksekseen koiran kanssa kävelemisen.
– Jokaisella ihmisellä pitäisi olla koira. Silloin on pakko käydä sen kanssa ulkona ja samalla saa kivoja tuttavia, sillä koiraihmiset ovat yleensä hauskoja. Käyn myös jumppaamassa kerran viikossa. Aiemmin luin kieliä, mutta enää ei jaksa läksyjen kanssa ja kun en enää oikeastaan käy matkoillakaan. Ennen vanhaan sitä tuli tehtyä aika paljonkin.
Vaikka Tanien pudottaisi vieraaseen maahan, hän pärjäisi. Tanien äidinkieli on ruotsi, mutta suomi sujuu yhtä hyvin.
– Suomenruotsalaisissa kouluissa oli englanti pakollisena. Saksaa ja ranskaa sai lukea jos halusi, samoin latinaa. Olen yksityisesti lukenut myös italiaa. Mitään en osaa kunnolla, mutta pärjään eikä kukaan myy mua, mikä on pääasia. Eikä kukaan puhu mitään kieltä täydellisesti, se on hyvä muistaa.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Kari Pekonen
Avainsanat: entsyymijuoma, Regulat, Tanie Karsten

Kommentit

Oma kommentti