Eturauhassyöpä ei aina ilmoita itsestään

Jatkuva vessassa ramppaaminen tai heikentynyt virtsasuihku ovat todennäköisemmin merkkejä eturauhasen liikakasvusta kuin eturauhassyövästä, joka on usein pitkään oireeton.

Eturauhassyövän ennuste on parantunut uusien hoitomenetelmien ansiosta.

– Elintavat selittävät sen, miksi eturauhassyöpää esiintyy enemmän länsimaissa. Esimerkiksi Aasiassa sitä on paljon vähemmän, mikä selittyy osin ruokavaliolla: tutkimusten mukaan soija ja tomaatin sisältämä lykopeeni suojaavat sairastumiselta, kirurgian ja urologian erikoislääkäri, dosentti Mika Raitanen Terveystalosta kertoo.

Syövän löytämistä vaikeuttaa se, ettei se välttämättä aiheuta mitään oireita. Virtsaamiseen liittyvät oireet kuten tihentynyt virtsaamisen tarve ja suihkun heikentyminen, liittyvät tavallisesti eturauhasen liikakasvuun. Luusto- ja ristiselkäkivut sen sijaan kielivät jo levinneestä syövästä. Siksi iäkkään miehen pitkittyneen selkäkivun yhteydessä kannattaa poissulkea eturauhassyövän mahdollisuus.

Uusilla hoitomuodoilla hyviä tuloksia

Eturauhassyövän hoitoennuste on parantunut leikkaustekniikan ja levinneen taudin hoitojen kehittymisen ansioista. Sairastuneista yli 90 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

– Nykyään 80 prosenttia leikkauksista tehdään robottiavusteisesti, ja moniin keskussairaaloihin on parin viime vuoden aikana hankittu kolmiulotteiset tähystyslaitteistot. Teknologian ansiosta leikkaukset tehdään vähemmän kajoavilla menetelmillä avoleikkausten sijaan, mikä vähentää verenvuotoa ja nopeuttaa toipumista, dosentti Mika Raitanen kertoo.

Leikkaushoidon lisäksi lääkehoito on kehittynyt huimasti. Hoitojen ansiosta myös levinnyttä tautia sairastava potilas voi elää vuosia syövän toteamisen jälkeen. Hoidolla on kuitenkin sivuvaikutuksia.

– Eturauhassyöpä vaatii mieshormonia edetäkseen, ja hormonituotannon lopettaminen leikkauksella tai lääkkeellisesti synnyttää vaihdevuodet. Se voi aiheuttaa luuston haurastumista ja hikoilua sekä seksuaalisen halun ja kyvyn heikkenemistä. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää kevyempää tablettihoitoa, jolloin mieshormonin taso pysyy ennallaan, mutta sen vaikutus eturauhaskudokseen estetään, Raitanen sanoo.

Teksti: Hymy
Avainsanat: eturauhassyöpä, eturauhasen liikakasvu

Kommentit

Oma kommentti