Eturauhassyöpä Suomen yleisin syöpätauti

Eturauhasen syöpä yleistyy Suomessa kovaa vauhtia. Uusia tapauksia ilmenee vuosittain jo 5300. Tautia potee tällä hetkellä yli 30 000 miestä. Yhdeksän kymmenestä on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Eurooppalainen yhteishanke, johon Suomikin osallistuu, seuloo 55–67-vuotiaita miehiä Tampereelta ja Helsingin seudulta neljän vuoden välein mahdollisen eturauhassyövän toteamiseksi. Vuosien 1996–99 seulonnassa 76 % tamperelaisista ja 66 % pääkaupunkilaista miehistä oli noudattanut kutsua. Terveydenhuollon maisteri Liisa Mättänen Suomen Syöpärekisteristä on seurannut seulonnan tuloksia.

Kohonnut PSA-arvo löydettiin yhdeksältä prosentilta; nämä miehet ohjattiin jatkotutkimuksiin. Heiltä löytyi 542 eturauhassyöpää. Ensimmäiset taudin vaikutukset kuolleisuuteen saadaan vuonna 2010. Toistaiseksi ei siis vielä tiedetä mitä hyötyä seulonnasta on.

Tähän mennessä julkaistujen tutkimusten mukaan oireettomien miesten seulonnasta ei näyttäisi olevan toivottua hyötyä, sillä PSA-testi voi antaa väärän positiivisen tai väärän negatiivisen tuloksen. PSA-testi on kuitenkin hyödyllinen nykyisille syöpäpotilaille taudin seurannassa.

Taudin ennuste on varsin hyvä, mutta sitä voidaan vielä parantaa terveillä elämäntavoilla: pitämällä paino hallinnassa, välttämällä tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä ja ottamalla ruoan lisänä nestemäistä hainrustouuutetta ja kalaöljyn EPA-rasvahappoa.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: eturauhassyöpä, Liisa Mättänen, psa

Kommentit

Oma kommentti