Eveliinan ahdistus katosi ja yöunet paranivat

Mainos

Äkillinen paniikkihäiriö yllätti Eveliina Mäntykankaan viime vuoden kesäkuussa. Siitä alkoi yli puoli vuotta kestänyt ongelma-vyyhti, joka onneksi nyt on saatu purettua.

Se paniikkihäiriö tuli ihan puskista. Näin sanoo Jyväskylän kupeessa Muuramessa asuva 29-vuotias Eveliina Mäntykangas.
– Istuin kihlattuni Vili Ojalan, 29, vieressä autossa. Olimme juuri tulleet kuntosalilta ja olimme menossa kauppaan, kun yhtäkkiä otin häntä kädestä. Tuntui siltä, etten enää saa henkeä.
– No, lähtihän se henki kulkemaan, kun tässä ollaan, Eveliina viisastelee.
– Siitä jäi kuitenkin omituinen olo, ja niinpä kävimme keskussairaalan päivystyksessä. Mitään fyysistä ongelmaa ei kuitenkaan löytynyt ja se katsottiin paniikkikohtaukseksi. Siitä se omituinen olo jäi oikeastaan päälle yli puoleksi vuodeksi.
– Leposyke oli koko ajan yli sata, sydän pampatti ja oli kaikenlaisia rytmihäiriöitä. Oli ahdistuneisuutta ja taipumusta masentuneisuuteen, jotka todettiin, kun lopulta pääsin terapiaan.
Kaikki viittasi siis selvään burn outiin. Mutta mistä se yhtäkkiä siunaantui muuten täysin terveelle alle kolmekymppiselle naiselle?
– Mitään varsinaista isoa sykäystä ei ollut taustalla, Eveliina vastaa.
– Minulla tosin oli menneisyydessä aika hankala parisuhde, mutta se oli loppunut jo monta vuotta aiemmin ennen paniikkihässäkkää. Olin Vilin kanssa ollut yhdessä jo pari vuotta, kun kohtaus tuli.
– Nyt, kun aikaa on jo mennyt jonkin verran, olen kovasti pohtinut, mistä kaikki johtui. Siinä oli kaikenlaista ja hirveän paljon. Elämäni on aina ollut tosi kiireistä enkä ole koskaan osannut rauhoittua. Olen aina vaan mennyt tukka putkella ja olen ajatellut olevani sellainen ihminen, että kyllä minä jaksan ja pärjään, ei tässä ole mitään hätää.
Eveliinan ongelmien syitä oli siis useita.
– Ehkä elämä oli tuossa vaiheessa vielä oman paikan hakemista ja meidän parisuhteemme hiomista. Minulla oli myös työpaikka, jossa en ihan kauheasti viihtynyt. Ongelmat johtuivat siis monen homman yhteistekijästä, mutta se minua edelleen ihmetyttää, miksi paniikkikohtaus iski juuri silloin, kun mitään äkkinäistä ei ollut taustalla.

Opiskelee kulttuurituottajaksi

Eveliina opiskelee ensimmäistä vuottaan Korpilahdella sijaitsevassa humanistisessa Humak-ammattikorkeakoulussa. Hänen päämääränään on kulttuurituottajaksi valmistuminen. Koulu on nelivuotinen.
Mutta mitä ihmettä tekee kulttuurituottaja? Ei sellaisia ollut Kekkosen aikana!
– Kulttuurituottaja voi tuottaa erilaisia tapahtumia tai toimia vaikkapa managerina. Haluaisin olla järjestämässä erityisesti ihmisten hyvinvointiin liittyviä tapahtumia.
Eveliina myöntää olevansa vielä untuvikko oman kulttuurituotantonsa suhteen.
– Opiskelen tulkitsemaan erilaista taidetta ja myös valokuvaus kiinnostaa. Musiikki, elokuvat ja teatteri ovat sellaisia taiteen lajeja, joista ehkä tiedän jotakin ja joita haluan opiskella lisää.
– Kulttuuripuolelle siirtymistä olin miettinyt jo varmaan kymmenen vuotta, mutta en vaan saanut asioita aikaiseksi. Nyt sitten ajattelin repäistä ja pääsinkin ensimmäisellä yrittämällä ammattikorkeaan.
Kulttuurituottaja ei suinkaan ole Eveliinan ensimmäinen ammatti.
– Olen tehnyt lähihoitajan töitä ja olen myös PT eli personal trainer. Olen ehtinyt tehdä kaikenlaista, olen ollut muun muassa kaupassa töissä ja varastotoiminnassa. Olen nykyään myös yrittäjä, sillä meillä on yritys nimeltä Food from the Box. Kyseessä on 12-metrinen merikontti, jonka sisällä on ravintolatason keittiö. Vuokraamme sitä yrityksille tapahtumiin ja teemme itse siellä ruokaa.

”Ahdistus lisääntyi, kun isäni Matti Nykänen kuoli”

Eveliinan oireet alkoivat lopulta hellittää tämän vuoden tammikuussa, kunnes helmikuun alussa tuli varsinainen jysäysten jysäys. Eveliinan isä, koko maailman tuntema mäkikotka Matti Nykänen kuoli äkillisesti.
– Ahdistus tuli tuolloin takaisin ja sitä kesti kolmisen viikkoa. Isällä on varmaan ollut oma osuutensa ahdistukseeni ja pahaan olooni jo paljon ennen hänen kuolemaansa.
Mutta sitten löytyi yllättäen hyvä ja pysyvä apu.
– Näin jostakin Harmonia KSM66 -nimisen valmisteen mainoksen ja kiinnostuin. En ollut käyttänyt ahdistukseeni mitään varsinaisia lääkkeitä, sillä halusin tuntea ja pystyä käsittelemään nämä asiat perinpohjaisesti, tuntui sitten kuinka pahalta tahansa. Joitakin luontaistuotteita olin kokeillut. Nyt päätin testata tätä valmistetta.
Eveliina aloitti yhdellä kapselilla aamulla ja toisella illalla. Hän kokeili jonkin aikaa näiden lisäksi myös päiväkapselia, kunnes päätyi nykyiseen annokseensa eli kaksi kapselia aamulla ja kaksi illalla. Ja tulosta alkoi tulla.
– Olisiko mennyt puolitoista viikkoa, kun rupesin tuntemaan sen vaikutuksen. Se laski sykettä, olin paremmalla mielellä ja rauhallisempi kuin ennen. Yöunet olivat paljon paremmat. Aiempaan verrattuna ero oli todella selvä ja olin sen suuruudesta todella ihmeissäni. Olin ollut pinna kireällä, apaattinen, ärsyyntynyt ja pienistä asioista hermostuva, mutta nyt tuli iso muutos. Sen huomasi ihan hengityksestä, omista ajatuksista ja yleisfiiliksestä. Nyt oli löytynyt se, mitä olisin tarvinnut jo kauan sitten.

”Ei enää yhtään paniikkikohtausta”

Eveliina on talvikuukausista lähtien käyttänyt Harmonia KSM66 -tuotetta säännöllisesti. Välillä hän on kuitenkin pitänyt viikon, puolentoista taukoa, jonka jälkeen hän on jatkanut valmisteen nauttimista.
– Tauot ovat vaikuttaneet oloon sillä tavalla, että jos niiden aikana on tapahtunut jotakin stressaavaa, sen on huomannut, mutta ei kuitenkaan yhtä vahvasti kuin ennen. Olen toki tehnyt Harmonia KSM66 -tuotteen ohella paljon muutakin työtä olotilani korjaamiseksi ja palautumisen eteen. Olen ruvennut joogaamaan ja meditoimaan. Lisäksi teen koirien kanssa metsälenkkiä. Olen oppinut myös hengittämään ihan uudella tavalla.
– Elämä on helpottunut selvästi! Yhtään paniikkikohtausta ei ole tullut Harmonia KSM66 -tuotteen käyttöön ottamisen jälkeen. Leposyke on pudonnut yli sadasta 60–70 välille. Olen suositellut tätä valmistetta kaikille ystävilleni ja olen saanut heiltä runsaasti myönteistä palautetta tuotteen tehosta.
Eveliinalla on myös terveisiä uusille käyttäjille.
– Kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan ja antaa sille mahdollisuus. Tämä on helppo tapa saada omaa päätä ja mieltä toimimaan rauhallisemmalla ja normaalimmalla tavalla. Harmonia KSM66 ei kuitenkaan ole mikään ihmepilleri, sillä ihmepillereitä ei ole olemassakaan, mutta se on erittäin hyvä ystävä kaiken muun ohella, mitä itsellesi teet. Ihmisten pitäisi vain oppia pysähtymään ja olemaan armollisia itselleen sekä ajatella, että jos mä en nyt jaksa tai jos en nyt mene salille tai jos mä en nyt siivoa – niin maailma ei kaadu siihen!

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Eveliina Mäntykangas

Kommentit

Oma kommentti