Farkkukeisari on tyytyväinen

Pekka Puolakka on ollut monessa mukana – ja on yhä – vaikka virallisesti hän on jo yrittäjäeläkkeellä. Seepra ei pääse raidoistaan. Jotain pientä ongelmaa on matkan varteen kuitenkin kertynyt.

Pekka Puolakkaa, 65, kutsutaan Lee Cooper -farkkukeisariksi, eikä syyttä. Pääosin hänen omistamansa M.A.S.I Company Oy on Suomen suurimpia vaatetusalan yrityksiä, joka työllistää satoja ihmisiä. Suomessa satakunta, Viron yhteistyöyrityksessä parisataa. Farkkujen valmistajista M.A.S.I Company on Pohjoismaiden suurin. Yhtiöllä on tuotantoa Keiteleen ja Viron tehtaiden lisäksi myös Jyväskylässä, jossa valmistetaan ylioppilaslakkeja.

– Niitä teemme ainoana Suomessa, Puolakka kertoo.

– Olemme maan ainoa ylioppilaslakkien valmistaja ja voi vielä rehellisesti sanoa, että ne jopa valmistetaan kaikki Suomessa. Jyväskylässä on kahdeksan hengen ompeluryhmä, joka tekee niitä ympäri vuoden.

Pekka Puolakka on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Vaatetusalalla hän on ollut vasta 25 viime vuotta, mutta sitä ennen hän ehti vaikuttaa muun muassa Rank Xeroxin myyntimiehenä, seitsemän vuotta lääkealalla, sen jälkeen minitietokoneiden parissa, sitten liikkeenjohdon konsulttina vajaat kymmenen vuotta. Vaatetusalalle siirtymisen jälkeenkin hän on touhunnut high tech -yritysten kanssa, joten monena mies eläissään.

Pekan vaimo on ammatiltaan puutarhuri, mutta nykyään hän on kotirouvana, hoitaa Pekan sihteerin hommia ja pitää miehen iskussa. Sekä lapsia että lapsenlapsia on kolme, kummassakin osastossa kaksi poikaa ja tyttö.

Poikana polvi paheni

Pekka on siitä harvinainen kuusvitonen, ettei hänellä ole mitään reseptilääkitystä. Hän sanoo olevansa hyvin huono tablettien syöjä eikä hän pidä särkylääkkeistäkään. Matkan varrella on kuitenkin sattunut pari vastoinkäymistä. Sekä oikea polvi että vasen olkapää ovat kenkkuilleet.

– Polvi alkoi kiusata pikkuhiljaa. Veikkaan, että se meni jotenkin rikki jo pikkupoikana, jolloin tuli Pentti Nikulan innoittamana hypättyä seivästä suurin piirtein multakasaan. Polvi alkoi oikutella vasta keski-iässä. Olin parikymmentä vuotta sitten työreissuilla menossa firman tehtaalle Keiteleelle, kun jouduin yhtäkkiä toteamaan, etten pystynyt enää kävelemään.

Polvi operoitiin samalla kertaa Kuopiossa, ja se taisi olla ihan ensimmäisiä kertoja, kun kierukka poistettiin tähystämällä.

– Könkkäsin muutaman päivän ja se oli siinä. Polvi ei aiheuttanut mitään ongelmia 10–15 vuoteen, vaikka kävin lenkillä ja tein polveni kanssa vaikka mitä, mutta sitten se alkoi pikkuhiljaa oikutella pienestäkin tärähdyksestä. Kun oikein kunnolla tärähti, sen jälkeen oli viikon verran hankalaa kävellä.

Pekan polvi oli kuitenkin suhteellisen oireeton niin kauan kun hän ei rasittanut sitä, mutta kun hän alkoi käydä uimahallissa, ongelmia alkoi taas tulla.

– Uinnin pitäisi olla aika helppo liikuntamuoto nivelrasitusten suhteen, mutta rintauinnin potku on anatomisesti hiukan kummallinen. Siinä jalan pitäisi kääntyä ulospäin vähän niin kuin sammakkomeiningillä, ja uintiharrastuksen alettua huomasin polveni taas kipeytyneen.

Sattuu ja tapahtuu

Pekka Puolakka asuu aivan Tampereen keskustassa Koskikadulla. Naapurissa vaikuttaa Hyvä Olo Ilona -hoitolaitos, josta Terveys-Hymykin on kertonut pariin otteeseen. Pekka on käynyt siellä hieronnassa jo vuosikausia, ja jossakin vaiheessa hän tuli valitelleeksi henkilökunnalle polviongelmiaan.

– He kertoivat, että markkinoille oli tullut ihan uusi magnesiumkipusuihke. Kyse oli BetterYou-sarjan sinisestä kipusuihkeesta. Siitä on nyt vähän yli kaksi vuotta aikaa.
Pekka myöntää nyt, ettei hän alkuun uskonut ollenkaan magnesiumsuihkeeseen. Mutta hän sai kokea aikamoisen hämmästyksen.

– No sehän auttoi. Ja vielä hyvin nopeasti. Olen käyttänyt sitä sen jälkeen aina kun johonkin paikkaan on tullut särkyä, en mitenkään päivittäin. Mutta olen saanut huomata, että siitä totisesti on apua.

Pekka sai jokin aika sitten huomata, että kipusuihke toimii muuallakin kuin polvessa. Lähtötilanne oli se klassinen, suomalainen mökkiasukkaan pyhä kolmiyhteys. Mies huomaa katolla lehtiä, mies asettaa tikkaat mökkiä vasten ja mies kiipeää katolle. Ja sitten tapahtuu.

– Se oli viime vuoden kevätlomalla. Rysähdin onneksi tikapuiden päälle enkä jäänyt alle, mutta silti loukkasin vasemman olkapääni aika pahasti. Leikkaus oli marraskuussa, ja roikotin kättäni kantositeessä jouluun asti.

Sitten piti aloittaa käden liikuttelu, mikä oli alkuun aika hankalaa ja kivuliasta.

– Muistin taas BetterYou-kipumagnesiumsuihkeen ja ryhdyin ruiskuttamaan sitä olkapäähän. Se auttoi ihan selvästi siihenkin vaivaan.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Mika Kanerva

Terveys-Hymy 4-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: kipu, magnesiumsuihke, olkapää, polvi, polvikierukka

Kommentit

Oma kommentti