Flunssa kesti vain kaksi päivää

Hanna PihlajaluotoHanna Pihlajaluodolle teini-iässä puhjennut astma ja monet hänen allergiansa ovat horjuttaneet pysyvästi vastustuskykyä, joten jatkuva flunssakierre on tullut valitettavan tutuksi.

Hanna Pihlajaluoto, 34, on niitä ihmisiä, jotka voivat hyvällä omallatunnolla sanoa, etteivät he ole mistään kotoisin. Hannan vanhemmat ovat umpisavolaisia, mutta hän itse ei ole asunut päivääkään Savossa. Hän on käynyt syntymässä Kotkassa, josta hän muutti muutaman kuukauden ikäisenä, kävi koulunsa Etelä-Karjalan Taavetissa, mistä hän omien sanojensa mukaan lähti vikkelästi, koska ei tuntenut olevansa kotonaan sielläkään. Hän suoritti tradenomin opintonsa Jyväskylässä, mistä hän muutti Helsinkiin, jossa hän on asunut 11 vuotta.

Hanna on opiskellut kauppatieteitä, johtamista ja ulkomaankauppaa. Hän työskentelee laivanvarustamolla operatiivisella puolella. Hän koordinoi ja suunnittelee, kuinka laivat lastataan ja kuinka tavara liikkuu satamissa ja satamien välissä siten, että alukset tulisivat mahdollisimman täyteen.

– Työni on suurimmaksi osaksi raportointia ja aikataulujen noudattamista eli käytännössä se on äärimmäisen stressaavaa ja kiireistä, jossa on tuhat ja yksi lankaa tulessa samanaikaisesti.

Hanna on yksinhuoltaja. Hänellä on 10-vuotias tyttö ja vuotta nuorempi poika.

Astmaa ja allergiaa

Hanna on astmansa takia sairastellut hyvin paljon. Astma oli olemassa todennäköisesti jo varhaisteini-iässä, mutta se diagnosoitiin vasta 1998. Jo sitä ennen hänellä oli runsaasti sekä siitepöly- että ruoka-aineallergioita. Hän alkoi 14-vuotiaana saada siitepölystä todella voimakkaita oireita, mistä lääkärit päättelivät, että se toimi todennäköisesti sisäsyntyisen astman laukaisijana.

Hanna vakuuttaa kuitenkin, ettei hän koe elämänsä olevan pujottelua. Hän kertoo jo nuoruudessaan tottuneensa allergioihin, joista sittemmin osa lähti pois ja uusia tuli tilalle. Allergiat ovat kuitenkin muuttuneet sitä vaikeammiksi, mitä myöhemmin ne ovat ilmaantuneet.

Eikä tässä vielä kaikki. Myös Hannan molemmat lapset ovat hyvin allergisia.

– He pystyivät syömään parhaimmillaan – tai pahimmillaan – vain kahta ruoka-ainetta, ja mikään niistä ei ollut keskenään samoja. Joten tein kolmet ruuat päivittäin ja nimitänkin sitä aikaa allergiahelvetiksi. Ei käynyt maito, ei kananmkunat, ei kotimaiset viljat, ja he olivat jopa riisille allergisia. Tämän jälkeen omat vaivat tuntuivat tosi vähäisiltä.

Hanna tunnustaa olevansa hiukan liian aktiivinen yksilö ja tehneensä ylipitkiä työpäiviä. Tämän lisäksi hän on innokas liikkuja, jonka pääharrastus on kaikenlainen kiipeily aina seinäkiipeilystä kalliokiipeilyyn saakka. Hän on käynyt monesti kiipeilemässä ulkomaillakin. Nyt myös Hannan poika on äitinsä mallin mukaisesti alkanut hyppiä seinille.

– Olen kaiken lisäksi vielä pyörittänyt junioritoimintaa kiipeilyn parissa kahdessakin seurassa, hoitanut työni ja kahden lapsen huushollin, joten siinä oli vähän liikaa ja paloin loppuun, hän tunnustaa.

Kolme kuukautta kipeänä

Jo kaksi vuotta sitten Hannan keho alkoi reagoida voimakkaasti, sillä hän sairasteli todella paljon. Hän oli yhtäjaksoisesti sairaana kolmisen kuukautta ja joutui kerran astmansa takia jopa sairaalaan. Viime syksynä tilanne näytti taas pahalta.

– Eräs kiipeilykaverini ja muutenkin hyvä ystäväni seurasi tilannettani ja huolestui. Hän oli perehtynyt luontaistuotteisiin ja kysyi kerran, olinko ikinä kokeillut niitä. Olin toki ikäni syönyt maitohappobakteereita ja erilaisia vitamiinivalmisteita, mutta en ollut miettinyt asiaa sen paremmin. Hän suositteli minulle Polar Pharman Antiwiriä ja arveli, että siitä saattaisi olla apua jatkuvassa sairastelukierteessäni.

Hanna alkoi popsia Antiwiriä alkusyksystä. Hän oli tuolloin burn outin takia todella väsyksissä ja myös sairasteli jatkuvasti.

– Antiwiriä on kahta eri lajia, toista suositellaan terveille ja toista silloin, kun on flunssa päällä. Rupesin ottamaan molempia. Se alkoikin toimia, ja nyt loppuvuodesta tuli pitempi jakso, että pystyin syömään terveille tarkoitettua valmistetta peräti puolitoista kuukautta yhtä soittoa.

– Kun sitten viime viikolla flunssa alkoi osoittaa tulemistaan, hermostuin toden teolla, sillä siinä on yleensä mennyt pari kolme viikkoa.

Pikainen toipuminen

Hanna pelkäsi, että kaikki suunnitelmat menevät taas kerran uusiksi, mutta hän rupesi popsimaan ”sairaiden Antiwiriä” ja huomasi ihmeeksen, että flunssa menikin kahdessa päivässä kokonaan ohi.

– Olin todella yllättynyt tehosta, ja olen antanut sitä myös pojalleni, joka on ollut infektiokierteessä. Hänkin toipui flunssasta hyvin nopeasti. Tyttäreni on yleensä ollut meistä kaikkein nopein toipuja, mutta nyt kun hän ei ole syönyt Antiwiriä, minä ja poikani selvisimme viimeisimmästä flunssasta selvästi nopeammin kuin tyttö.

Hanna on ottanut ”terveiden Antiwiriä” ohjeen mukaisesti yhden kapselin päivässä ja ”sairaiden Antiwiriä” joskus jopa 10 kapselia vuorokaudessa. Hän myöntää, että suositus on vain 6–7 kapselia, mutta hän on selvittänyt, ettei lievästä yliannostuksesta ole haittaa. Taudin hellittäessä hän on vähitellen pienentänyt annostusta.

Hanna on kertonut Antiwiristä lääkärillekin, joka suhtautui asiaan myönteisesti.

– Hän kertoi tietävänsä valmisteen ja myönsi, että siitä on ollut joskus joillekin hyötyä. Olin viime alkusyksystä jo niin heikossa kunnossa, että pakko oli yrittää jotakin uutta. Nyt näyttää löytyneen hyvä konsti infektiokierteen torjumiseen, ja olen siihen todella tyytyväinen.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 2-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: allergia, astma, flunssa

Kommentit

Oma kommentti