Golfaajan koivet eivät enää kramppaa

Bengt Lindholm on koko ikänsä ollut suuri urheilun ystävä ja harrastanut monia eri lajeja, mutta myöhemmillä vuosilla urheilusuoritusten jälkeen ilmaantunut reisilihasten kramppaus tuotti monia tuskan hetkiä.

Loviisassa syntynyt, mutta kaksivuotiaana Hankoon muuttanut ja nykyään Kirkkonummella asuva diplomi-insinööri Bengt Lindholm, 64, on tehnyt komean uran Suomen Sokerin, Cultorin ja sen tytäryhtiöiden palveluksessa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Bengt eli Benkku on asunut useita vuosia muun muassa Sveitsissä ja USA:ssa ja ollut koko ajan yrityksen erilaisissa johtotehtävissä.

Benkun vaimo on opettaja, ja pariskunnalla on kaksi lasta, tyttö ja poika. Tytär on seurannut äitinsä jälkiä ja toimii opettajana, poika puolestaan on isänsä tavoin DI ja on tällä hetkellä töissä Abu Dhabissa.

Pikkuväkeäkin lähisuvusta löytyy, sillä tyttären perheeseen kuuluu peräti neljä lasta, joista vanhinkin on vasta seitsemänvuotias.

Golfiin hurahtanut

Kun tätä juttua kirjoitettiin, Benkku oli juuri palannut kahden viikon golfmatkalta Abu Dhabista, missä hän tietysti kävi myös tapaamassa poikaansa. Hänen tasoituksensa on kunnioitusta herättävä 12, mutta on se kuulemma joskus ollut alle kymmenenkin.

Jo haastattelua seuraavana päivänä hän suunnitteli lähtevänsä pelaamaan Hangon golfkentälle, jonka hallitukseen hän kuuluu. Aina golf ei kuitenkaan ole kuulunut hänen mielilajeihinsa. Nyt hän sanoo olevansa kerrassaan hurahtanut siihen.

– Näytän hyvin terveeltä ja myös tunnen olevani terve, mutta matkan varrella on toki ollut monenlaisia ongelmia. Ollessani hiukan toisella kymmenellä minulle tuli lonkkasairaus ja jouduin käyttämään tukirautaa 12–14-vuotiaana.

– Olen ollut hyvin innokas urheilemaan koko ikäni, ja kun sain raudan pois, osallistuin heti tenniskisoihin. Vanhemmat lukivat siitä lehdestä.

Lonkka toimii taas

Benkku on pelannut myös pingistä silloisessa Suomensarjassa ja hän on osallistunut squashin SM-kisoihin. Myös sulkapallo on kuulunut hänen lajivalikoimaansa – eikä mikään edellä mainituista palloilulajeista ole lonkkavaivaisen hommia.

– Hiukan alle nelikymppisenä oikea lonkka alkoi vaivata oikein kunnolla. Siihen tehtiin keinonivel, mutta se ei kestänyt kuin yhdeksän vuotta. Jouduttiin tekemään toinen operaatio, ja nyt keinonivel on palvellut moitteettomasti jo 18 vuotta. Olen silti koko ajan pelannut golfia, hiihtänyt, lasketellut ja pyöräillyt.

Nykyinen, Ortonissa tehty lonkka on toiminut aivan loistavasti. Kivut ovat poissa, ja erot alkuperäiseen lonkkaan ovat hyvin lieviä.

– Se ei millään tavalla rajoita tekemisiäni.

Matkalla maailmalla

Benkku nimeää parhaaksi urheilusaavutuksekseen Hangon mestaruuden golfissa, mutta rakkaus lajiin vaati aikoinaan tiettyä kypsyttelyä.

– Aloitin golfin, kun menin ensimmäiseen lonkkaleikkaukseen 38-vuotiaana. Hyvä ystäväni ehdotti lajin aloittamista, mitä pidin lähinnä maailmanloppuna, ihan hirveänä katastrofina. Mitä vitsiä nyt oli ruveta lyömään liikkumattomaan palloon, eihän siinä ole mitään järkeä! Mutta sain hyvin pian huomata, että golf on maailman paras laji, aivan fantastinen suorastaan.

Benkku jäi heti koukkuun ja on pelannut golfia yli 200 kentällä ja yli 30 maassa. Päivätyöt hän lopetti täytettyään 60 vuotta, mutta on jatkanut sen jälkeen konsulttina hiukan siellä sun täällä. Projekteja riittää eikä vierivä kivi sammaloidu.

Sitten iski syöpä

Benkku oli vajaat kolme vuotta sitten taas kerran golfaamassa, kun hän eräänä kauniina sunnuntaiaamuna joutui kesken kaiken käymään toiletin puolella.

Hän tuli vilkaisseeksi alaspäin ja hätkähti huomatessaan, että virtsa oli muuttunut punaruskeaksi. Siellä oli ilmiselvästi verta, mikä on aina hälyttävä oire.

– Minulla oli siihen hyvä teoria ja kuvittelin sen johtuvan syömistäni omegakapseleista. Ajattelin sen ohentavan verta ja että tällaista voi sattua, kun pelaa golfia ja ponnistelee. Minulla on vielä hiukan lämärityyppinen lyönti, jääkiekkosvingi. Sovin lääkärin kanssa, että jätän omegoiden syömisen ja seurataan tilannetta. Maanantaina oireet olivat jo ohi.

Syöpäleikkaukseen

Hyvin pian tämän jälkeen Benkulla oli terveyskeskuksen puolesta Kirkkonummella vuositarkastus. Lääkäri huomasi viikon takaisen ongelman ja totesi, että asia on silti hyvä tarkistaa. Benkku yritti pistää vastaan ja selitti, että hän on lähdössä Hankoon pelaamaan juhannuksena golfia, mutta onneksi valkotakki piti päänsä.

Benkulta otettiin kolmena päivänä virtsanäyte, ja viiden vuorokauden kuluttua lääkäri soitti ja kertoi, että virtsasta oli löytynyt syöpäsoluja.

Kyseessä oli munuaisaltaan syöpä. Koska oli keskikesä ja lomakausi, kunnallisella puolella jatkotutkimukset olivat viivästyneet melkoisesti, joten Benkku paineli yksityiselle puolelle ja selitti murheensa.

Docratesissa hänet tutkittiin ja selvitettiin syövän sijaintia, mutta leikkaus suoritettiin Peijaksessa elokuussa 2012. Operaatio onnistui täydellisesti ja nykyään kaikki arvot ovat aivan erinomaiset.

Syöpä on voitettu kanta. Golfpallo sai taas kyytiä.

Sukuvikako?

Vaikka lonkkaongelmat katosivat, muuan kiusallinen vaiva jäi. Benkku sai useasti etenkin kovan urheilusuorituksen ja hikoilun jälkeen rankkoja suonenvetoja eli kramppeja reisilihaksiinsa. Hän kertoo kipujen olleen niin ankaria, ettei niitä pysty edes toiselle kuvailemaan.

– Tiedän, että tuolloin pitää juoda paljon ja olenkin juonut, mutta ei siitä ole ollut mitään apua. Minulla on joku ongelma aineenvaihdunnassa, mikä aiheuttaa krampit. Magnesium ei tunnu imeytyvän. Mielenkiintoista on myös se, että isällä oli sama homma, samoin toisella siskoistani.

Jotain perinnöllisyyttä on siis mukana.

– Koska olen koulutukseltani kemisti, ymmärrän hiukan näitten asioitten päälle, hän sanoo vaatimattomasti.

– Hyvin moni magnesiumvalmiste sisältää magnesiumoksidia, ja siitä on todettu monissa tutkimuksissa, ettei se imeydy kunnolla. Niitä olisi syötävä aivan hirveitä määriä, mikä ei tietenkään ole hyväksi. Olen kokeillut myös magnesiumsitraatteja, jotka ovatkin selvästi parempia kuin oksidit, mutta sitten löysin Mezinan Super+ Magnesium -valmisteen, joka on kemiallinen kompleksi.

Ei yhtään kramppia

Benkku on jo 15 vuoden ajan käynyt säännöllisesti hierottavana, ja hieroja Marja Fagerlund, joka on urheiluhieronnan huippuja tässä maassa, suositteli Mezinan valmistetta.

– Hän kertoi asiakkaansa saaneen vaivojaan kuriin juuri tällä tuotteella. Niinpä hankin sitä vielä samana päivänä.

Elettiin loppukesää 2014. Yhtä ainoaa kramppia ei sen jälkeen ole ilmaantunut.

Benkku vakuuttaa, etteivät krampit johdu vanhoista lonkkajutuista, kyseessä on aivan erillinen ongelma. Krampeissa kyse on puhtaasti aineenvaihduntajutuista, jotka eivät toimi.

– Abu Dhabissakaan ei krampannut kertaakaan, vaikka siellä oli lämpöä melkein 30 astetta. Sikäläinen kuumuus on luonteeltaan kuivaa, joka ei tunnu samalta kuin esimerkiksi Thaimaan kostea ilmanala. Vuokrasin Abu Dhabissa polkupyöränkin, ja kaikki sujui hyvin.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Matti Matikainen

Terveys-Hymy 5-2015

Teksti:Mezina
Avainsanat: kramppaus, lonkan keinonivel, magnesium, munuaisaltaan syöpä, reisilihasten kramppaus, suonenveto

Kommentit

Oma kommentti