”Haluamme pois diagnoosi- ja lääkekeskeisyydestä”

Erkki AntilaFunktionaalisen Medisiinan Seura syntyi kymmenkunta vuotta sitten tarpeesta ymmärtää ihmisen erilaisia oireita kokonaisvaltaisesti, kertoo seuran nykyinen puheenjohtaja, lääkäri ja biokemian tohtori Erkki Antila.

Nimi Funktionaalisen Medisiinan Seura ei ole aivan tuttu tavalliselle ihmiselle.

– Kyseessä on lähinnä asiantuntijoille tarkoitettu yhdistys, puheenjohtaja Erkki Antila kertoo.

– Siis sellaisille tahoille, jotka tekevät päivittäin töitä näiden asioiden parissa. Yhdistys on nyt toiminut aktiivisesti kolmisen vuotta. Tavoitteena on saada yhä useampi lääkäri kiinnostumaan seuran toiminnasta, mutta otamme kannattajajäseneksi myös samalla tavalla ajattelevia muita ihmisiä ja yrityksiä.

– Varsinaisilta jäseniltä edellytetään kuitenkin, että he toimivat funktionaalisen lääketieteen alalla joko lääkäreinä tai terapeutteina.

Funktionaalisen Medisiinan Seuran tavoitteena on tehdä tunnetuksi ihmisen terveyden kokonaisvaltaista lähestymistä. Eli ihmisen perusfysiologiaa, biokemiaa ja ravitsemusta sekä näiden yhteyttä erilaisiin oireisiin.

Palataan siis tavallaan lääketieteen perustajan Hippokrateen perussanomaan eli ihminen on sitä, mitä hän syö.

– Haluamme pois diagnoosi- ja lääkekeskeisyydestä, Antila toteaa.

– Ravitsemus on meille tärkeä asia, mutta puhumme myös ihmisen yksilöllisyydestä. Ei hoideta tilastopotilasta ja -sairautta vaan potilasta yksilönä ja kokonaisvaltaisesti. Tuomme esille ajatuksiamme nettisivuillamme ja toivomme, että näistä asioista kiinnostuneet kansalaiset löytävät ne sieltä, sillä valtamedia sensuroi mielipiteitämme ja tämän alueen tutkimuksia hyvin tehokkaasti.

Funktionaalisesta lääketieteestä on tehty USA:ssa erittäin hyvä 800-sivuinen oppikirja, jossa kirjoittajina on aivan alan huippuja, Nobel-tasoisia tutkijoita.

– Silti laatimani kirja-arvostelu vuonna 2007 ei mahtunut edes lyhennettynä Lääkärilehteen. Jokainen voi lukea kirja-arvostelun internetsivuiltamme. 

– On valitettavaa, että ennakkoluulot ja tietämättömyys näistä asioista jarruttavat kehitystä ja estävät sen, että uudet lähestymistavat saavuttavat suomalaiset vielä nykyäänkin kovin hitaasti.

Erkki Antila sanoo, että myös matka perustutkimuksen oivalluksista käytännön lääketieteen palvelukseen on Suomessa edelleen aivan liian pitkä.

– Eikä nyt puhuta mistään farmakologisista tutkimuksista tai lääketurvallisuudesta vaan aivan tavanomaisista ravintotekijöistä. Saadun tiedon soveltaminen näyttää käytännössä puuttuvan täysin. Tosiasiassa lääkäreiltä puuttuu ravitsemustieteen peruskoulutusta ja kykyä käyttää näitä tietoja omassa praktiikassaan, eikä meillä ole oppituolia tai instanssia, joka lähtisi niitä soveltamaan.

– Suomessa tehdään oikein hyvää kansainvälisestikin arvostettua perustutkimusta. On jo kauan tutkittu mm. probiootteja, erilaisia ravintotekijöitä, antioksidantteja ja suoliston alueen vaivoja, mutta sovellus käytäntöön on pysähtynyt.

Se johtuu asenneilmastosta ja vanhakantaisesta ajattelutavasta, ja tätä funktionaalinen medisiina nyt haluaa muuttaa.

– Jäsenkuntamme on tällä hetkellä kasvussa, se on erittäin innostunutta ja aktiivista. Meillä on ollut koulutustilaisuuksia, minne kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet, koska olemme varanneet liian pieniä saleja. Joten tulevaisuus näyttää tässä suhteessa valoisalta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 8-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: diagnoosi, funktionaalisuus, lääkäriseura, ravintotekijä

Kommentit

Oma kommentti