Harmaakaihi väijyy ikäihmisiä

Jos eläkeiässä näkö alkaa heiketä, silloin kyseessä voi olla alkava harmaakaihi eli katarakta. Yli 85-vuotiaista siitä kärsii jo yli 70 prosenttia, ja 65-69-vuotiaistakin sitä potee jo joka kuudes. Maailmanlaajuisesti harmaakaihi on kaikkein yleisin sokeuden syy.

Iän sanotaan tuovan viisautta, mutta se tuo mukanaan myös vähemmän miellyttäviä asioita. Yksi niistä on harmaakaihi. Kyseessä on silmäsairaus, joka tarkoittaa silmän normaalisti kirkkaan linssin eli mykiön samentumaa. Oireet vaihtelevat yksilöstä toiseen, mutta yleisimmin ne ovat sekä näön huonontuminen että näöntarkkuuden heikkeneminen.
Muita alkavia harmaakaihin oireita voivat olla heikentynyt värien hahmottaminen ja lisääntyvät häikäisyongelmat. Kaihia voi ilmestyä vain toiseen silmään, mutta ikävä kyllä se yleisimmin iskee molempiin. Sairaus saattaa kuitenkin edetä eri tahtia silmien välillä.
Yleisin syy harmaakaihin ilmaantumiseen on ikä. Tautia voivat vauhdittaa myös diabetes, runsas tupakointi ja alkoholin käyttö, ylipaino, vuosia jatkuneet suuret kortisoniannokset, sairauden esiintyminen suvussa – ja kaiken huipuksi harmaakaihi on naisilla yleisempi kuin miehillä. Myös aiemmat silmävammat, silmäleikkaukset, krooniset silmätulehdukset ja huono ravitsemuksellinen tila voivat vauhdittaa harmaakaihin syntymistä.

Salaman iskukin altistaa!

Harmaakaihille altistavien tekijöiden joukossa on myös todella erikoisia: on todettu, että kataracta iskee helpommin, jos henkilö on altistunut röntgensäteille tai sädehoidolle, mutta vallan erikoiselta kuulostaa, että myös salaman iskulle altistuminen voi vauhdittaa harmaakaihia!
Erikoinen altistumisen syy liittyy myös lentämiseen: lentäjien keskuudessa tehty tutkimus on osoittanut, että riski sairastua harmaakaihiin oli peräti kolminkertainen tavalliseen väestöön verrattuna. Säteily on lentokorkeudessa selvästi voimakkaampaa kuin maan kamaralla.
Hoitamattomana harmaakaihi heikentää näköä pysyvästi ja voi aiheuttaa sokeuden tai ainakin jonkinlaisen silmävamman. Harmaakaihi on maailmanlaajuisesti kaikkein yleisin sokeutumisen syy, ja tätä ongelmaa ilmenee erityisesti kehitysmaissa.
Suomessa harmaakaihista aiheutuvaa sokeusongelmaa ei ole. Näöntarkkuus voidaan palauttaa leikkauksen avulla. Samentunut linssi korvataan keinotekoisella. Meillä keskimääräinen kaihileikkauspotilas on hiukan yli 70-vuotias. Toisinaan leikkauksen jälkeen potilas saa ylimääräisen bonuksen, sillä hän on voinut laittaa siihen saakka käyttämänsä lukulasit hyllylle.

Harmaakaihin itsehoito

On monia keinoja, joilla harmaakaihia voidaan ainakin – jos ei nyt estää – niin ainakin hidastaa. Ruokavalio on ehkä kaikkein tärkein konsti taistelussa tätä salakavalaa tautia vastaan.
Ruokavaliossa kannattaa suosia sellaisia ravinnon lähteitä, jotka sisältävät A- ja C-vitamiinia. Ne ovat tärkeitä vitamiineja silmän toiminnan kannalta. Väitetään, että Kippari Kallen suosima pinaatti olisi erittäin tärkeä ravinto kaihin kehittymisen ehkäisemiseksi. A-vitamiinin lähteiksi on suositeltu punaisia kasviksia ja hedelmiä.
On myös tärkeä katsoa, mitä ei laita suuhunsa. Harmaakaihia kavahtavien kannattaa jättää kaikki sokeria runsaasti sisältävät juomat kaupan tiskille. Sokerituotteet yleensäkin on syytä joko pienentää minimiin tai hylätä kokonaan. Myös kofeiinituotteista, alkoholista, hyvin suolaisista ja voimakkaasti maustetuista ruuista varoitellaan.
Harmaakaihin torjuntaan pätevät samat säännöt kuin muissakin kansansairauksissa: ruokavalion pitäisi olla mahdollisimman monipuolinen, prosessoituja ruokia välttävä, kuitua sisältävä ja antioksidanttipitoinen. Myös runsasta määrää omega-3 rasvahappoja tai kalatuotteita suositellaan. Jos kala ei maistu, omega-3 ravintolisiä on terveyskaupoissa ja apteekeissa pilvin pimein. Ja vettä tulisi juoda vähintään kaksi litraa päivässä. Jos näitä ohjeita noudattaa, samalla tulee torjutuksi muitakin iän mukana ilmaantuvia sairauksia. Myös liikunta on hyvä keino torjua kaikenlaisia terveysongelmia, siis myös harmaakaihia.
Luontaislääkintään perehtyneet tahot syyttävät harmaakaihin ilmaantumisesta huonoa ruokavaliota, sairauksia ja tupakointia. Kaihin onkin havaittu olevan yleisempi diabeetikoiden ja tupakoitsijoiden keskuudessa.

Silmät kannattaa tarkistuttaa

Kaiken a ja o on tietenkin säännöllinen tilanteen seuraaminen ja tutkimuksiin hakeutuminen. Silmätarkastuksissa optikon luona on syytä poiketa silloin tällöin, ja silmälääkärin puheilla kannattaa käydä parin vuoden välein.
Silmiä on hyvä myös suojata. Kesäaikaan UV-säteilyltä välttyy aurinkolasien ja leveälierisen hatun avulla.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:pixabay.com
Avainsanat: harmaakaihi

Kommentit

Oma kommentti