Heidi on nyt terve!

Heidi Ihalainen on kärsinyt pikkuvauvasta lähtien atooppisesta ekseemasta eli taiveihottumasta. Se muuttui entistä pahemmaksi muutama vuosi sitten. – Atopiaa on yritetty hoitaa kaikilla mahdollisilla koululääketieteen keinoilla, hän kertoo.

Heidi Ihalaisen, 20, viimevuotiset kuvat ovat koko lailla hurjaa katseltavaa. Nuori nainen on pahan atopian peitossa päälaesta varpaisiin. Nyt Heidi on täysin terve, ja parantuminen tapahtui vain vajaassa puolessa vuodessa.

Heidi on syntynyt ja asunut koko ikänsä Leppävirralla, joka sijaitsee Savossa Kuopion ja Varkauden puolivälissä. Hän on hiljattain valmistunut merkonomiksi ja on lähdössä työkokeiluun Leppävirran Rautiaan, mutta varsinainen elämänura ei ole vielä valjennut. Heidi asuu avossa yhdessä poikaystävänsä kanssa, joka on ammatilaan sähköinsinööri.

Vaikea atopia ja erilaiset allergiat ovat vaivanneet Heidiä ihan pikkutytöstä asti. Allergioita ja atopiaa on runsaasti myös lähisuvussa.

– Katselin juuri kaksivuotisneuvolakorttiani ja jo siellä oli maininta taiveihottumasta. Vähitellen se levisi yhä laajemmalle. Erityisen pahaksi se muuttui, kun vaihdoin koulua ja lähdin ammattikouluun muutama vuosi sitten. Kaikkein pahiten ihottumaa oli kasvoissa, mutta sitä oli myös kaulassa, selässä ja raajoissa. Se vaikeutti myös nukkumista.

Hetken helpotus

Heidi on hyvin allerginen. Pahimmat oireet aiheuttaa koivu, mutta oireita tuottavat myös pähkinät, banaani, kiivi, soija ja manteli. Jos Heidi ottaa vahingossa jotakin näistä, henki alkaa vinkua ja silmiin tulee ikävä tunne.

– Kotieläimistä pahin on kissa, mutta myös koira ja hevonen tuottavat hankaluuksia. Meillä on kotieläimenä chinchilla, joka ei saa aikaan minkäänlaisia tuntemuksia. Sama juttu on myös kaverin rotukissalla, sillä senkin kanssa pärjään ilman oireita.

Heidin sairaus ei ole onneksi vielä kehittynyt astmaksi. Häntä on yritetty hoitaa antihistamiineilla, valohoidolla, suun kautta otettavalla kortisonilla ja kortisonivoiteilla – puhumattakaan muista rasvoista ja voiteista.

Hyöty on kuitenkin aina ollut vain hetkellistä. Rankat kortisonikuurit ovat jättäneet raskausarpien tapaiset jäljet Heidin jalkoihin. Hän on syönyt parin vuoden ajan myös penisilliiniä ihon rankkojen tulehdusoireiden eli ruusuneston vuoksi ja yhtenä talvena hänelle määrättiin kolmen kuukauden solusalpaajakuuri.

Perusteellinen remontti

Mistään ei kuitenkaan ollut pysyvää apua.

– Sitten isä kuuli työpaikan kautta, että työkaverin lapsi oli käynyt lääkäri Eila Vesterisen vastaanotolla ja saanut avun samankaltaisiin ongelmiin. Menin ensimmäisen kerran hänen vastaanotolleen loppukeväästä viime vuonna. Hän otti runsaasti kokeita ja määräsi niiden perusteella erilaisia vitamiineja, hivenaineita ja rasvahappoja puutostilojen poistamiseksi, sillä puutokset olivat aika rajut.

Lääkäri Vesterinen laittoi myös nuoren naisen ruokailun uusiksi. Pois jäivät vehnä ja hiiva ja kaikki sokeria sisältävät ruuat.

– Kaikki alkoi toimia yllättävän nopeasti, Heidi kertoo.

– Jo parin kuukauden kuluttua eli viime elokuussa atopia oli vähentynyt todella huomattavasti. Se katosi lopulta niin hurjaa vauhtia, etten enää edes muista, koska olin jo täysin oireeton.

Heidi on parantumisensa myötä pystynyt vähentämään ravintolisälääkitystään, mutta hän ottaa edelleen säännöllisesti tilanteen ylläpitämiseksi erityisesti Biomedin valmisteita kuten Acidophilus forte -maitohappobakteeria, Iocidin Plus -oliivinlehtiuutetta, Energiway-siitepölyuutetta ja seleenivalmiste Sekurea.

– Noudatan edelleen suurin piirtein myös Eilan antamia ruokaohjeita, mutta nyt tilanne on jo sen verran kohentunut, että pystyn syömään vähän monipuolisemmin kuin alussa.

Onnellinen neitokainen

Kun tätä juttua tehtiin, koivun siitepölykausi oli ollut pahin moneen vuoteen. Heidi oli silti täysin oireeton, vain silmäluomet tuntuivat ajoittain hiukan kuivilta. Iho ei oireillut mitenkään.

– Olen hyvin onnellinen, hän säteilee.

– Nyt pystyn taas nukkumaan kunnolla, kun atopian aiheuttama kutina on poissa.

Heidi on joutunut tekemisiin myös perinteistä koululääketiedettä edustavan lääkärin kanssa.

– Hän alkoi heti ihmetellä, mitä ihmeen hommaa tämä oikein on eikä ollut uskoa koko asiaa. Kun menin seuraavan kerran hänen vastaanotolleen, hän totesi, että nyt voi sanoa, että lääketiede hävisi tälle jutulle. En voinut kuin ihmetellä hänen kommenttiaan. Minun atopiani ainakin pysyy kurissa Vesterisen suosittelemien ravitsemusneuvojen ja ravintolisien avulla.

Mieleen tulee nyt väkisinkin se vanha vitsi palopäälliköstä, jonka toimialueella puhkesi tulipalo, kun palopäällikkö itse oli matkoilla. Palon sammutti naapuripitäjän palopäällikkö miehistöineen, ja kun ulkomailta palannut palopäällikkö palasi palopaikalle, hän potki kekäleitä ja mutisi:

– Sammutettu mikä sammutettu, mutta väärin sammutettu.

Satoja tabletteja

Ravitsemushoitoja vuosikaudet suurella menestyksellä antanut lääkäri Eila Vesterinen on nähnyt paljon hyviä tuloksia hoidoista.

– On surullista, että ihmiset joutuvat kärsimään, kun meitä ravitsemushoitoja antavia lääkäreitä on niin vähän, Vesterinen toteaa. – Heidin tarina on jälleen kerran hyvä osoitus ravitsemushoitojen tehokkuudesta.

Eila Vesterinen pitää omaa vastaanottoaan sekä Pieksämäellä että Saarenkartanon lääkäriklinikalla Rautalammilla. Hän käyttää potilastyössään sekä koululääketieteen että luonnonmukaisten hoitomenetelmien keinoja, muun muassa funktionaalisia tutkimuksia ja -hoitoja, homeopatiaa, perinteistä kiinalaista akupunktiota ja niin edelleen.

– Kun Heidi tuli vastaanotolleni runsas vuosi sitten, hän joutui käyttämään niin vahvaa kortisonivoidetta kasvoihin, ettei sitä olisi saanut sinne ollenkaan laittaa. Myös ruuansulatuselimistö oli sekaisin ja närästystä ilmeni usein. Hän oli syönyt kahden vuoden ajan penisilliiniä kaksi tablettia vuorokaudessa, mikä ei voi olla kovin terveellistä.

Vain puoli vuotta

Eila Vesterisen määräämiä analyysejä Heidin terveystilanteesta tehtiin paitsi kotimaisessa laboratorio Milassa myös Saksassa ja USA:ssa. Ne kertoivat karua kieltä.

– Tuloksissa oli paljon poikkeavaa. Ensinnäkin suolistosta löytyi kahdenlaista hiivaa ja hänellä todettiin myös lievä kilpirauhasen vajaatoiminta, jota jäätiin seuraamaan. Heidillä oli voimakkaita vajauksia monissa vitamiineissa ja hivenaineissa ja rasvahappoanalyysikin oli hyvin vinoutunut. Pahimmista puutoksista voisi mainita foolihapon, B12-vitamiinin ja muutamat muutkin B-ryhmän vitamiinit, mutta myös seleeni, ubikinoni, magnesium ja beetakaroteeni olivat hyvin matalat.

– Rupesimme vähentämään penisilliiniä ja aloitettiin laaja-alainen korvaushoito. Sokeri korvattiin stevialla, koska hiivan liikakasvu oli niin suurta. Heidi alkoi ottaa ravintolisinä kaikkia niitä ainesosia, mitä häneltä analyysien mukaan puuttui. Yksi keskeisistä oli varmaan seleenivalmiste Sekure, koska hänen seleenitasonsa olivat hyvin matalat. Vähitellen penisilliini on jäämässä kokonaan pois.

Näin mentiin aina joulukuuhun asti, jolloin Heidin äiti soitti Eila Vesteriselle ja kertoi, että tyttö oli täysin parantunut. Paha atooppinen ihottuma oli kadonnut kokonaan – ja vain puolessa vuodessa.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Anne Anttila

Terveys-Hymy 8-14

Teksti:Biomed
Avainsanat: allergia, atooppinen ekseema, atooppinen iho, atopia, taiveihottuma

Kommentit

Oma kommentti