Henki kulkee ja allergiat hellittivät

Sari ja Olli MustajokiLäyliäisissä asuva Sari Mustajoki löysi jo viisi vuotta sitten valmisteen, jonka avulla sekä hän että hänen nykyään 13-vuotias Olli-poikansa ovat saaneet pysyvän avun allergioihin ja hengitysvaikeuksiin.

Sari Mustajoki, 40, työskentelee tällä hetkellä riihimäkeläisessä Life-luontaistuotekaupassa myymälänhoitajana ja luontaistuoteneuvojana, mutta sitä ennen hän ehti vaikuttaa 17 vuotta jalkinealalla. Luontaistuotekaupan palveluksessa hän on ollut viitisen vuotta, ja uuden ammatin ja opiskelun myötä hän kiinnostui entistä enemmän luontaisista parannuskeinoista.

Sarin perheeseen kuuluu talonrakennuksesta leipänsä ansaitseva aviomies Juha sekä kaksi poikaa, 17-vuotias Joonas ja 13-vuotias Olli. Viimeksi mainittu vietti äidin kertoman mukaan lähes kolme ensimmäistä vuottaan sairaalassa ja äidistä tuntui, että poika oli kävelevä lääkekaappi.

Perheeseen on kuulunut myös vuoden verran mustakarvainen Piki-kissa. Aiemmin kissan pitoa ei voinut ajatellakaan allergian ja astman oireiden takia.

–  Olli sai RS-viruksen kahdeksankuukautisena, mistä infektiokierre alkoi, ja kun kierre vain syveni, hänen keuhkonsa alkoivat olla lopussa.

Myös Sarilla itsellään oli hengitysvaikeuksia hänen aiemmassa työpaikassaan. Myymälässä oli kokolattiamatot, ja kun sittemmin rakennuksessa oli tulipalo, hän kuuli huhuja, että liikehuoneistossa olisi ollut asbestia. Joka tapauksessa koko työporukka oli jatkuvassa flunssa- ja poskiontelotulehduskierteessä ja Sarista alkoi tuntua, että hänenkin keuhkonsa alkoivat sanoa toimintasopimusta irti. Jokakesäinen heinänuha pahensi asiaa.

– Tuntui kuin en enää olisi saanut happea. Rupesin hakemaan apua luontaistuotealalta ja niin löysin pyknogenolin viisi, kuusi vuotta sitten. Rupesin syömään Pharma Nordin Bio-Pycnogenolia, mutta ensimmäinen kokeilu ei tuottanut toivottua tulosta, koska en ymmärtänyt syödä tätä valmistetta riittävän pitkää aikaa. Tein uuden yrityksen luontaistuotealalle siirryttyäni vajaan vuoden kuluttua ja rupesin nyt ottamaan säännöllisesti neljä tablettia joka päivä. Silloin elettiin helmikuun talvipakkasten aikaa.

Sari jatkoi kuuriaan ja huomasi jo saman vuoden keväällä, että hänen oli helpompi hengittää. Sari oli joka ainoa kesä siihen saakka joutunut syömään allergialääkkeitä eikä hän tuolloin tukkoisuutensa vuoksi haistanut tai maistanut yhtään mitään, mutta nyt hän tunnisti jopa keväisen päävihollisensa koivun tuoksun. Monet muutkin tuoksut ja hajut erottuivat nenään.

– Vielä ensimmäisen vuoden heinäkuussa jouduin pahimpaan heinien ja pujon kukkimisaikaan ottamaan viikon verran allergialääkkeitä, mutta se oli pientä aiempaan verrattuna. Sen jälkeen minulla ei ole ollut ongelmia yhtenäkään keväänä tai kesänä. Pientä kutinaa kurkussa oli tosin viime kesänä, kun olin Kreikassa, mutta silloinkaan en tarvinnut mitään lääkitystä.

Sari syö nykyään pyknogenolia kaikkina muina kuukausina paitsi marraskuusta tammikuuhun.  Tämän lisäksi hän syö Bio-Marin -kalaöljyä ja satunnaisesti vitamiineja. Hyvänä tukena ovat myös maitohappobakteerit.

– Pyknogenoli on kuitenkin varsinainen kivijalkani. Olen kokenut saavani siitä hirveän hyvän avun. Sen huomaa ennen muuta hengityksen helpottumisena, mutta myös muulloin. Joudun työssäni seisomaan 9-10 tuntia päivässä, mutta jalat eivät siitä huolimatta väsy eivätkä turpoa. Ennen lentomatkoja otan viisi tablettia tuntia ennen koneen lähtöä, eivätkä jalat turpoa lennon aikana yhtään. Lentosukkia ei tarvita. Kärsin aiemmin atooppisesta ihosta, mutta nykyään ihon kunnossa ei ole mitään valittamista.

– Asiakaspalvelussa joutuu puhumaan paljon, mutta ääni ei ole pettänyt enää vuosikausiin. Valmisteen nopean vaikutuksen huomaa etenkin ennen laulamista, sillä ääni kulkee paremmin. Harrastan karaokea aina silloin tällöin, Sari tunnustaa.

Sari rupesi antamaan pyknogenolia myös Ollille. Poika joutui aikoinaan syömään vahvoja astmalääkkeitä, mutta nykyään tämä vaihe on onneksi jo historiaa.

-Olli rupesi ottamaan kahta tablettia päivässä ja oireet alkoivat helpottaa. Hän ei ole enää pitkään aikaan tarvinnut allergia- tai astmalääkkeitä. Olli pelaa salibandya Lopella LFT:ssä ja he taistelevat tällä hetkellä Sisä-Suomen ylemmän jatkosarjan mestaruudesta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-2008

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: allergiat, atooppinen iho, pyknogenoli

Kommentit

Oma kommentti