Henry on kiitollinen kurkumiinista

Henry Keskinen on vasta vähän yli kolmekymppinen, mutta silti hän on jo usean vuoden ajan potenut vakavaa sairautta, selkärankareumaa.

Tamperelaisen Henry Keskisen, 33, selkäreumadiagnoosi varmistui kolme, neljä vuotta sitten. Kivut ovat olleet suurimmillaan risti- ja alaselän alueilla. Ne ovat koko ajan hänen elämässään läsnä, ja kaikkein pahimmat ne ovat pitkien istumisen jälkeen ja aamuisin. Niinpä esimerkiksi pitkät automatkat ovat tuskallisia.

– Selkä kipeytyy myös lämpötilanvaihteluiden myötä. Jos menee pakkasella autoon ja laittaa penkinlämmittimen täysille, hetken päästä alkaa sattua. Vuodenajoilla ei sinänsä ole suurta eroa.

Henry kuitenkin kertoo, että hänen reumatilanteensa on muuttunut parempaan suuntaan diagnoosin jälkeen. Hän on oppinut suhtautumaan siihen oikealla tavalla ja vaikuttamaan myös omilla valinnoillaan asioiden kulkuun. Hän osaa nyt hoitaa reumaansa, ja yksi tekijä on ollut ruokavalion muutos. Henry käytännössä karppaa eli hän on jättänyt minimiin kaikki hiilihydraatit kuten vaaleat viljat, riisin ja sokerin.

– Mitä vähemmän tärkkelystä, sitä parempi on selkä. Myös liikkuminen, venyttely ja lihashuolto ovat tärkeitä.

Terveysalan yrittäjä

Henry on löytänyt avun ongelmiinsa oman ammattinsa kautta, sillä hän on terveysalan yrittäjä, jonka toimenkuvaan kuuluvat esimerkiksi luontaistuotteet. Hän toimii myös Kipukoukku-tuotteen markkinoijana ja hän sanookin, että sen pitäisi kuulua jokaisen reumasairaan elämään. Siitä on Henryn mukaan apua sekä lihashuollossa että verenkierrossa ja lymfan tehostamisessa, olipa kyseessä sitten selkärankareuma tai jokin muu reuman laji. Kipukoukkuun voi käydä tutustumassa www.finnhook.fi -nettisivustossa.

– Toinen tärkeä juttu on pakuri. Avasimme vuodenvaihteessa www.pakuri.fi-sivuston, joka on kotimaisen laadukkaan pakurin verkkokauppa. Olen innostunut pakurista, koska olen saanut sen myötä älyttömän suuria hyötyjä omiin vaivoihini.

Kurkumiini paras apu

Ykköseksi oman selkärankareumansa hoidossa Henry kuitenkin nimeää Biomed Oy:n kurkumiinin, johon hän tutustui jo toista vuotta sitten oman ammattinsa kautta.

– Kun tuote lanseerattiin, ostin heti pari purkkia kokeeksi. Siitä on ollut huomattavaa apua. Olin syönyt sitä pari viikkoa, kun lähdin reissuun ja unohdin kurkumiinit kotiin. Ei kestänyt kuin pari päivää, kun kivut palasivat takaisin, mutta kun rupesin taas ottamaan kaksi kapselia aamuisin, kivut vähenivät muutaman päivän sisällä selvästi.

Vaikka Henry on saanut omilla konsteillaan vaivaansa helpotusta, reumalääkärille hän ei ole uskaltanut puhua esimerkiksi kurkumiinista halaistua sanaa.

– Reumapolilta tuli hyvin selkeä signaali, kun kävin siellä ensimmäistä kertaa lääkärin juttusilla. Koska olen kiinnostunut jo ammattini puolesta ravitsemuksesta ja luonnonmukaisesti hoidetusta terveydestä, jututin lääkäriä ja kyselin kaikenlaista. Asia tuli hyvin selväksi: reumalääkkeet pitää syödä ja jos en niitä suostu syömään, reumapolille ei ole asiaa eikä lääkäri tarpeen tullen ikinä kirjoita minulle eläkepapereita.

Henry on kuitenkin ollut oman tiensä kulkija. Hän lopetti kahden reumalääkepurkin jälkeen, koska hän ei havainnut saavansa niistä minkäänlaista helpotusta. Konkreettista apua kipuihin ei tullut. Niinpä hän on jo usean vuoden ajan hoitanut reumaansa omilla konsteillaan.

”Käyttäisin ilman reumaakin”

– Otan aamuisin kahden kurkumiinikapselin ohella muitakin ravintolisiä kuten magnesiumia, 100–150 mikrogrammaa tippamuotoista D-vitamiinia, kalaöljyä, pakuria ja joskus vielä jotain muutakin. Tästä kaikesta olen saanut vaivoihini huomattavaa apua, mutta kaikkein tärkein valmiste on ollut kurkumiini. Todennäköisesti käyttäisin sitä vaikka minulla ei olisikaan selkärankareumaa, sillä siinä on niin paljon terveyttä tukevia tekijöitä. Ajatus kurkumiinista ei siis linkity pelkästään selkärankareumaan. Uusille kokeilijoille minulla ei ole kuin yksi viesti: rohkeasti vain ääntä kohti.

Koska Henrylle on liikunta hyvin tärkeä juttu, hänellä on kotioloissaan tärkeä liikuttaja, Olivia-niminen whippet vinttikoira. Sen kanssa on käytävä säännöllisesti lenkillä.

– Muihin harrastuksiin on aikaa huonosti, graafikkona työskentelevän avovaimonsa kanssa asuva Henry kertoo.

– Yrittäjän elämä tahtoo vielä kaikki vapaa-ajat, mutta tykkään käsillä askartelusta teknisten hommien kuten elektroniikan parissa. Myös musiikki on lähellä sydäntä, sillä kuuntelen sitä mielelläni ja soitan itsekin kitaraa.

Terveys-Hymy 4-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Marjo Heikkinen
Avainsanat: kipu, kurkumiini, pakuri, reuma, selkäkipu, selkärankareuma, vähähiilihydraattinen ruokavalio

Kommentit

Mukava lukea, että apua vaivaan on löytynyt itsehoidosta ja ravintolisistä. Haastateltavan käytössä olevat kurkumiini, D-vitamiini, kalaöljy ja pakuri ovat hyvä peruspaketti.

Oma kommentti