Herkullista kesää ilman vatsanpuruja

Kesällä on ihana nauttia jäätelötötteröistä auringon lämmössä. Vastapainoksi syödään terveellisesti herneitä ja kokojyväviljaa. Kaikkien vatsat vain eivät pidä niistä.

Ruoansulatusentsyymit toimivat ahkerina apureina. Niiden tarkoitus on muokata syöty ruoka imeytyvään muotoon.

Silloin ruoansulatus toimii moitteettomasti. Jos entsyymeitä ei ole riittävästi, voi osa ruoan ainesosista jäädä hajoamatta. Paksusuolen bakteerit hajottavat niille kulkeutuneita ainesosia, ja seurauksena saattaa olla turvotusta ja kipristelyjä.

Tilanne ei ole terveydelle vaarallinen, mutta suoliston kenkkuilu voi rajoittaa sosiaalista elämää.

Ohutsuolesta erittyvä laktaasientsyymi pilkkoo maitosokeria eli laktoosia. Osalla ihmisistä elimistö ei eritä riittävästi laktaasientsyymiä: lähes joka viidennellä suomalaisella on perinnöllisesti heikentynyt kyky tuottaa laktaasia, ja sitä kautta hajottaa maitotuotteiden laktoosia.

Murinaa maidosta

Laktaasin tuotossa voi olla ongelmia myös hetkellisesti esimerkiksi virusripulin jälkeen tai ravintoainepuutoksissa. Nämä tilanteet korjaantuvat usein ajan myötä ja maitotuotteiden sieto palautuu.

Jos laktaasin tuotto on heikkoa, voivat tavalliset maitotuotteet aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia suolistossa. Kovissa juustoissa laktoosi on usein kokonaan pilkkoutunut kypsymisen aikaan, hapanmaitotuotteissa se taas on osittain pilkkoontunut.

Laktoosin määrä on yleensä ilmoitettu pakkausmerkinnöissä, joten sitä voi tarvittaessa yrittää välttää. Aina välttäminen ei kuitenkaan ole mahdollista – silloin maitotuotteita nauttiessa on syytä ottaa laktaasia ravintolisänä.

Bioteekin Super Laktaasi on tehokas laktaasivalmiste, joka auttaa pilkkomaan maitotuotteiden laktoosia. Kapselimuotoisena se on helppo niellä aterian yhteydessä. Kapselin voi myös avata ja sirotella ruoan pinnalle, ei kuitenkaan kuumaan ruokaan, koska se tuhoaa aktiivisen entsyymin. Tuote sopii sekä jatkuvaan käyttöön että satunnaisesti aina silloin, kun tarve on.

Kaasua kasveista

Kasviksia pitäisi suositusten mukaan käyttää ainakin puoli kiloa päivässä. Osalle ihmisistä kasvikset aiheuttavat vatsavaivoja. Etenkin kaaleissa, pavuissa, herneissä ja kokojyväviljassa on runsaasti sellaisia hiilihydraatteja, joita ihmisen ruoansulatusentsyymit eivät pysty hajottamaan.

Kun ne kulkeutuvat hajoamattomina paksusuoleen, käyttävät paksusuolen bakteerit niitä ravinnokseen synnyttäen kaasuja. Osa ihmisistä havaitsee tämän turvotuksena ja kaasun muodostuksena.

Niin terveellisiä kuin kasvikset ja kokojyväviljat ovatkin, mukavia niistä syntyvät vaivat eivät ole.

Bioteekin Super Alfagalaktosidaasi vastaa tähän haasteeseen. Se sisältää alfagalaktosidaasi-nimistä entsyymiä, joka pystyy pilkkomaan sellaisia vaikeasti hajoavia hiilihydraatteja, joita on useissa kasviksissa, etenkin pavuissa, herneissä ja kaalikasveissa sekä kokojyväviljassa.

Kapseli nautitaan juuri ennen näiden ruoka-aineiden käyttöä. Tuote sopii sekä jatkuvaan että satunnaiseen käyttöön. Se tulee nauttia ruoan yhteydessä, koska jo olemassa olevaa turvotusta se ei pysty vähentämään.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Skoy

Terveys-Hymy 7-14

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: kaasu, laktaasi, laktoosi, ruoansulatus, ruoansulatusentsyymi, suolisto, vatsa, vatsan turvotus, vatsavaiva

Kommentit

Oma kommentti