Hierontavoide tepsii myös atopiaan

On sanottu, että kaikki hyvät keksinnöt syntyvät vahingossa. Tero Törmänen on varmasti samaa mieltä.

Rovaniemeläisen Tero Törmäsen, 40, työkuviot ovat sanalla sanoen mielenkiintoiset. Päätyökseen hän toimii turvallisuuspäällikkönä, mutta hän on myös osakkaana ivalolaisessa seitsenpaikkaisessa hoitokoti Annassa ja Aapelissa. Tämän lisäksi hän pyörittää verkkokauppaa.

– Yhdistelmä on varmasti harvinainen, hän myöntää.

– Ne tukevat kuitenkin mukavasti toisiaan. Turvallisuuspäällikön hommia olen kuitenkin tehnyt kaikkein pisimpään.

Poikamiehenä koko ikänsä viihtynyt Tero on sairastanut allergioita ja astmaa nuoruusvuosistaan asti. Hän on allerginen ennen muuta koivun ja lepän siitepölylle, mutta myös koirille ja kissoille, joista kissa on ehdottomasti pahempi. Ruoka-aineallergioita hänellä ei onneksi ole.

– Astmaksi se muuttui joskus yläasteen aikana. Olen saanut siihen lääkityksen, mutta tilanne on iän myötä helpottunut, joten ihan jatkuvasti en enää tarvitse astmalääkkeitä.

Atopia pahimmillaan talvella

Allergioihin ja astmaan liittyy usein myös atooppinen iho, niin Terollakin. Atopia puhkesi hänellä  17–18-vuotiaana. Pahimmillaan se on ollut kämmenselissä, jolloin hän on joutunut rikkoutuneen ihon takia olemaan tarkkana, ettei mistään ilmannu ylimääräisiä pöpöjä.

– Atopia on pahimmillaan alkutalvesta, kun ilma on kuivaa ja on kovat pakkaset. Tammikuussa se on yleensä räjähtänyt käsiin: Se lähtee kämmenselästä ja ryömii siitä hiljalleen käsivartta pitkin ylöspäin, jonka jälkeen se siirtyy selkään.

– Kaikkein parasta aikaa on kevät ja kesä, kun aurinko alkaa paistaa. Silloin tilanne muuttuu jo parissa kolmessa viikoksi huomattavasti suotuisampaan suuntaan.

Teron atopiaa on hoidettu sekä voiteilla että suun kautta otettavilla lääkkeillä. Se pysyykin perinteisillä lääkkeillä aika hyvin kurissa, mutta kortisonivoiteita ei voi käyttää koko ajan ja määrättömästi. On pakko pitää vähän taukoa ja kokeilla muita voiteita.

Kortisonivoiteet pois

Detrian Relaxant -lihastenrentouttaja on ollut Teron käytössä jo pitkään. Sen avulla hän on saanut näyttöpäätetyössä kipeytyneet ja jäykistyneet niskalihakset vetreytymään.

– Sen käyttö atopiassa tuli kuitenkin ihan puolivahingossa, hän nauraa.

– Kävin aamulla työpaikalla suihkussa ja huomasin unohtaneeni voiteet kotiin. Näin siinä Relaxantin ja ajattelin sivellä sitä atopiapaikkoihin, kun ei ollut muutakaan. Se alkoi kuitenkin toimia ja vaikuttaa ihan älyttömän nopeasti. Kutina katosi koko päiväksi. Päätin testata sitä jatkossakin ja mietin ihmeissäni, ettei sen pitäisi minkään järjen mukaan toimia tällä tavalla. Kun pari vuorokautta oli kulunut, oli pakko ottaa yhteyttä Detriaan ja kysyä, onko kenelläkään muulla ollut samanlaisia kokemuksia, vai onko minulla niin sanotusti vikaa päässä.

Ei ollut vikaa päässä. Detriasta kerrottiin, että moni muukin atoopikko on kertonut aivan samanlaista tarinaa. Kun tätä juttua kirjoitettiin, Tero oli käyttänyt lihasrentouttajaa muutaman viikon ajan – eikä ole tarvinnut kortisonivoiteita.

– Pärjään mainiosti näin, hän vakuuttaa.

– Tuote tuntuu toimivan tosi hyvin. Tässä yhdistyy nyt sitten huvi ja hyöty, sillä samalla voiteella saan sekä niskalihakset että atopia-asiat kuntoon. Kun minulla on seuraavan kerran touko-kesäkuussa psorikontrolli lääkärissä, aion ilman muuta kertoa hänelle Relaxantista.

– Laitan sitä aamuin illoin suihkun jälkeen puhtaalle iholle. Jos aamulla unohdan laittaa sitä, päivällä tilanne räjähtää käsiin. Mutta nytpä tiedän, kuinka tällainen tilanne estetään.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Timo Lindholm

Terveys-Hymy 5-2016

Teksti:Detria
Avainsanat: allergia, astma, atooppinen iho, atopia, hierontavoide

Kommentit

Oma kommentti