Hierontavoide vie Annelin niskasäryt

Mainos

Kun Anneli Tahvonen sanoo, ettei hän pärjäisi ilman väinöä, häntä on uskominen. Vaikka kyse onkin vain väinönputkesta ja aitolappilaisesta hierontavoiteesta, joka sisältää tätä kasvia.

Rovaniemellä syntynyt, siellä edelleen asuva ja omaa yritystoimintaansa pyörittävä Anneli Tahvonen, 65, on hauska ja sanavalmis tapaus.
– Paikallisia ollaan, hän vahvistaa.
– Vaikka olen minä 1970-luvulla käynyt tekemässä mutkan Etelä-Suomeenkin, sillä olin Forssan Cumuluksessa 10 vuotta. Olen koulutukseltani hotellivirkailija ja olen ollut ravintola-alalla töissä kaikkiaan 17 vuotta.
– Tulin takaisin Rovaniemelle vuonna 1986 ja olen nyt ollut täällä yrittäjänä jo 22 vuotta. Firman nimi on Annelin Yrtit ja Karkit Oy ja siihen voi käydä tutustumassa www.annelin.net -internetsivuilla. Viisi vuotta sitten ostimme lisäksi keminmaalaisen Lapponia Exotic -yrityksen, joka on meillä lisänimenä.
Selvä juttu. Niin kuin nimestä voi päätellä, Annelin firma tuottaa ja myy karkkeja, jotka ovat kaukana tavanomaisista.
– Marmeladimakeiset sekoitetaan luonnonmarjoista ja yrteistä. Tarkoitus on, että tuotteet ovat erilaisempia, ei pelkkää mansikkakarkkia. Juuri äsken pilkottiin 50 kiloa hillamarmeladia.
Anneli aloitti yritystoimintansa ihan yksinään vuonna 1998, jonka jälkeen kuvio on laajentunut kovaa vauhtia. Töissä on oma tytär ja sen lisäksi reippaat pari vuotta sitten palkattu ammattikeittäjä. Eli karkkien ja yrttien parissa häärää kaksi vakituista ja Anneli itse. Annelin pojalla puolestaan on oma rakennusalan yritys.
Sekä Annelilla että hänen aviomiehellään on oma maatila. Miehen päätoimiala on kauppapuutarha, kun taas Anneli viljelee omilla maillaan kaikki tuotantoon tarvittavat yrtit ja mausteet.

Peräti kaksi rintasyöpää

Koska maankuulu luontaistuoteyritys Detria on rovaniemeläinen, on itsestään selvää, että Annelin ja Detrian välit ovat läheiset ja lämpimät. Yhteistyötä on harjoitettu jo parikymmentä vuotta.
– Kun aloitin yritystoiminnan, keräsin Detrialle viljelemiäni kasveja. Siankärsämöäkin oli pitkät penkit ja mesiangervoa kerättiin kerrankin 600 kiloa.
Edes kaksi vakavaa sairastumista eivät ole Annelin tahtia haitanneet.
– Minulla on ollut kaksi syöpää, vuosina 2005 ja 2010. Molemmat rinnat on poistettu, mutta nyt minulla on jo vuosikaudet ollut terveen paperit, hän nauraa iloisesti.
Mutta ei tässä vielä kaikki.
– Mulla on ollut verenpainetauti jo vuosikausia. Olen syönyt lääkkeitä ja yrittänyt noudattaa ruokavaliota ja olla rauhallinen, mutta silti paineet ovat vain koholla.
– Se on sukuvika. Kai jotain perintöä pitää saada, jos ei rahaa niin ainakin tauteja.

Väinöä kehiin ja elämä hymyilee

Anneli kertoo hoitaneensa monia terveysongelmiaan luontaisin keinoin, ja ihan omaksi jutukseen hän nimeää väinönputken.
– Ilman väinöä en selviäisi. Syön sen siemeniä joka päivä ja olen monta kertaa todennut, että kun tulee flunssan tunne, tuplaan heti normaaliannoksen ja sillä olen selvinnyt, ei puske tauti päälle. Otan 4-6 siementä, ei niitä kourakaupalla syödä.
Koska Anneli joutuu tekemään käsillään työssään jatkuvasti samoja liikkeitä, ei ole ihme, että paikat kipeytyvät.
– Niska menee jumiin, mutta kun siihen laittaa päälle Detrian Relaxant-hieromavoidetta, niin johan helpottaa. Olen laittanut sitä muihinkin kipukohtiin kuten jalkoihin ja selän alueelle. Olen käyttänyt sitä sen ajan, kun sitä on ollut markkinoilla eli 20 vuotta. Se tuoksuu hyvältä, luonnonläheiseltä ja mikä parasta, siinä on mukana väinönputkijuurta. Ja on siinä lisäksi katajaakin.
On tietysti epäkohteliasta kysyä, milloin Anneli aikoo eläkkeelle, mutta kysytään silti.
– Johan mä olen eläkeiässä! Tavoitteena on pyrkiä Aira Samulinin ikään ja elämäniloisuuteen. Airan tavoin olen Karjalasta kotoisin minäkin. Aira on mun idolini. Eikö tässä jo tullut vastaus kysymykseen?
Kiireisellä toimitusjohtajalla ei ole pahemmin vapaa-aikaa, mutta silloin tällöin hän kuitenkin irtautuu arjesta. Anneli harrastaa matkailua.
– Silloin tällöin käyn maailmalla. Tulin juuri Kanarialta, ja sitä ennen lepäilin jo lokakuussa Madeiralla viikon verran. Vuosi sitten oltiin Egyptissä.
Aikamoinen vauhtimimmi tämä Anneli.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Timo Lindholm
Avainsanat: Anneli Tahvonen, Detria, hierontavoide, niskasärky

Kommentit

Oma kommentti