Hiilihydraatit lisäävät sydänsairauden riskiä

Tanskassa seurattiin 12 vuoden ajan yli 53 000 tervettä keski-ikäistä miestä ja naista. Tänä aikana heille ilmaantui 1900 sydäninfarktia. Tutkimuksessa todettiin, että vaalea leipä, valkoinen sokeri ja muut nopeat hiilihydraatit, joilla on ns. korkea glykeeminen indeksi, lisäsivät infarktin riskiä.

Sydäninfarktin riski kohosi erityisesti niillä tutkittavilla, jotka vaihtoivat kovat rasvat jalostettuihin hiilihydraatteihin. Tutkimuksen viesti onkin, että liiallinen tyydyttyneiden rasvojen syönti ilman muuta altistaa sydänsairauksille, mutta niitä ei kannata vaihtaa jalostettuihin hiilihydraatteihin. Tanskalaistutkimuksen perusteella onkin ruvettu pohtimaan, ovatko vaalea leipä ja muut korkean indeksin omaavat hiilarit merkittäviä sydänsairausriskin kohottajia. Sydäninfarktit eivät nimittäin lisääntyneet, kun tyydyttyneiden rasvojen tilalle otettiin esimerkiksi kasviksia, ruista tai muita matalan GI:n ruoka-aineita.

Teksti: Hymy
Avainsanat: hiilihydraatti, sydän, sydäninfarkti, sydänsairaus

Kommentit

Oma kommentti