Hiivatin hyvä hiiva

Henri Nisukankaan serrapeptaasin ohella käyttämä probiootti boulardii on hyvin mielenkiintoinen aine. Sen keksi jo 90 vuotta sitten ranskalainen Henri Boulard, jonka mukaan hiiva on myös saanut suomalaisten suussa vaikeasti äännettävän nimensä.

Ranskalainen tiedemies Henri Boulard eristi vuonna 1923 litsin ja mangostanin hedelmistä Saccharomyces boulardii -hiivalajin.

Litsi eli kiinanluumu on lähes parikymmenmetriseksi kasvava ikivihreä pensasmainen puu. Kasvi on alun perin kotoisin Etelä-Kiinasta, jossa sitä on viljelty tuhansia vuosia.

Monet pitävät Malesiasta kotoisin olevaa mangostaania tropiikin maukkaimpana hedelmänä. Se muistuttaa ulkomuodoltaan hieman tomaattia. Mangostaanin punaruskea kuori on paksu ja nahkamainen. Kuoren sisällä on 4–8 valkoista ja mehukasta lohkoa. Mangostaanin siemenetkin ovat syötäviä. Maku muistuttaa hieman persikkaa ja ananasta.

Henri Boulard havaitsi, että Kauko-Idän väki pureskeli näitä hedelmiä torjuessaan koleran oireita.

– Boulardii on hiiva, kun muut probiootit ovat bakteereita, luontaistuotekouluttaja Tapani Lahti kertoo.

– Se kelpuutetaan probioottien joukkoon, koska se puolustaa suoliston elämää. Sillä on siihen suorastaan paremmat eväät kuin bakteereilla, koska se tuottaa maitohappoa monin verroin enemmän ja tehokkaammin.

Ennalta ehkäisyyn

Tapani Lahden mukaan bouardiita käytetään ennen muuta turisti- ja antibioottiripuliin ja niiden ennalta ehkäisemiseen.

– Ihmiset kuitenkin sairastavat ripulia hyvin harvoin, mutta säännöllisesti käytettynä boulardii pystyy nostamaan suoliston maitohappotasoa, mistä taas on monenlaista hyötyä. Kun maitohappotaso nousee, suoliston muu mikrobitoiminta ja bakteeriaktivisuus vähenee.

Hiljattain julkaistiin yliopistotason tutkimus, jonka mukaan valtaosalla maapallon väestöstä näyttäisi olevan suolistossa liian alhainen maitohappobakteeritaso.

– Kun maitohaposta puhutaan, esille nousee aina kysymys, kun urheilijat kertovat lihasten menneen maitohapoille. Lihasten tuottama maitohappo on kuitenkin aivan erilaista kuin mitä bakteerit tuottavat. Bakteerien tuottama maitohappo ei imeydy ihmisellä vaan se pysyy suolistossa.

Antibiootti- ja turistiripulin torjumisen ohella boulardiilla on havaittu monia muitakin suotuisia terveysvaikutuksia. Se ylläpitää suoliston maitohappotasoa sekä estää ja eliminoi liiallista hiivakasvustoa.

Parantava hiiva

Boulardii hiivaprobiootti on tehokas myös suolistotulehduksissa ja monia kiusaavan ärtyneen paksusuolen oireyhtymän eli IBS:n torjumisessa. IBS:n hoidossa boulardiin kanssa nautittavaksi suositellaan myös lääkeaaloeta, koska lääkeaaloe on prebioottinen sen sisältämien polysakkaridien ansiosta. Ne taas lisäävät probioottien lisääntymismahdollisuutta ja kasvua.

Boulardii on siis parantava hiiva. Se on kummajainen hiivojen maailmassa, sillä paitsi että se tuottaa maitohappoja, se kestää myös antibiootteja, kuumuutta ja happoja. Mikään antibiootti ei vahingoita sitä, koska kyseessä ei ole antibiooteille herkkä bakteeri.

Se kykenee siis ylläpitämään suoliston maitohappoisuutta vaativissakin oloissa ja jopa silloinkin, kun käytetään normaalisti probiooteille tuhoisia lääkkeitä tai antibiootteja – tai kun mahasuolikanava on liian hapan tavallisille antibiooteille.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Skoy

Terveys-Hymy 2-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: boulardii, Henri Boulard, hiiva, kiinanluumu, litsi, maitohappo, mangostaani, probiootti, suolisto

Kommentit

Oma kommentti