Huono startti sukuvikana

Anneli Jokinen– Kaikkein hankalinta on ollut liikkeelle lähtö, kouvolalainen Anneli Jokinen naurahtaa. – Samaa vikaa on ollut myös isoisälläni, äidilläni ja veljelläni.

Anneli Jokinen, 63, sanoo olevansa niitä ihmisiä, jotka eivät ole oikein mistään kotoisin. Hän on syntynyt Tuupovaarassa, viettänyt Hämeessä lapsuutensa ja muuttanut 45 vuotta sitten Kouvolaan. Anneli ja hänen miehensä Tapio, 68, ovat kumpikin jo eläkkeellä. Anneli vaikutti suuriman osan työvuosistaan perhepäivähoitajana. Jokisilla on kolme aikuista lasta, kaksi poikaa ja tyttö. Biologisia lastenlapsia on kolme ja neljäntenä yksi Filippiineiltä tullut, sillä nuorimmaisella pojalla on filippiiniläinen vaimo. Pariskunta saa toukokuussa ensimmäisen yhteisen lapsensa, joten siellä eletään jännittäviä aikoja.

– Kaikki lapset asuvat lähellä meitä ja tämä poika, jolla on filippiiniläinen vaimo, vain 500 metrin päässä. Vilskettä kyllä riittää.

Annelilla on elämänsä varrella ollut vakaviakin sairauksia, mutta ne ovat onneksi takanapäin. Koholla oleva kolesteroli on kiusannut häntä jo toistakymmentä vuotta, mutta se pysyy kurissa lääkityksellä. Äidin puolelta sukua on runsaasti verisuoni- ja sydäntautipotilaita, joten tarkkana saa olla. Muutakin sukurasitetta Annelilla on, nimittäin jäykät nivelet.

– Kyllä se on sukuvika, ei siitä mihinkään pääse. Muistan jo lapsuudestani kuinka äidin isän eli ukin oli hirveän huono päästä istuma-asennosta liikkeelle. Kun hänen piti lähteä jonnekin, hän joko hyppäsi suorille jaloille, mutta jos hän yritti lähteä normaalisti, kulkeminen muuttui puolivälissä lattiaa könkkäämiseksi ja selän oikomiseksi. Samaa vikaa oli myös äidilläni.

– Olen nyt huomannut kymmenen viime vuoden aikana, että näitä oireita on tullut myös minulle.  Sama koskee kahta vuotta vanhempaa veljeäni, joten kyllä me ollaan huonosti liikkeelle lähtevää sukua. Vaiva on entistä pahempi syksyllä, kun tulee kylmää ja kosteaa. Minulla kaikkein pahimmat ovat lonkat, mutta myös alaselkä ja polvet kiusaavat. Onneksi paikallaan ollessa paikkoja ei särje, mutta annas olla, kun pitää lähteä jonnekin, niin johan on meno jäykkää ja silloin myös jonkin verran sattuu. Jos autossa joutuu istumaan vähän pitemmän aikaa, ei ylös meinaa päästä millään. Vaiva ei kuitenkaan ole ollut niin paha, että olisin sen takia mennyt lääkäriin.

Onneksi lääkäriä ei ole tarvittukaan, sillä Anneli löysi avun ihan omin päin. Hän sattui viime syyskesästä lukemaan Nivelteho-nimisestä tuotteesta, ja kun kyseessä oli vielä kotimainen valmiste, hän päätti kokeilla sitä. Luontaistuotekauppias varoitteli Annelia, että hyvästä nimestä huolimatta tehoa kannattaa odotella vasta parin kuukauden kuluttua, mutta Anneli sai avun jo huomattavasti aikaisemmin. Valmiste alkoi tehota jo muutamassa päivässä.

– Tämä on todella nimensä veroinen tuote, hän hyrisee tyytyväisenä. – Kun tulen esimerkiksi sauvakävelylenkiltä ja istun sen jälkeen katsomaan telkkaria, en enää edes huomaa, jos minun tarvitsee nousta hakemaan jotakin. Nouseminen on joka paikasta nykyään helppoa, poissa on kaikenlainen jäykkyys ja könkkääminen. Olen koko ajan syönyt vain yhtä tablettia päivässä eikä oireista ole enää hajuakaan, mutta yhtään päivää ei saa jättää väliin, tai jäykkyysoireita alkaa taas palata.

Nyt myös Annelin Harjavallassa asuva veli on saanut samanlaisen avun Niveltehosta. Velipoika könkkäsi vielä Anneliakin pahemmin.

– Olin juuri viime syksynä aloittanut Niveltehon syömisen, kun hän perheineen poikkesi meille ohikulkumatkalla kylään. Kehuin valmistetta ja annoin hänelle muutaman tabletin. Kun he viettivät viikonlopun meillä, veljeni soitti minulle maanantaina ja kysyi, minkä nimisestä valmisteesta on kyse, sillä hän lupasi lähteä heti ostamaan niitä lisää. Ne olivat auttaneet häntäkin heti, ja hänen tilanteensa on mennyt parempaan suuntaan koko ajan. Hän oli aikaisemmin hyvin pahoillaan siitä, että heidän talonsa oli päässyt hänen vaivojensa takia ränsistymään, mutta nyt hän oli notkistunut niin paljon, että oli pystynyt remontoimaan saunan. Hän kertoi nyt nauttivansa elämästä aivan valtavasti.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Mikko Mäkeläinen

Terveys-Hymy 4-09

Teksti:Terveyskaista
Avainsanat: kipu, lonkkavaiva, nivelten jäykkyys, särky

Kommentit

Oma kommentti