Hypoxista hyötyä

hypoxi_th_by_matti_matikainenYksi viime vuosien menestyneimmistä hyvinvointialan ilmiöistä on Hypoxi, jolla on pääkaupunkiseudulla jo viisi studiota. – Koko maassa niitä on jo yli 20, yrittäjä Minna Linnaranta kertoo.

Sosiaalityöntekijä Viktoria Matikainen, 44, makaa pitkällään ja sulloutuneena niin merkilliseen ihopukuun, että väkisinkin tulee mieleen jonkin sortin kidutus ellei suorastaan inkvisiitio. Mutta Viktoria hymyilee vapautuneesti ja vakuuttaa, että fiilis on vallan mahtava.

Olemme Helsingin Meilahdessa Hypoxi-studiolla ja kyse on HDC-laitteesta, jossa Viktoria rentoutuu 20 minuutin ajan.

– Erityisvalmisteisen puvun 400 ilmakuplaa aktivoivat pintaverenkiertoa ja vilkastuttavat aineenvaihduntaa poistaen elimistöstä kuona-aineita ja nestettä, selittää studiota pyörittävä Minna Linnaranta, 51.

Tämän jälkeen Viktoria siirtyy erikoisen näköiseen, pystyasennossa olevaan sukkulaan, jossa hän polkee pyörää matalalla sykkeellä puolen tunnin ajan. Studiossa on myös makuupyörä, ja se soveltuu parhaiten henkilöille, joiden syke nousee helposti korkeaksi.

– Alipaine stimuloi verenkiertoa iho- ja rasvakudoksiin ja parantaa hapen ja ravinteiden kulkeutumista kudoksiin. Ylipaine puolestaan edesauttaa veren ja nesteiden palautumista rasvakudoksesta ja stimuloi lymfakiertoa. Matalasykkeinen liikunta auttaa lihaksia polttamaan ongelma-alueilta vapautuvaa rasvaa. Laitteita käytetään myös kuntoutukseen ja palautukseen.

Sitoutuminen tärkeää

Yhdistelmähoito pitää sisällään 12 käyntiä studiolla, ja se kestää kuukauden. Viikossa hoitokertoja on kolme. Kela ei korvaa Hypoxi-hoitoa, mikä Linnarantaa tietysti harmittaa. Hän kuitenkin painottaa, että jokaisesta asiakkaasta huolehditaan yksilönä ja henkilökunta toimii ikään kuin personal trainerina.

– Tyyppiasiakas on ehkä 45–55-vuotias nainen, joka haluaa kehonsa rasvakerroksia pienemmiksi, mutta täällä käy myös paljon nuorempiakin ihmisiä ja myös urheilijoita kuten lätkän ja jalkapallon pelaaja. Tunnetuin Hypoxi-asiakas on varmaan pika-aituri Nooralotta Neziri, joka on ymmärtänyt palautumisen merkityksen.

Yksi Hypoxin kulmakivistä on oikea, terveellinen ja tasapainoinen ravinto.

– Tämä ei ole mikään rasvaimu eikä oikotie onneen, Linnaranta painottaa. – Asiakkaan on myös sitouduttava tiettyyn ruokavalioon. Korostan sitä, että jos tähän alkaa satsata, kaikki kannattaa tehdä kunnolla ja harrastaa elämäntapamuutosta. Mikään dieettijuttu Hypoxi ei kuitenkaan ole. Tarkoitus on, että kaikki tehdään niin stressittömästi kuin mahdollista ja tätä ohjelmaa pystyy noudattamaan, vaikka ei olisi ikinä urheillut.

– Sinun pitää aina syödä vähemmän mitä kulutat. Aterioita on päivässä syytä olla 4–5. Aamiaiseksi sopii esimerkiksi kaurapuuro tai munakas tai smoothie. Pääsääntö on se, että 1–2 tuntia ennen Hypoxia syödään hiilihydraattipitoinen ateria, sillä hiilihydraatit toimivat rasvapolton tukena. Pari tuntia Hypoxin jälkeen syödään proteiinipitoinen ateria eli lihaa, kalaa tai kanaa yhdessä kasvisten kanssa. Pyrimme välttämään sokeria, karkkeja, pullaa ja alkoholia.

”Pienenin kaksi vaatekokoa”

Viktoria Matikainen aloitti Hypoxi-hoidot huhtikuun lopussa, ja kun kuukausi oli kulunut, oli tapahtunut pieniä ihmeitä: paino oli pudonnut 5,4 kiloa, vyötärö oli kaventunut 6,5 cm, vatsa peräti 19 cm ja muutkin paikat olivat kaventuneet selvästi. Ja mikä parasta, Viktorian vaatekoko oli pienentynyt kahdella pykälällä!

– Kaveri mainosti tätä, mutta sanoin hänelle alkuun että höpö höpö, enkä ollenkaan uskonut koko juttuun. Tulin kuitenkin uteliaisuuttani käymään ja jäin koukkuun. Valitettavasti minulle tuli alkukesästä kuukauden tauko pahan molempien korvien korvatulehduksen takia. Jatkossa aion käydä täällä ylläpitohoidossa vähintään kerran viikossa. Onneksi sairastelun aikana paino ei noussut kuin aivan hiukan.

– Tykkäsin ihopuvusta alusta alkaen. Tajusin heti, että tämä oli minun juttuni. Kun on paketissa, se rentouttaa ihan eri tavalla. Siinä pystyy vaikka nukkumaan.

Viktoria on myös muuttanut ruokavaliotaan. Hän on jättänyt vaaleat leivät ja kaikki vehnätuotteet, mutta jos hän on jotain ottanut, se on ollut gluteenitonta eli kauraa tai maissia. Hän on jättänyt myös kaikki maitotuotteet. Vettä hän sanoo nykyään juovansa selvästi enemmän kuin aikaisemmin.

Terveys-Hymy 8-2016

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Matti Matikainen
Avainsanat: laihduttaminen, aineenvaihdunta, hypoxi, pintaverenkierto

Kommentit

Oma kommentti