Hyvin toimiva vatsa ja suolisto

Hyvin toimiva vatsa ja suolistoYleisin pieni vaiva, josta jokainen kuulee lähipiirissään, on suolistossa asuva mystinen epätasapainotila. Ongelma on jopa niin yleinen ja heikosti toimiva vatsa niin normaalia, että unohdamme, kuinka pahasti metsässä terveytemme silloin on.

Lääkärissä käyvistä ihmisistä jopa puolet valittaa vatsan toimintaan liittyviä ongelmia, varsinaisen lääkärissä käynnin syyn lisäksi.  Suolisto ei tunnu koskaan olevan täysin kunnossa ja vatsa menee säännöllisesti sekaisin milloin mistäkin syystä – tyypillinen tilanne. Usein aliarvioimme kuitenkin näiden ongelmien merkityksen kokonaisvaltaisen terveytemme kannalta.

”Olet, mitä syöt” ei ole läheskään niin paikkansa pitävä lause kuin ”Olet, mitä sulatat”. On eri asia syödä terveellisesti ja valita lautaselleen ravinnepitoisia ruokia, kuin oikeasti sulattaa ja imeyttää kaikki näiden ruokien tarjoilevat hyvät ainekset elimistöönsä.

Heikosti toimiva suolisto ei kuitenkaan vaikuta pelkästään ravinteiden imeytymiseen, vaan on hyvä muistaa, että vatsassamme on yhtä paljon hermopäätteitä kuin aivoissamme. ”Toiset aivomme” tarvitsevatkin käytännössä yhtä paljon huomiota kuin pääkoppamme. Suuri osa aivojen välittäjäaineista rakennetaan vatsan alueella ja monien vitamiinien tuotannossa suoliston hyvillä bakteerikannoilla on keskeinen merkitys.

Vatsan ja suoliston toiminnan merkitys ajatteluumme ja tunne-elämäämme on selkeä, mutta usein unohdamme antaa näille tärkeille elimille riittävästi huomiota ja tarpeellisia ravinteita.

Neste on käytännöllisin

Yleisesti vatsan ja suoliston toiminnan tasapainottamiseen suositellaan kuitujen määrän lisäämistä – esimerkiksi erilaisia kuitujauheita – jonka lisäksi suurin osa ihmisistä kokee gluteiinipitoisten viljojen vähentämisestä seuraavan huomattavaa kohennusta suoliston toiminnassa. Suurimmalla osalla länsimaalaisista toimii myös erinomaisesti niin sanottu hypoallerginen ruokavalio, jossa gluteiinipitoiset ruoat ja pitkälle prosessoidut maitotuotteet karsitaan perusruokavaliosta kokonaan tai korvataan laadukkaammilla vaihtoehdoilla.

Erilaisten hapatteiden ja hyviä maitohappobakteereita sisältävien elintarvikkeiden lisääminen on myös ehdottoman tärkeää terveen suolistoflooran rakentumisessa. Hapankaali, erilaiset kefiirit, kombucha eli volgansieni ja hapanmehut ovat hyviä esimerkkejä käytännöllisistä lähteistä, joiden kautta saamme elimistöömme hyviä maitohappobakteereita. Usein kuitenkin hapankaalin päivittäinen nauttiminen saattaa tuntua vastenmieliseltä.

Ehdottomasti helpoin ja käytännöllisin tapa lähteä ehostamaan vatsa-suolisto -alueen haasteita on rauhoittavien ja suolistoflooraa tasapainottavien nesteiden nauttiminen. Lisäksi vatsan ja suoliston hoitoon kannattaa ehdottomasti kokeilla hyvälaatuista entsyymivalmistetta, esimerkiksi Udos Digest Enzyme Blend ja probioottivalmistetta, kuten Udos Adult Probiotic.

Älä syö stressissä

Suomen perinteisistä kansanlääkkeistä koivuntuhkauutteella on ehdottomasti pisin käyttöhistoria vatsa- ja suolistovaivojen hoidossa. CocoVin koivuntuhkauutteesta saatujen laajojen asiakaspalautteiden pohjalta voidaan todeta, että varsinkin närästyksestä, liikahappoisuudesta ja heikosti toimivasta ruuansulatuksesta kärsivät ihmiset saavat usein hyvin merkittävää kohennusta olotilaansa koivuntuhkauutekuurin avulla.

Tuhkan tiedetään sisältävän valtavan määrän kehollemme arvokkaita pääravinteita, ja vieläpä varsin ihanteellisessa suhteessa. Tuhka sisältää yli 60 mineraalia, joista erityisesti fosforia, kaliumia, mangaania, magnesiumia, rikkiä, sinkkiä, kalsiumia, booria, kobolttia, kuparia sekä pienempiä määriä myös muita hivenaineita. Koivuntuhkauute on erittäin emäksistä, mikä vähentää kehon ylihappamuustilaa ja tasapainottaa elimistömme happo-emästasapainoa. CocoVin Koivuntuhkauute on valmistettu Joutsassa puhtaasta vedestä ja koivuntuhkasta 20 vuoden kokemuksella.

Kiire ja stressi ovat myös vatsalle myrkkyä. Muista aina nauttia ruoka kiireettömässä ympäristössä ja siitä nauttien. Kiireessä ja stressaantuneena nautittu ateria ei varmasti sula elimistössäsi optimaalisesti, ja ongelmat vatsan toiminnassa ovat jokseenkin varmoja.

Teksti: Sami Sundvik Ja Jaakko Halmetoja

Kuva: Skoy

Teksti: Hymy
Avainsanat: vatsa, suolisto

Kommentit

Oma kommentti