Ihon kuivuminen hellitti ja säryt vähenivät

Tarja Hurme on monen krempan nainen, mutta onneksi tämänhetkinen tilanne on suhteellisen hyvä. – Nivelet eivät enää ole yhtä kipeät kuin aikaisemmin ja myös iho pysyy parempana, kiitos mustaherukan!


Lohjalainen Tarja Hurme, 56, on ollut jo neljättä vuotta poissa työelämästä. Hän oli ensin osa-aikaeläkkeellä ja viime syksystä lähtien hän on ollut kokonaan työkyvyttömyyseläkkeellä.

– Kremppoja on monenlaisia, hän huokaa. – Ensinnäkin on nivelrikkoa, mikä on pahimmillaan sormissa. On myös erilaisia nivelsärkyjä nilkoissa, polvissa, lonkassa ja selässä. Eläkkeeelle päädyin kuitenkin kaularangan nikamien takia. Sitten on vielä fibromyalgia, joka todettiin jo parikymmentä vuotta sitten. Se juilii koko kropassa varpaista päähän saakka. Kosteat vuodenajat ovat kaikkein pahimmat, erityisesti syksyt.

Tarja teki raskasta siivoojan työtä 25 viimeistä työvuottaan paperitehtaalla. Monet hänen vaivoistaan ovatkin työperäisiä. Tarjan aviomies on ammatiltaan autonkuljettaja, ja hän on vielä työelämässä. Tarjalla on tytär, jolla puolestaan on kaksi tytärtä, 12- ja 15-vuotiaat.

Tarjan terveysongelmat eivät valitettavasti rajoitu nivelongelmiin. Toistakymmentä vuotta sitten hänelle tuli vaikeuksia myös ihonsa kanssa.

– Se on ollut tosi hankala juttu. Ei ole osattu sanoa, mistä ihottuma johtuu, mutta se voi tulla ihan yhtäkkiä ja tosi rajuna. Yks kaks vain iho ärtyy ja etenkin kasvojen ja kaulan alueella ilmaantuu kirkuvan punaisia ja kutisevia läiskiä.

Syksy on hankalaa

Tarja käsii myös allergioista, mutta ei tiedetä, mikä yhteys niillä on iho-oireisiin.

– Mehiläisvaha on kaikkein pahin. Sitä on kosmetiikassa vieläkin aika paljon, samoin saippuoissa ja joissakin voiteissa. Myös vahvat mausteet ärsyttävät, samoin siitepölyt keväällä ja kesällä. Eläimistä koirat ja kissat aiheuttavat jonkin verran oireita, mutta hevosille olen hyvin allerginen. Ruuista oireita aiheuttavat raa’at porkkanat ja tomaatit. Ne rikkovat suupielet ja aiheuttavat kirvelyä.

Tilanne paheni vuosien mittaan ja Tarja sanoikin läheisilleen, että hänen pitäisi varmaan pysytellä suurimman osan vuodesta sisätiloissa.

– Erityisesti syksy on hankalaa aikaa, kun on märkää ja kosteaa. Iho ärsyyntyy ja tulehtuu. Onneksi osaan välttää tiettyjä juttuja, mutta aina se ei onnistu. Kuiva huoneilma yleensä, mutta erityisesti lentokoneen, bussin ja kokolattiamatollisten hotellihuoneiden kanssa olen aivan helisemässä. Silmät vuotavat ja niitä kutittaa.

Lääkkeisiin omaisuus

Tarja on juossut lääkärissä toisenkin kerran vaivojensa takia. Hän toteaakin, että lääkkeisiin on mennyt omaisuus. Myös Allergiasairaalassa hän on viereillut useaan otteeseen.

– Joku juttu on voinut hetkeksi helpottaa, mutta se on aina ollut lyhytaikaista. Kun iho on atooppinen, yksi voide voi tehota jonkin aikaa, mutta sitten iho alkaa tottua ja hylkiä sitä. Täytyy vaihtaa valmistetta. Kortisonivoiteita on tarjottu koko ajan, mutta en ole oikein innostunut niihin. Kotona on kortisonitabletteja, ja kun iho ärtyy niin pahaksi, ettei se siedä mitään muuta kuin kylmää vettä, minun on pakko syödä kuuden vuorokauden kortisonikuuri. Se on ollut ainoa, mikä rauhoittaa.

Särkylääkkeitä on kulunut vuosien mittaan niin paljon, ettei vatsakaan enää oikein siedä niitä.

– Olen yrittänyt hoitaa tilannetta myös ravitsemuksen kautta. En käytä voimakkaita mausteita enkä syö kovin rasvaista ruokaa. Olen jo nivelkipujenkin takia joutunut tarkistamaan ruokavaliotani.

Tepsivä luontaistuote

Tarja tuli viime syksynä ostaneeksi Iho Omega -nimisen tuotteen, joka on valmistettu mustaherukan siemenöljystä.

– Ajattelin itsekseni, että kokeilenpa nyt sitten tuotakin, josko se auttaisi, hän naurahtaa.

– Otin aamuin illoin kaksi kapselia, ja yhden paketin syötyäni huomasin, ettei iho enää ollut yhtä kuiva kuin aikaisemmin. Se oli jotenkin paremman tuntuinen. Mutta kaikkein yllättävimmän havainnon tein silloin, kun rupesin venyttelemään.

Tarja yrittää kaiken aikaa pitää itsestään hyvää huolta, liikkumalla ja tekemällä venytyksiä.

– Kun sitten aloin venytellä, huomasin hämmästyksekseni, että hyvänen aika, jalkoihin ei satu yhtään, ei minnekään muuallekaan. Olen varmaan viimeksi parikymppisenä tuntenut itseni yhtä notkeaksi. Olin tosi ihmeissäni, kun en heti keksinyt, mistä se johtui.

– Sitten hoksasin asian. Elämässäni ei eka paketin aikana ollut tapahtunut minkäänlaista muutosta mihinkään suuntaan, joten muuta selitystä ei ollut kuin Iho Omega. Ensimmäiset suotuisat vaikutukset tuntuivat jo parin viikon kuurin jälkeen.

Lääkäri ei tyrmännyt

Sitten Tarja teki sen virheen, minkä useimmat tekevät: kun vointi oli riittävästi kohentunut, hän lopetti Iho Omegan käytön.

– Tilanne oli hetken ihan hyvä, mutta sitten pikku hiljaa vanhat kivut ja kankeudet alkoivat palata takaisin. Myös iho alkoi kuivua, vaikka minulla oli voiteita joka lähtöön. Palasin kiivaasti takaisin vanhaan käytäntöön eli aloin ottaa aamuin illoin kaksi kapselia. Otan edelleen niitä samalla annostuksella, ja tilanne on suhteellisen hyvä.

– Aina silloin tällöin sormia ja muitakin niveliä yrittää ruveta särkemään, mutta yhtä kovaa särkyä kuin ennen ei ole ilmaantunut. Myös iho on nykyään pysynyt parempana.

Tarja on kertonut Iho Omega -valmisteesta myös hoitaville lääkäreille.

– Omalääkärini on erittäin ihana ja fiksu ihminen, ja hän sanoi heti, että totta kai jatkat niiden syömistä. Kerroin tuotteesta myös Allergiasairaalan lääkärille, ja hänen suhtautumisensa oli samanlainen. Hän yllytti jatkamaan, jos siitä on ollut apua. Kumpikaan lääkäri ei alkanut vähätellä tai mollata tuotetta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 8-12

Teksti:Valioravinto
Avainsanat: allergia, atooppinen iho, iho, kuiva iho, nivel, nivelrikko, nivelsärky, särky

Kommentit

Oma kommentti