Iskiassäryt katosivat luontaistuotteella

Mirva KukkolaMuhoksella omaa luontaistuotekauppaa yhdessä tyttärensä kanssa pitävä Mirva Kukkola sai keväällä niin pahan iskiaksen, että se haittasi hänen yöuniaan.

–  Onneksi apu löytyi oman kaupan hyllyltä, hän naureskelee.

Mirva Kukkola, 44, on käynyt syntymässä Piippolassa, mutta muuttanut sieltä Oulun kautta Muhokselle jo parikymmentä vuotta sitten ja hän pitää itseään täysin muhoslaisena. Mirva on tuore rouva, sillä hän meni helmikuussa naimisiin teleasentajana työskentelevän Timonsa, 40, kanssa. Pariskunnalla on yhteinen kuusivuotias poika. Mirvalla on edellisestä liitostaan kolme lasta, kaikki jo aikuisia. Vanhin heistä, Johanna Valkonen, 25, työskentelee äitinsä kanssa Muhoksen Luontaisravinto -nimisessä yrityksessä, jonka Mirva osti edelliseltä omistajalta viime vuonna.

– Olen koulutukseltani merkonomi ja tulin tähän taloon kirjanpitäjäksi jo vuonna 1990, mutta olen siitä saakka myynyt myös luontaistuotteita. Meitä ei ole muita tässä yrityksessä töissä kuin tyttäreni ja minä.

Mirva on saanut sukuperintönä harvinaisen vakavan maksasairauden, johon hänen isänsä menehtyi, mutta Mirvan sairaus pysyy lääkityksellä kurissa. Maksasairauden takia hän ei juuri voi syödä tavallisia särkylääkkeitä. Tämän lisäksi hänellä on vielä psoriasis, joten monenlaista terveysmurhetta on riittänyt.

– Kaiken lisäksi sain viime kesäkuun alussa tosi pahan iskiaksen, Mirva kertoo. – Käyn Vaalassa ja Utajärvellä torilla matkailuautolla myymässä luontaistuotteita parin viikon välein, koska näillä paikkakunnilla ei ole luontaistuotekauppaa.  Kun lähdin aamulla Muhokselta, aurinko paistoi lämpimästi, joten pukeuduin sen mukaisesti hyvin kevyesti.

– Päivästä tuli kuitenkin hyvin kylmä ja sateinen eikä minulla ollut autossa lämmitystä päällä. Sisällä oli vain kymmenkunta astetta. Auton ovi oli pakko pitää koko ajan auki, koska en voinut pitää tavaraa ulkona kurjan sään vuoksi. Silloin minulla alkoi autossa istuessani särkeä hirveästi vasemmalta puolelta lonkkaa. Eli vedosta ja kylmästä minä iskiakseni sain. Alaselkään takapuolen yläpuolelle vähän selkärangasta vasemmalle tuli tosi kipeä patti.

– Säryt olivat aluksi niin kovia, että epäilin jo sisäelimissäni olevan jotakin vikaa, sillä kipu säteili vatsaan ja joka paikkaan, kunnes se paljastui iskiastyyppiseksi. Otin siihen magnesiumia ja B-vitamiinia, ja juuri silloin Jenni Mustonen Vitacom Pharmasta sattui soittamaan. Kerroin hänelle surkean tilanteeni ja sen, etten pystynyt yölläkään nukkumaan kunnolla vaan että oli pakko nousta kävelemään. Missään ei ollut hyvä olla.

Jenni suositteli Mirvalle Fortodol-nimistä valmistetta. Mirva teki työtä käskettyä ja alkoi ottaa sitä neljä kapselia aamulla ja neljä illalla.

– Se alkoi toimia muutamassa päivässä. Kun yhtenä aamuna heräsin, mihinkään ei enää sattunut. Selkä oli ihan niin kuin se ei olisi koskaan ollut kipeä. Olin potenut iskiasta vain pari viikkoa, vaikka tämä aika tuntuu paljon pitemmältä, sillä kipu ei antanut hetkenkään rauhaa.

Mirva huomasi ilokseen myös erään hyvin positiivisen sivuvaikutuksen.

– Minulla on krooninen poskiontelotulehduskierre, johon olen aikoinani syönyt runsaasti penisilliinikuureja. Jo yli 10 vuotta sitten minulta meni hajuaisti. Poskiontelotulehduksen takia nenän limakalvot ovat aina turvoksissa ja minulla on koko ajan vähän nuhainen ääni, vaikka nuhasta ei olisi tietoakaan. Nyt Fortodol teki sen, että ilma alkoi kiertää nenässä tosi mahtavasti eli se laski nenäontelon turvotusta.

Myös Mirvan tytär Johanna on kokeillut samaa valmistetta omiin kremppoihinsa.

– Hänellä oli flunssaa ja kurkku oli kipeä, ja kyllä vaivat katosivat. Se laski kuumeenkin. Johannalla on myös reuman tyyppinen sairaus, johon hänellä on lääkitys, mutta sen lisäksi hän ottaa silloin tällöin Fortodolia.

Mirvalla on asiakkaana muutama reumaatikko, jotka käyvät hakemassa valmistetta vaivoihinsa jatkuvasti. Mirva sanookin, että Fortodol tepsii ihan kaikenlaiseen särkyyn sekä flunssan oireisiin. Johannan mies on kokeillut valmistetta menestyksellisesti myös kovaan hammassärkyyn.

– Se paitsi vie särkyä myös poistaa tulehdusta, Mirva toteaa. – En itse enää syö sitä säännöllisesti, kun mikään paikka ei ole kipeä, mutta nytpä tiedän, mikä auttaa, jos ongelmia tulee. Pakkauksessa oleva suositus on kaksi kapselia päivässä, mutta vaikka minä otin kahdeksan, edes maksa-arvot eivät nousseet. Varmistin sen käymällä kesäkuussa kokeissa.

Vapaa-aikaa yrittäjälle ei juuri jää, mutta silloin kun Mirva haluaa miehensä kanssa irrottautua arjen kiireistä, he piipahtavat mökillä. Aika ajoin Mirva innostuu myös sauvakävelyyn.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Terveys-Hymy 10-2007

Teksti:Vitacom Pharma
Avainsanat: Fortodol, iskias, kivut, säryt, selkävaivat

Kommentit

Oma kommentti