Jaana on pyörtynyt ainakin 70 kertaa: Ravintoremontti ja magnesiumvalmiste auttavat

Jaana Aurinkosalo pyörtyi ensimmäisen kerran viisivuotiaana, mutta onneksi pyörtymisiä ei enää kymmeneen vuoteen ole tapahtunut.
– Eniten niitä sattui kouluiässä ja nuoruusvuosina, hän kertoo.

Kun ihmisellä on niin aurinkoinen sukunimi kuin Aurinkosalo, on suorastaan pakko kysyä, mistä noin kauniita nimiä saa.
– Se on uudisnimi, jonka sain käyttööni vasta viime syksynä. Itse olen sen käyttööni anonut ja hakenut. Haluan käyttää tätä uutta nimeä, Jaana Aurinkosalo kertoo.
Olkoon siis niin. Jaana täyttää ensi kesänä 50 vuotta, joten juhlia on tiedossa. Ei kuitenkaan mitään isompaa, vain läheisten kanssa.
Koska Jaana on kotoisin Juankoskelta, on tietysti kysyttävä heti, oliko Juice Leskinen tuttu mies.
– En itse tuntenut häntä, mutta isäni on aikoinaan työnnellyt Juicea vauvanvaunuissa, sillä he olivat naapureita.
Jaanalla on koulutustaustaa ja titteleitä vaikka muille jakaa.
– Olen ammattikoulussa suorittanut ravitsemistyöntekijän linjan, kouluttauduin nuorena myös tarjoilijaksi, olen markkinointipuolen merkonomi ja myös koulutettu hieroja. Monta työtä ja monta ammattia. Elämä on antanut runsautta.
– Olen toiminut myös yrittäjänä vuodesta 2000 lähtien, mutta hyvin vaihtelevasti. Olen toiminut hierojana, mutta olen pitänyt myös erilaisia luentoja ja koulutuksia. Viimeksi yrittäjänä keskityin työhyvinvontiin ja auttamaan ihmisiä jaksamaan paremmin. Kyse oli myös ajan käytön hallinnasta ja tietoisesta johtamisesta.
Tällä hetkellä Jaana työskentelee Helsingissä kansainvälisen terveysalan yrityksen palveluksessa asiakasavustajana. Firman nimi on Nordic Clinic Helsinki, ja sillä on omat www.nordicclinic.fi -nettisivutkin.
– Kyseessä on yksilöllistä lääketiedettä harjoittava klinikka, jossa tehdään muun muassa lääketieteellisiä ja funktionaalisia testejä asiakkaille. Meillä on yrityksessä sekä lääkäreitä että ravitsemusasiantuntijoita. Suomessa toiminta alkoi vasta vuosi sitten, mutta toimintaa on useassa eri maassa.
Jaanalla on neljä tytärtä, joista kaksi on aikuisia ja loputkin melkein. Jaanan nykyisellä avopuolisolla puolestaan on kolme tytärtä, mutta yksikään nuorista neideistä ei enää asu Jaanan ja hänen kumppaninsa kanssa. Viimeksi mainittu työskentelee lähihoitajana Jorvin sairaalassa, joten pariskunta on vahvasti terveysalan kuvioissa mukana.

Pyörtymiset melkein aina kotona

Jaana Aurinkosalon terveystarina on aikamoinen. Hän pyörtyi ensimmäisen kerran viisivuotiaana, ja sitä jatkui vuosikymmeniä. Hän arvelee elämänsä aikana pyörtyneensä vähintään 70 kertaa!
– Tutkittu on, mutta syytä ei löytynyt. Yhdessä vaiheessa sitä pidettiin epilepsiana, mutta siitä ei ole ollut koko aikana kyse. Epilepsiadiagnoosia kuitenkin sitkeästi tarjottiin.
– Lääkärit eivät pystyneet antamaan vastauksia ongelmaani, joten oli itse otettava vastuu siitä, mitä laittaa suuhun ja mitä ei. Olin alun alkaen sitä mieltä, että vaiva on suolistoperäinen. Oli
haettava tietoa, mistä sitä vain ikinä sai.
– Oli kuunneltava suolistoa ja omaa kehoa. Neljä raskautta toivat lisäväriä ja jännitystä elämään, mutta niiden aikana en onneksi pyörtynyt kertaakaan. Välillä kyllä. Kipukohtausta seurasi usein pyörtyminen, mutta vain yhden kerran pyörryin kotini ulkopuolella, ala-asteella luokassa ruokatunnin jälkeen. Viimeisestä pyörtymisestä on varmaan jo ainakin kymmenen vuotta.
– Kaikkein eniten niitä sattui kouluaikana ja nuorena aikuisena. Coca-cola oli noihin aikoihin kova sana, myös teollinen ruoka alkoi tulla yleisemmäksi. Nykyään olen panostanut luomuun ja itse tehtyyn ruokaan, aitoon ravintoon. Pyörtyminen ei enää yhtään pelota.

Ruokavaliomuutoksesta ratkaisu

Jaana sai omin konstein pyörtymiskierteensä loppumaan.
– Ruokavaliomuutos auttoi asiaa selvästi. Samoihin aikoihin elämääni tuli ihmisiä, jotka olivat perehtyneet näihin asioihin ja sain heiltä lisätietoa. Apuun tulivat myös ravintolisät, joiden avulla balanssi alkoi löytyä. Oli tietysti aluksi jaksoja, jolloin pelkäsin syömisiäni ja ruokavalio saattoi jäädä hiukan köyhäksi. Joistakin ravintoaineista oli varmaan puutoksiakin. Mutta lopulta vastauksia kysymyksiin alkoi tulla.
Mutta mitä Jaana sitten lisäsi ruokavalioonsa – ja ennen muuta, mitä hän jätti pois?
– En pysty syömään lihaa, mikä ei välttämättä tarkoita, että suolistossani olisi vieläkään ihan terve tilanne. Olen sitä mieltä, että jos ihmisen keho on terve, hän voi syödä myös lihaa. Olen aloittanut kalan syömisen, mutta pois olen karsinut viljat, sokerit ja maitotuotteet.

Uusi magnesiumtuote on auttanut

Jaana on käyttänyt tabletti- tai kapselimuotoisia magnesiumvalmisteita, mutta ei ole ollut niihin tyytyväinen.
– Joistakin tunnen heti ylävatsalla kivun tai paineen tunteen. Mutta kun löysin jauhemaisen Plantforce-valmisteen, ikäviä tunteita ei ole esiintynyt. Se on tuonut hermostoon apua ja rauhoitusta. Olen sitä mieltä, että hermosto, suolisto ja aivojen toiminta ovat kytköksissä toisiinsa.
Jaana kertoo törmänneensä jauhemuotoiseen Plantforce-magnesiumuutuuteen vuosi sitten ja on siitä lähtien käyttänyt valmistetta säännöllisesti. Ja hyvällä menestyksellä.
– Se on toiminut hyvin, sillä se tekee ionisaation jo nesteessä eikä vatsassa, mikä on se kaikkein olennaisin juttu. Laitan sitä veteen tai smoothieen. Saatan kiehauttaa veden ja laittaa jauheen lämpimään veteen. Voin ottaa sen päivälläkin ihan tuntemusten mukaan, mutta yleensä magnesiumvalmisteita suositellaan nautittavaksi iltaisin nukkumaan mennessä.
– Plantforce magnesium on tietyllä tavalla energisoinut minua, sillä se on varmaan virkistänyt solutuotantoa. Se on tuonut mukanaan rauhoittumista, tasapainoa ja pirteyttä.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Terveys-Hymy
Avainsanat: Jaana Aurinkosalo, magnesiumvalmiste, Plantforce-magnesium

Kommentit

Oma kommentti