Jäätynyt olkapää: lievitystä voiteesta

Pirjo KestiPirjo Kestin vasempaan olkapäähän iski viime keväänä outo särky, joka diagnosoitiin ns. jäätyneeksi olkapääksi. Lääkäritkään eivät osaa sanoa, mistä se tulee ja minne se menee.

Pirjo Kesti, 50, omistaa yhdessä aviomiehensä Laurin, 56, kanssa aivan Helsingin ydinkeskustassa Tehtaankadulla sijaitsevan Kaivopuiston Kalan. Firma on ollut pystyssä kuutisen vuotta ja kauppa kuulemma kannattaa, kun tekee 12–14-tuntisia työpäiviä. Vierasta työvoimaa Kesteillä on pari kolme henkeä, ihan tilanteesta ja vuodenajasta riippuen.

– Myymme kotimaista kalaa kuten kuhaa, ahventa, silakkaa ja siikaa. Norjasta tulee lohta ja välillä Suomestakin. Meillä on joka päivä tuoretta kalaa. Jonkin verran valikoimassa on myös meriahventa ja muuta ulkomaista kalaa, mutta yritämme pitäytyä kotimaisessa.

– Meille tulee myös simpukoita ja katkarapuja, mutta kun kotimainen rapusesonki alkaa heinäkuussa, olemme täysillä mukana myös siinä. Omasta keittiöstämme myymme myös kaalikääryleitä, lammasta ja perunamuusia, joka sivumennen sanoen taitaa olla kaikkein suosituin myyntiartikkelimme, Pirjo nauraa.

Molemmilla Kesteillä on vankka ravintolatausta. Lauri toimi aikoinaan ravintola Säkkipillin keittiömestarina ja Pirjo työskenteli parikymmentä vuotta ravintola Messeniuksessa. Kumpikaan ei kaipaa ravintola-aikojaan. Siirtyminen kalakauppiaaksi tyydyttää molempia.

Jäätävä diagnoosi

Vuodesta 1986 naimisissa olleella pariskunnalla on kaksi lasta, tyttö ja poika, jotka äidin mukaan eivät ole ”muuten mukana kuin pakottamalla”. Pirjo viisastelee lyövänsä jälkikasvuaan isolla kirjalla päähän, jotta he lähtisivät tekemään tukkureissuja.

Vaikka Pirjo tekee edellä mainittuja pitkiä työpäiviä, hän pitää kunnostaan huolta käymällä kerran viikossa Pilatesissa. Syystä tai toisesta hänen vasen olkapäänsä kuitenkin alkoi kenkkuilla viime huhtikuussa.

– Kipu tuli olkapään sivuun ja sitä särki koko ajan. Yöt olivat kaikkein pahimpia, kun en saanut säryiltäni nukuttua. Jos vähänkin muutti nukkuessa asentoa, käteen sattui hirveästi. Välillä kipu tuntui ranteessa asti enkä saanut edes essua enää takaa kiinni.

Pirjo ei pystynyt nostamaan kättä ylös ollenkaan.

– Kun kävin erikoislääkärillä, hän sanoi viisaasti, että se tekee tekojaan kolme kuukautta, sitä särkee kolme kuukautta ja se katoaa itsestään kolmen kuukauden kuluttua – tai sitten sama tapahtuu kahteen kertaan.

– Diagnoosiksi tuli jäätynyt olkapää. Lääkäritkään eivät tiedä, mistä se tulee ja mikä sen aiheuttaa. Sain siihen kortisonipiikkejä ja lääkitystä sekä lähetteen fysikaaliseen hoitoon, mistä olikin apua, sillä sain hyvät jumppaliikkeet.

Paras petikaveri

Näyttelijätär Titta Jokinen on Kaivopuiston Kalan vakioasiakas, ja niinpä hän tietysti huomasi Pirjon vaikeudet. Titta oli kuullut Perskindol-nimisestä, särkyjä lievittävästä voiteesta ja suositteli sitä Pirjolle.

– Rupesin kokeilemaan sitä heti, ja se olikin paras petikaverini kesä-, heinä- ja elokuun ajan, hän naurahtaa.

– Rasvasin päivisin ja erityisesti yöksi. Eihän se tietenkään voi parantaa ja poistaa särkyjen aiheuttajaa, mutta se teki potemisen erittäin paljon miellyttävämmäksi. Kun voidetta levitti iholle, sitä alkoi kihelmöidä miellyttävästi ja sain sen avulla paremmin nukutuksi.

Tätä nykyä Pirjon käsi nousee jo oikein mukavasti.

– Levittelen voidetta edelleen silloin tällöin ja vielä kerran käyn fysikaalisessa. Teen myös yhä jumppaliikkeitä.

Alunperinkään kynnys Titta Jokisen suosittamaan kokeiluun ei ollut korkea.

– Täällä käy asiakkaita, joilla hyvin monella on jonkinlainen kremppa ja he suosittelevat milloin mitäkin. Itse en syö mitään varsinaisia ravintolisiä, mutta tyrnimarjoja otan päivittäin 6–10 kappaletta. Kalaa tulee tietysti syödyksi aika lailla. Sanoin hiljattain lääkärillekin, että pitäsiköhän tehdä koe, jossa katsotaan, kasvaako mulla suomuja. Syön kalaa nimittäin joka päivä.

– Mutta kumpikaan meistä ei itse kalasta. Kyllä tää myyntipuoli riittää meille, Pirjo nauraa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 2-11

Teksti:Harmonia
Avainsanat: jäätynyt olkapää

Kommentit

Kalakauppa tehtaankadulla on kuin menisi historiassa takaisin kultaiseen aikaan, jolloin oli tuoreuden ja asiakasystävällisyyden ilmapiiri käsin kosketeltavissa. Aivan ihana paikka.

Oma kommentti