Jani kyllästyi kiloihinsa

Mestariuimari Jani Sieviselle kävi uran loppumisen jälkeen niin kuin monelle muullekin huippu-urheilijalle: Kun Jani painoi huippuvuosinaan 78 kiloa, vaaka näytti viime heinäkuussa jo 101 kiloa. Jani totesi tuolloin, että nyt tarttis tehdä jotakin. Ja teki kanssa.

Kun Jani Sievinen, 40, ei saanutkaan kultaa Atlantan olympiakisoissa mielimatkallaan 200 metrin sekauinnissa ja jäi hopealle, koko Suomi suri. Tilanne oli sama kuin vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisissa, kun Tiina Lillak ei voittanutkaan kultaa vaan jäi hopealle. Kansakunnan ahdistus selvänä pidettyjen kultatoiveiden romahtamisen jälkeen oli molemmilla kerroilla suuri.

Janin olympiahopeasta on nyt kulunut jo kohta 18 vuotta, joten luulisi suurimman ketutuksen jo hellittäneen. Mies vakuuttaa kuitenkin, ettei Atlantan hopea muutu milloinkaan mieluisaksi. Hän lähti hakemaan olympiavoittoa. Janin äänenpainosta on silti havaittavissa, ettei tapahtunut aiheuta enää ihan päivittäisiä tuskan parahduksia.

Janilla on totta tosisesti ollut myös hirmuinen määrä kultaisia hetkiä 16 vuoden uintiurallaan. Hänellä on peräti viisi maailmanmestaruutta ja 12 Euroopan mestaruutta. Olympia-, MM- ja EM-mitaleita hänellä on huikeat 31 kappaletta. Maailmanennätyksiä hänellä oli neljä, joista pitkäikäisin oli 200 metrin sekakuinnin ME, joka kesti lähes 10 vuotta. Sen rikkoi muuan Michael Phelps, 18 olympiakullan mies.

Janin ensimmäinen aikuisten arvokisavoitto tuli 50 metrin selkäuinnissa lyhyen radan EM-kisoissa vuonna 1991. Viimeisen kerran hän kilpaili Helsingin lyhyen radan EM-kisoissa vuonna 2006 ja sijoittui sadalla metrillä viidenneksi.

Iso allas pelotti

Jani itse pitää sitä yhtenä uransa huippuhetkistä, sillä hän oli tuolloin jo löysännyt harjoitteluaan tuntuvasti.

– Lopetin joulukuussa 2006, mutta kilpailin viimeisen kerran vuonna 2008, hän täsmentää.

– Lopettamispäätös oli suuri helpotus, sillä ikä alkoi tulla jo vastaan. En miettinyt sitä kuin kuukauden verran.

Seepra ei pääse raidoistaan eikä Jani Sievinen pysy erossa uima-altaasta, vaikka kilpaura on jo jäänyt taakse. Tätä nykyä hän vetää lasten uimakouluja ympäri Etelä-Suomea, muksujen ikähaitari on 4–12.

Viime vuonna peräti 550 kirkassilmää oppi Janin neuvoilla uimaan. Jani itse oppi uimaan nelivuotiaana, oli viisivuotiaana ensimmäisen kerran kisoissa ja kuusivuotiaana hän harjoitteli uintia jo päivittäin. Janin isä Esa Sievinen toimi koko ajan poikansa valmentajana.

– Muistan vielä hämärästi, kun opin uimaan ja kuinka hyppäsin ensimmäisen kerran pelonsekaisin tuntein isoon altaaseen, Jani kertoo.

– Itse minä sinne hyppäsin, ei isä heittänyt! Itse tajusin uinnin omaksi lajikseni vasta 13–14-vuotiaana, faija jo paljon aikaisemmin. Ekan vapaapäivän uimisesta sain 16-vuotiaana!

– Nykyään käyn uimassa enää muutaman kerran viikossa, kuntosalia harrastan paljon enemmän. Joskus saatan tehdä myös juoksulenkin, mutta en varsinaisesti enää treenaa.

Paino alkoi nousta

Jani täytti maaliskuun lopussa 40 vuotta. Neljänkympin kriisi ilmeni siten, että hän viime vuoden heinäkuussa päätti ruveta laihduttamaan. Kiloja oli kertynyt parikymmentä liikaa.

– Paino ei kuitenkaan alkanut nousta ihan heti lopettamisen jälkeen. Pysyin ekan vuoden vielä aika hyvässä kunnossa ja katsoin aika tarkkaan, mitä söin, mutta siitä se sitten vuosien varrella lähti pikku hiljaa repeämään. Harjoittelin vielä tuolloin paljon enemmän kuin nyt, mutta treenien jälkeen oli aika kova nälkä.

Janilla ei ollut mitään erityistä herkkua, mutta iltasyöminen telkkarin ääressä alkoi tuottaa lisäkiloja.

– Paljon leipää ja siihen kaikkea mahdollista päälle. Lopulta viime kesänä tulin siihen tulokseen, että nyt oli laitettava itsensä kuntoon. Puolisen vuotta sitä ehdin suunnitella. En ollut kolmeen vuoteen enää lihonut lisää, mutta halusin vain olla selkeästi kevyemmässä kunnossa.

Pahimmillaan vaaka näytti 101 kiloa viime vuoden heinäkuun lopussa.

Oma ohjelmaversio

Jani alkoi noudattaa Hyvinvoinnin Inzone-dieettiä, joka koostuu ravinto-ohjauksesta, liikunnan ohjauksesta ja Inzone NGC preload-tuotteista. NGC Preload -annos on proteiinien ja terveellisten rasvahappojen ja kuitujen sekoitus. Tuotteet ovat hyvänmakuisia sekoitettavia jauheita ja patukoita, ne nautitaan ennen ruokailua.

Kehoon muodostuu kylläisyyden tunne, joka on suurimmillaan juuri ennen ruokailun aloittamista. Ilmiötä kutsutaan preloadiksi, ja se auttaa vähentämään syötävän ruuan määrää ja sitä kautta kalorien saantia. Preload vaikuttaa myös verensokeriin aterioiden välillä, mikä vähentää makeanhimoa. Liikunta sekä riittävä energian ja proteiinin saanti ovat keskeisimmät tekijät lihaskunnon ylläpidossa.

– Tein tästä ohjelmasta ihan oman versioni, Jani toteaa.

– Kunnon aamupala on hyvin tärkeä, ja siihen minulla kuuluu kaksi voileipää, kananmunaa, kinkkua ja muutakin hyvää. Sitten juon shakereita neljä kertaa päivässä. Jos olen joskus neljä tuntia altaassa lasten kanssa, shakereita on mennyt enemmänkin, mutta päivässä niitä on yleensä kulunut viidestä kuuteen – ja kuluu yhä.
Shakereista Janin suosikki on suklaanmakuinen. Patukkoja hän ei ole toistaiseksi käyttänyt ollenkaan.

– Samalla vähensin treenejä, ettei nälkä pääse niiden jälkeen yllättämään. Vedin varmaan jouluun saakka maanantaista perjantaihin tätä ohjelmaa ihan pelkästään shakereiden avulla, mutta perjantai-iltapäivästä koko viikonlopun ajan söin ihan normaalisti perheen kanssa.

Kohti tavoitetta

Maanantai ja tiistai olivat aina viikon pahimmat päivät.

– Pysyin kontrollissa aika hyvin, mitä nyt muutaman kerran repsahdin, mutta jatkoin sinnikkäästi kohti tavoitetta.

Janin paino alkoi shakereiden avulla pudota nopeasti. Jouluna hän painoi enää 89 kiloa.

– Laitoin tammikuussa Facebookin itsestäni kuvan, missä painoin 85 kiloa. Olin samanpainoinen lopettaessani vuonna 2006. Se oli varsinainen tavoitteeni, mutta nyt siitäkin on jo tultu viitisen kiloa alemmaksi. Jatkossa ei ole enää mitään suunnitelmia, mutta aion silti käyttää edelleen shakereita ja tutustun myös tuotesarjan patukoihin.

Jani vakuuttaa, ettei hänellä ole nykyään mitään ruokarajoituksia. Jos hän haluaa viikonloppuna syödä pitsan, hän syö sen.

– Oman dieettini idea on koko ajan ollut, että elän normaalielämää. Kun ihminen laihtuu tämänkin verran, vatsalaukku pienenee. Syön nykyään huomattavasti pienempiä annoksia kuin ennen ja tasaisesti pitkin päivää, jottei verensokeri pääse putoamaan. Korostan myös sitä, etten edelleenkään liiku kovin paljon. Jos olen lasten kanssa altaassa viikossa 15 tuntia, se riittää.

Ohjeita verkossa

Itseensä kohdistuvaa urheilua Jani harrastaa korkeintaan kolme kertaa viikossa ja silloinkin vajaat puoli tuntia kerrallaan.

– Kahdeksan kuukautta tässä meni, mutta ei se kuukautta kohden tee kuin vähän yli kaksi kiloa. Oleellista on ollut rytmin säilyttäminen. Aina sanotaan, että laihduttaminen on paljon helpompaa kuin painon pitäminen, mutta minulla ei ole ollut mitään ongelmia, koska tästä on tullut elämäntapa.

Jani siis sheikkailee sheikkereiden kanssa jatkossakin. Hänen pääroolinsa Hyvinvoinnin Inzone-dieetissä jatkossa on antaa ohjeita tavallisille laihduttajille liikunnassa ja kannustaa heitä kaikin tavoin. Hänen liikuntaohjeensa ovat jatkuvasti verkossa kaikkien rekisteröityjen käyttäjien saatavilla.

Neuvoja ja vinkkejä antaa Janin ohella myös hyvinvointivalmentaja ja terapeutti Auli Hedman.

– Autan mielelläni ihmisiä sekä liikuntaan että painonhallintaan liittyvissä asioissa. Olen oman elämäni asiantuntija ja voin jakaa omia kokemuksiani ja näkemyksiäni.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Matti Matikainen

Terveys-Hymy 6-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: Jani Sievinen, kilpauinti, laihdutus, painonpudotus, ylipaino

Kommentit

Oma kommentti