Janus Hanskin hoito atopiaan: Avantouinti ja ravintolisät

Janus HanskiLaulaja-lauluntekijä Janus Hanski on kärsinyt atooppisesta ihosta niin kauan kuin muistaa.

Janus Hanski, 40, muistetaan telkkarin Vintiöt-sarjasta ja monesta muusta. Myös hänen perheensä on ollut jo vuosikymmeniä julkisuudessa, ja taiteellinen sukurasitus onkin aikamoinen, sillä kaikki me muistamme Januksen vuonna 1995 edesmenneen isän Seppo Hanskin niin kuin myös Januksen laulavat siskot Annan, Pinjan ja Petran.

Onko kuuluisasta sukunimestä ollut enemmän haittaa tai hyötyä?

– Kyllä siitä varmaan on etua ollut. Se on semmoinen viitekehys, mihin on kasvanut eikä ole tarvinnut ikinä miettiä uravalintaansa. Tajuan sen, että olen päässyt tämän johdosta eteenpäin suhteellisen helpolla eikä minun ole ikinä tarvinnut miettiä, mitä rupeaisin tekemään. Tein ekat bändilevyni jo 80-luvun puolivälissä ja ekan soololevyni 1994. Tuorein tuli vuonna 2005 ja parhaillaan teen uutta levyä, joka koostuu kokonaan omista lauluistani.

Janus on nyt nelikymppinen ja hän sanoo sen olevan jo ajat sitten käsistä lipuneen nuoruuden jälkeen tähänastisista ikävaiheista paras. Vaikka hänet opittiin aikoinaan tuntemaan viihteen moniosaajana, hän sanoo nykyään profiloituneensa entistä selkeämmin laulajan, muusikon ja lauluntekijän rooliin. Januksen instrumentti on kitara. Näyttelijän töitä hän luonnehtii kivaksi lisäksi ja on kiitollinen siitä, että hän on saanut tehdä telkkarisarjoja hyvien kavereittensa kanssa.

– Pari viime vuotta olen tehnyt päätyönäni konsertteja Ritva Oksasen kanssa. Meillä on Sydänääniä-niminen teatterikappale, jota olemme esittäneet aina ulkomaita myöten.

Januksella on 18-vuotias poika, joka isänsä mukaan on musikaalinen, mutta samanlaista paloa sille alueelle ei kuulemma ole kuin Januksella samanikäisenä. Poika käy isäänsä tunnollisemmin koulua, mitä Janus pitää hyvänä merkkinä. Janus asustaa yksinään eikä suostu puhumaan seurusteluasioistaan sen enempää. Toteaapa vain mattinykäsmäisesti, että ehkä hän seurustelee, ehkä ei.

Januksella ei ole koskaan ollut mitään vakavampaa sairautta, mutta atooppinen ihottuma on piinannut niin kauan kuin hän muistaa.

–  Pienenä se ilmeni pahana taiveihottumana lähinnä kyynärpäissä, taipeissa ja myös kaulassa, jotka olivat varsinaiset kutinakeskukset. Sitten se hellitti jossakin vaiheessa taipeista, eikä niiden kanssa ole ollut ongelmia pariinkymmeneen vuoteen. Nyt aikuisiällä se on kiusannut kasvoissa ja ylävartalossa. Minun atopiani on aina suoraan verrannollinen stressin määrään. Reagoin kaikkiin elämänasioihin ihoni kautta.

Janus on myös allerginen joillekin kotieläimille, joista pahin on hevonen. Pelkästään hevosten luota tullut ihminen voi aiheuttaa hengenahdistusta eikä Janus uskalla mennä lähellekään talleja. Sen sijaan siitepölylle Janus ei juurikaan reagoi. Januksen allergiat ja atopiat ovat ihan hänen omaa keksintöään, sillä siskoilla niitä ei ilmene.

– Ihan nuorena äiti vei minua allergiatesteihin ja seurauksena oli yleensä kortisonia. Se auttoi aina hetken, mutta sitten kun atopia meni tulehduksen puolelle eli kun tilanne lähti käsistä, kortisonista ei enää ollut apua. Kaikki vuodenajat olivat samanlaisia, ei edes talvi ollut muita pahempi.

Talvesta sen sijaan on ollut Janukselle aivan toisenlaista hyötyä.

– Olen harrastanut jo kymmenen vuoden ajan avantouintia nelisen kertaa viikossa. Kaverini Samuli Edelman oli löytänyt avantouinnin mua aikaisemmin ja houkutteli mukaan. Eka kerta oli tietysti ihan hirveä, mutta äkkiä siihen tottui. Avantouinnin jälkeen iho jotenkin hehkuu ja muuttuu pehmeäksi. Elimistö luulee joutuneensa hengenvaaralliseen tilaan, kun ihminen menee kylmään veteen, ja alkaa erittää kortisolia. Kaikki aineet lähtevät liikkeelle ja homma toimii hienosti

– Tutustuin toistakymmentä vuotta sitten professori Allan Lassukseen, ja sain häneltä runsaasti apua atopian hoidossa. Hänellä oli jokin uusi voide, jota käytin, ja hänen neuvostaan söin myös ensimmäisen kerran kortisonia tabletteina, kun oikein paha tulehdus oli päällä. Hänen ansiostaan tilanne ensimmäisen kerran rauhoittui täysin ja tunsin, kuinka pääsin vaivastani kertaheitolla eroon. Se oli mahtava tunne ja jotenkin hyvin samanlainen voimallinen kokemus kuin avannossa käymisen jälkeen.

– Kun tiukka lääketieteellinen osuus hoidosta oli ohi, mukaan kuvioihin tuli myös professori Lassuksen kehittämiä luontaistuotteita, joiden avulla olen pitänyt ihoani kunnossa, Janus kertoo. – Olen käyttänyt Vivisante Oy:n valmisteita varmaan jo kymmenen vuotta ja olen erittäin tyytyväinen.

– Levitän joka ilta kasvoilleni ihoa korjaavaa Vivida Repairing Lifting -teho-seerumia ja syön Vivida Original -nimistä valmistetta kaksi puristetta joka aamu kosteuttamaan ihoa sisältä päin, ja sen lisäksi otan myös Viviforce-nimistä 100-prosenttista  luonnon monivitamiini- ja antioksidanttivalmistetta kaksi kapselia päivittäin. Näistä kaikista on ollut minulle ihan selvää hyötyä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-09

Teksti:Vivisante Oy
Avainsanat: allergia, atooppinen iho, atopia, avantouinti, ihottuma

Kommentit

Oma kommentti