Joka kymmenes on vasenkätinen

Mitä yhteistä on Osama Bin Ladenilla ja Barack Obamalla? Entä Marilyn Monroella ja Bill Clintonilla? Tai Jari Kurrilla ja Paul McCartneylla?


He kaikki ovat vasenkätisiä. Vasureita arvellaan olevan jopa yli kymmenen prosenttia väestöstä, mutta vasenkätisyyden syitä ei vieläkään tiedetä.

Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomenkin kodeissa ja kouluissa yritettiin tehdä vasenkätisistä lapsista oikeakätisiä lähes keinolla millä hyvänsä. Vasenkätisyyttä pidettiin vähintään vammana ellei peräti Jumalan rangaistuksena.

Vanhempi polvi muistaa varmaan vielä, kuinka vasenkätisen lapsen käteen saatettiin laittaa lapanen ja totuttaa lapsesta väenväkisin oikeakätinen – usein siinä kuitenkaan onnistumatta.

Syyt olivat muka hyvinkin tieteelliset, sillä vielä 1800-luvulla tehtyjen tutkimusten mukaan vasenkätisyys oli selvässä syy-yhteydessä rikollisuuteen, juoppouteen, epilepsiaan, hulluuteen, perversioihin ja vajaamielisyyteen. Nykypäivän tutkijoita nämä käsitykset kauhistuttavat ja naurattavat.

Vakavasti otettavia tutkimuksia vasenkätisyydestä on kuitenkin ollut olemassa vasta 1980-luvulta alkaen. Ne kertovat vallan muuta kuin 1800-luvun tutkimukset. Esimerkiksi skitsofreniaa sairastavien keskuudessa on vähemmän vasenkätisiä kuin muussa väestössä, ja kaikkein vaikeimpien skitsofreenikkojen joukossa ei esiinny vasureita juuri lainkaan.

Vasenkätisyyteen on useita eri osatekijöitä, ei yhtä ja ainoaa. Taipumus vasenkätisyyteen on perinnöllinen, joten tietyissä suvuissa on vasenkätisiä muita enemmän. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä myös vähäiset aivojen kehityspoikkeamat sikiökaudella saattavat johtaa puolierojen syntyyn.

Vasenkätisyyteen on liitetty runsaasti harhaluuloja, vääriä olettamuksia ja suoranaista halveksuntaa. ”Teen sen vaikka vasemmalla kädelläni” lienee kaikkein yleisin vasenta kättä halventavista ilmaisuista. Islaminuskoisissa maissa varkailta on katkaistu oikea käsi, mikä on raskas rangaistus, sillä oikealla kädellä syödään ja vasemmalla kädellä pyyhitään peräaukko. Vasemman käden huonous on myyteissä ikivanha.

Sitkeästi vasenkätisistä elää myös harhakäsitys, että he kuolisivat oikeakätisiä nuorempina. Toisaalta on totta, että vasurit ovat oikeakätisiä herkempiä tapaturmille, sillä maailma on tehty oikeakätisiä varten.

On myös tiettyjä ammatteja, joihin vasenkätisen on vaikea sopeutua; esimerkiksi sairaalan leikkaustiimissä vasenkätisyys tuo ongelmia ryhmätyöhön, sillä vasuri joutuu olemaan pöydän edessä muihin nähden toisin päin. Vasenkätisiä on väitetty myös oikeakätisiä herkemmiksi ja taiteellisesti lahjakkaammiksi, mutta tämäkin väite on nykytutkijoiden mukaan väärä.

Tietyissä urheilulajeissa vasenkätisyydestä on kuitenkin suurta etua. Niitä ovat muun muassa tennis, pöytätennis, paini, judo, nyrkkeily ja lentopallo. Huipputenniksessä vasureita on huomattavan paljon: esimerkiksi Rafael Nadal pelaa tennistä vasemmalla kädellään, vaikka hän muuten on oikeakätinen. Myös Jarkko Nieminen on vasuri. Kun Beatlesit nousivat pinnalle pian 50 vuotta sitten, jokaiseen heitä matkivaan rokkiyhtyeeseen ilmaantui kuin vaivihkaa vasenkätinen kitaristi. Paul McCartney kun on vasuri ja soittaa bassoaan toisin päin kuin muut.

Vasenkätisiä on paljon. On arvioitu, että heitä olisi hiukan yli 10 prosenttia koko väestöstä. Suomessa tämä tarkoittaa yli puolta miljoonaa kansalaista – eli siis saman verran kuin Helsingissä on asukkaita. Useimpien arvioiden mukaan vasenkätisiä miehiä on jonkin verran enemmän kuin naisia.

Lähisukulaistemme simpanssien keskuudessa vasureita on yhtä paljon kuin oikeakätisiä!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 10-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: vasenkätinen, vasenkätisyys

Kommentit

Vasenkätisiä sorretaan edelleen kouluissakin. Oppikirjat, tehtävät ja kokeet ovat pääsääntöisesti oikeakätisille. Opettajat näyttävät esimerkkkiä vain oikeakätisesti niin kirjoittamisessa kuin urheilussa ja tekstiili-/teknisessä työssäkin. Edes tietokoneita hiirineen ei ole vasenkätisille ompelukoneesta puhumattakaan. Vaikka vasenkätisille ei siis anneta tasa-arvoisia mahdollisuuksia koulutyon ja -tehtävien suorittamiseen, heidän arviointinsa tehdään samoilla vaatimuksilla kuin oikeakätisten. Tämä on väärin ja asettaa oppilaat epätasa-arvoiseen asemaan.
Pyynnöstäni huolimatta edes viranomaiset valtakunnan tasolla eivät puutu asiaan ja korjaa tilannetta.
Tietääkö joku, mitä voisi tehdä, että tämä räikeä epäkohta yhteiskunnastamme saataisiin korjattua?

Oma kommentti