Joka viides seniori sairastaa diabetesta

Kaksi kolmasosaa tyypin 2 diabetekseen sairastuvista on yli 65-vuotiaita. Diabetes on seniorille salakavala seuralainen – oireet ovat usein vaikeammin havaittavia kuin nuoremmilla, mutta verensokerin vaihteluilla voi olla merkittävämmät seuraukset. Myös diabeteshoidon tavoitteet ovat vanhemmalla iällä erilaiset.

Keskiössä on hyvän elämänlaadun varmistaminen. Ikääntyvät diabetespotilaat ovat alati kasvava ryhmä, joten heidän toimintakykynsä ylläpitäminen on tärkeää myös yhteiskunnan kannalta.

Diabetes on erityisesti ikäihmisten keskuudessa lisääntyvä kansantauti, joka koskettaa paitsi laajaa joukkoa potilaita myös heidän omaisiaan. Väestön ikääntyminen ja diabetesta sairastavien määrän kasvu muodostavat yhtälön, joka on huolestuttava myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Novo Nordiskin asiantuntijalääkäri Sari Mäkimattila tuntee ikääntyvien diabeteshoidon erityispiirteet.

– Iäkkäillä ihmisillä on suurentunut riski verensokerin vaihteluun. Hypoglykemioiden välttämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä ne voivat johtaa sekavuuteen tai kaatumisiin. Hypoglykemia lisää myös sydäninfarktin, aivohalvauksen ja mahdollisesti dementian riskiä, Mäkimattila muistuttaa.

Mäkimattilan mukaan terveyskeskuksissa painotetaan ikääntyneiden diabetespotilaiden hoidossa turhan vahvasti elintapamuutoksia, eli ruokavalion muuttamista ja liikuntaa ennen lääkehoidon aloittamista. Iäkkäämmän diabeetikon kohdalla on tärkeämpää varmistaa hyvä toimintakyky ja elämänlaatu.

Mäkimattila muistaa myös tapauksen, jossa väsynyt, alakuloinen ja hengitysvaikeuksista kärsinyt vanhempi leskirouva sai uutta puhtia, kun hoitosuunnitelma päivitettiin ajan tasalle.

– Lääkehoidon avulla potilaan elämänilo palasi. Parempi vointi sai palaamaan myös rakkaan puutarhaharrastuksen pariin. Vanhemmalla väestöllä lääkehoitoon liittyy aina riskinsä, mutta se voi olla myös oikea hoitomuoto, josta haitat ovat pienet, mutta hyöty valtava.

Teksti: Hymy
Avainsanat: diabetes

Kommentit

Olisi hyvä jos vanhemmille henkilöille tarjottaisiin helpommin lääkehoitoa,ainakin kun ruokavalio ei tehoa ja sokeriarvot ovat rajamailla yli.Olen kuullut että lähellä olevat sokeriarvot ovat jo vakava terveysriski.

Oma kommentti