Jorma Kääriäinen on mies herajuoman takana!

Mainos

Tämä Jorma Kääriäinen ei ole se, joka laulaa. Hän on se Jorma Kääriäinen, joka on kehittänyt maitoherapohjaisen terveysjuoman.

Sonkajärvellä Iisalmen pohjoispuolella syntynyt ja siellä edelleen asuva Jorma Kääriäinen, 71, osaisi varmasti myös laulaa, mutta hänen mielenkiintonsa on kuitenkin kohdistunut ihan muihin asioihin.
Jorma viljeli aikansa maata 150 hehtaarin kotitilallaan ja lehmiäkin oli 25, mutta karvakorvat on myyty jo viitisentoista vuotta sitten. Tilalla viljeltiin heinää, ohraa ja kauraa. Muita elukoita lehmien ohella ei ollut. Pellot on pantu vuokralle ajat sitten.
Jorma asustaa yhä kotitilaansa vaimonsa Paulan, 64, ja nuorimmaisen lapsensa, 33-vuotiaan poikansa kanssa. Pariskunnan kolme tytärtä ovat lentäneet pesästä vuosia sitten ja he ovat iältään neljänkymmenen molemmin puolin. Lapsenlapsia on kaksi, kuusivuotiaat tyttö ja poika.
Kun Jorma Kääriäisen – vai pitäisikö sanoa savolaisittain Kiäriäisen – kanssa puhuu, on hyvä muistaa, että tässäkin tapauksessa vastuu siirtyy kuulijalle. Onhan vastapeluri pesunkestävä savolainen.
Kouluja Jorma ei ole ehtinyt käymään, paitsi ne pakolliset kansa- ja kansalaiskoulun. Luovaa uteliaisuutta maailman asioihin on silti riittänyt, ja kun terveyttäkin on piisannut, mikäs miehen on ollut ollessa. Harvalla 71-vuotiaalla ei ole yhtään reseptilääkettä, tiedä sitten, johtuisiko se Jorman omista keksinnöistä.
Hän on nimittäin mies Kultahera-nimisen terveysjuoman takana. Kaikki alkoi oman lehmäkarjan kuvioista.
– Nyt on jo yli 20 vuotta mennyt tässä jutussa, hän naurahtaa.
– Siitä se lähti, kun me jalostettiin oma maito, kirnuttiin voita ja niin edelleen. Rupesin syksyllä 1995 kokeilemaan, mitä kaikkea herasta voisi saada, vaikka en aluksi ymmärtänyt hölkäsen pöläyst­ä koko asiasta. Aloin vain kokeilla erilaisia sekoituksia ja siitä se lähti, idea tuli maidon kanssa läträtessä.
Nyt on tietysti paikallaan selvittää, mitä hera on. Kyseessä on maidosta juuston valmistuksen yhteydessä erottuva neste. Sitä käytetään useisiin tarkoituksiin, muun muassa herajuustojen valmistamiseen, laktoosin teollisen valmistuksen lähtöaineena sekä vasikanjuottorehun raaka-aineena. Hera sisältää proteiineja, laktoosia eli maitosokeria, vitamiineja, kivennäisaineita, maitohappoa ja vähäisiä määriä rasvaa.

”Join itse ja juotin tutuille”

Jorma rupesi maistelemaan keitostaan itse ja juotti sitä myös sukulaisille ja tuttaville.
– Halusin testata, onko se juotavata vai syötävätä, hän viisastelee.
– Huomasin melko no­peasti, että vaikutusta on, vaan en heti ymmärtänyt, mihin se vaikuttaa ja kuinka. Vähitellen alkoi lähipiiristä tulla terveisiä, että se vaikuttaa siihen ja siihen.
Nyt on pakko kysyä kuin ennen vanhaan Katekismuksessa: mitä se on?
– Lyhyesti sanottuna se nostaa typpimäärää, samoin B-vitamiineihin kuuluvaa nisasiinia, ja nämä yhdessä vaikuttavat myös melatoniinihormonin määrään. Nimen juomalle keksi joku mainosmies aikoinaan.
Kääriäinen kertoo Kultaheran vaikuttavan positiivisesti verenpaineeseen, verenkiertoon, yleiskuntoon, hyvinvointiin sekä virtsarakon ja vatsan toimintaan. Ylivoimaisesti eniten palautetta on tullut ikämiesten eturauhasvaivojen helpottamisesta, mutta Kääriäinen vakuuttaa, että se toimii yhtä hyvin myös naisten virtsatietulehduksia ennaltaehkäisevästi.
Kultaheraa suositellaan nautittavaksi kahdesta kolmeen ruokalusikallista aamuisin sekoitettuna lasilliseen vettä. Juoma on jääkaappitavaraa, ja avatun pullon suositeltu käyttöaika on puolitoista viikkoa. Pullon hinta on vajaat yhdeksän euroa.
Kultaherajuoman ainesosat ovat maitoheran lisäksi omena- ja päärynämehutiiviste ja muutama muu  elementti, jotka Kääriäinen haluaa pitää tuotesalaisuutena. Kultaheraa valmistetaan nykyään Seinäjoella, maito on peräisin Suonenjoelta.

Missä sitä myydään?

Kultaheran hankkiminen ei ole toistaiseksi ollut yksinkertainen juttu, mutta nurmeslainen luontaistuotekauppias Jouko Martikainen, 69, lupaa asiaan tulevan lähiaikoina muutoksen. Kultahera on tulossa 60 terveyskauppaan kautta koko maan.
– Nyt sitä myydään vain Nurmeksen S-Marketissa sijaitsevassa meidän Aito Hyvän Olon kaupassamme, mutta sitä varten ei tarvitse sentään matkustaa tänne saakka. Sitä myydään myös meidän  www.silentia.com -nettikaupassamme. Tunnen Jorma Kääriäisen jo pitemmältä ajalta, ja sitä kautta meille on syntynyt yhteistyö.
Martikainen kertoo saaneensa runsaasti positiivisia kommentteja Kultaherasta. Hänkin nostaa ykköspalautteeksi ikämiesten saaman helpotuksen eturauhasvaivoihin.
– Minulla on 55-vuo­tias asia­kas Joensuusta, jonne meiltä on matkaa 120 kilometriä. Hän soitti kerran ja kertoi saaneensa eturauhasvaivansa moottoripyörähommista. Hän kysyi, onko mulla Kultaheraa, jolloin hän tuli ja osti kerralla neljä pulloa. Kului runsas kuukausi, kun hän soitti uudestaan ja kertoi tulevansa hakemaan uuden satsin. Hän totesi, että pirulainen, onhan se ihme aine!

Näin juoma toimii

Kultahera nostaa typpioksidin määrää. Typpioksidi säätelee mm. verenpainetta, suoliston toimintaa, muistia, unta, oppimisvaikeuksia, tulehdussairauksia, masennusta, potenssihäiriöitä, diabetesta, syöpää, sydäninfarktia ja lääkeriippuvuutta.
Typpioksidi reagoi B3-vitamiiniin eli niasiiniin. Kyseessä on vesiliukoinen vitamiini, jonka johdannaiset ovat tärkeitä elävän solun aineenvaihdunnalle. Niasiinin ansiosta melatoniinin tuotanto kasvaa. Melatoniini on tärkeä hormoni ihmisen normaalin vuorokausirytmin säilymisen ja hyvän unen kannalta. Sitä erittyy vähemmän, jos ihminen kärsii stressistä. Tämä on osasyynä siihen, miksi stressi aiheuttaa unettomuutta. Myös alkoholi vähentää elimistön melatoniinin tuotantoa. Iän myötä sen tuotanto elimistössä vähenee, jolloin luonnollinen melatoniinimäärä ei välttämättä riitä hyvän yöunen takaamiseen.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Kari Jalkanen
Avainsanat: Jorma Kääriäinen, herajuoma

Kommentit

Oma kommentti