Jouni voitti syövän

Terveys-Hymy 9/2014 kertoi Jouni Themanista ja hänen taistelustaan aggressiivista alanielun syöpää vastaan. Nyt Jounilla menee hyvin.

Tamperelaisen Jouni Themanin, 60, kujanjuoksu syöpää vastaan alkoi keväällä 2009, jolloin hänen vaimonsa Tuja, 50, keksi miehensä kaulasta omituisen patin. Aitona suomalaisena miehenä Jouni ei kuitenkaan mennyt lääkäriin, vaikka vaimo yllytti.

Lopulta Jouni kuitenkin suostui. Ensimmäisen lääkärin mielestä kyseessä oli harmiton imusolmuketulehdus, johon hän määräsi antibioottikuurin. Se ei kuitenkaan auttanut. Seuraavalla lääkärireissulla diagnoosiksi tuli sylkirauhastulehdus. Patti kasvoi silti koko ajan, ja Tuja yllytti miestään vielä kerran lääkärin puheille. Kun tilanne paheni, Jouni suostui vielä kertaalleen lääkäriin. Nyt tutkimuksia tehtiin lisää, ja ultraäänessä otettu koepala paljastui aggressiiviseksi alanielun syöväksi.

Jouni päätyi lopulta niin huonoon kuntoon, että hänen hoitonsa aiottiin lopettaa kesken. Tuja päätti kuitenkin, ettei nyt luovuteta. Hän alkoi keittää ohutta mustikkakiisseliä, ja kun se alkoi kelvata, hän jatkoi miehensä ruokintaa mannavellillä.

Leikkaus

Iso syövän pääpesäke leikattiin maaliskuussa 2010. Aluksi toipuminen näytti sujuvan hyvin, mutta jo muutaman viikon päästä Jouni joutui uudestaan sairaalaan, sillä kaula oli alkanut muuttua sinertäväksi ja kovaksi. Lopulta kaula oli miltei musta, ja edessä oli taas sairaalareissu. Tarvittiin uusi leikkaus, sillä kaulalle oli kertynyt märkäpesäke – eikä tässä suinkaan kaikki. Löytyi myös kaksi metastaasia, joita aiemmissa tutkimuksissa ei ollut havaittu.

Sitten Jouni pääsi taas kotiin. Tuja oli omien vaivojensa vuoksi juonut jo vuosikaudet Havupuu-uutejuomaa ja suositteli sitä miehelleenkin. Jouni aloitti sen nauttimisen huhtikuussa 2010. Kumpikin juo edelleen päivittäin kaksi lasillista. Ideana oli nostaa Jounin yleiskuntoa rankkojen syöpähoitojen jälkeen.

Kun yhdeksän kuukautta metastaasien löytymisestä oli kulunut, ne olivat kadonneet. Aviopari on vakuuttunut siitä, että Havupuu-uutejuoma on nostanut Jounin yleiskuntoa tuntuvasti. Jounin piti saada niin sanotut terveen paperit, kun viisi vuotta viimeisten metastaasien katoamisesta oli kulunut. Toisin kuitenkin kävi.

Syöpä uusi

Terveys-Hymy kirjoitti Jounista 9/2014. Vain pari kuukautta sen jälkeen Jounin kaulan toiselta puolelta löytyi rutiinitarkastuksessa yllättäen taas kerran imusolmukkeesta syöpäsoluja.

– Se oli vanhan syövän etäispesäke, hän kertoo.

– Olin käynyt vuotta aikaisemmin varjoainekuvauksessa eikä mitään löytynyt. Mutta nyt löytyi.

Jouni myöntää, että kyseessä oli iso takapakki ja ikävä jysäys, mutta hän osasi toisaalta alitajuntaisesti odottaa, että näin voisi vielä käydä. Hän oli varautunut huonojen uutisten mahdollisuuteen, vaikka jo neljä vuotta oli kulunut edellisestä syöpähavainnosta.

– Se leikattiin ja imusolmukkeita poistettiin niskasta, leuan kärjestä ja vähän muualtakin. Leikkaus oli iso ja haavat laitettiin taas niiteillä kiinni. Toivuin kuitenkin nopeasti ja olin jo kahden viikon päästä operaatiosta harjoittelemassa Krav-Magaa. Hiukan olin tietysti puolikuntoinen, mutta jaksoin kuitenkin ihmeen hyvin. Marras-joulukuussa tunsin olevani jo täydessä iskussa.

Nyt kontrolleja on jatkossa kolmen kuukauden välein, ja tätä tahtia jatketaan pari vuotta. Kun Jouni viimeksi kävi kontrollissa, kaikki oli hyvin.

Jouni on koko ajan jatkanut Havupuu-uutejuoman nauttimista.

– En uskalla lopettaa sen juomista, hän nauraa.

– Minulla on sellainen fiilis, että se sisältää parhaat aineosat tätä tautia vastaan. Se saa kehon toimimaan ja antaa minulle mahdollisuuden selvitä. Ja ihan varmasti hyvä fyysinen kunto on helpottanut toipumistani.

Ja sitten musta vyö!

Jouni Theman aloitti israelilaisen Krav-Maga itsepuolustuslajin harrastamisen myöhään, vasta hiukan yli nelikymppisenä. Yleensä kamppailulajien harrastajat ovat aloittaessaan parikymmentä vuotta nuorempia. Se ei kuitenkaan ole Tampereen miestä häirinnyt.

Tämän vuoden helmikuussa tapahtui sitten kummia, sillä Jouni matkusti Varsovaan Puolaan oman lajinsa mustan vyön kokeeseen. Siihen ei moni nuorempikaan ole yltänyt, saati sitten kuusikymppinen, syöpää sairastanut mies. Ja Jouni läpäisi komeasti vaativan tutkinnon.

– Treenaaminen tai vyöarvojen suorittaminen ei todellakaan ollut helppoa, hän vakuuttaa.

– En tiedä ketään toista syövästä parantunutta, jolla on tästä lajista musta vyö. Enkä tiedä ketään, joka olisi 60-vuotiaana suorittanut mustan vyön. Suomessa on alle kymmenen Classic Krav-Maga Network mustan vyön saavuttanutta.

Nostakaamme siis hattua Jounille. Hänen vaimonsa Tuja on kirjoittanut Jounin sairaustaistelusta kirjan.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Mika Kanerva

Terveys-Hymy 5-2016


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: syöpä, Karin havupuu-uutejuoma, havupuu-uutejuomaa, alanielun syöpä

Kommentit

Oma kommentti