Juha on mestari talvella ja kesällä!

Juha on voittanut 24 kertaa tukkilaisten SM-kisojen maratonin ja on sen lisäksi kahdeksankertainen umpihankihiihdon maailmanmestari? Ampumahiihdossakin hän on voittanut kolme Suomen mestaruutta. Hiljaiseksi vetää.

Itä-Lapin Savukoskella syntynyt ja siellä koko ikänsä asunut Juha Julkunen, 47, pääsi rajavartijaksi heti armeijan jälkeen vuonna 1988. Juhan kotikunta tunnetaan ennen muuta joulupukin kotipaikkana, sillä Korvatunturi sijaitsee puoliksi Savukosken ja puoliksi Venäjän puolella.

Juha on aina ollut henkeen ja vereen urheilumiehiä. Hän harrasti yleisurheilua, hiihtoa ja pelasi lentopalloa, mutta kuusitoistakesäisenä hän kiinnostui myös tukkilaislajeista.

– Kävin ensimmäisen kerran kokeilemassa poikasena, ja innostuin. Siitä se lähti. Olen harrastanut tukkilaiskisoja vuodesta 1985 ja ne ovat siitä lähtien olleet hyvin lähellä sydäntä. Olen myös pärjännyt aika hyvin, sillä kun olen 25 vuoden aikana osallistunut 24 kertaa, olen voittanut kuninkuuslajin eli maratonin joka kerta.

Vai aika hyvin? Miksei sitten 25 kertaa?

– En päässyt kisoihin vuonna 2013, sillä akillesjänne oli mennyt lentopalloturnauksessa poikki. Mutta viime kesänäkin tuli taas Kuusamossa mestaruus.

Jätkien jätkä

Juha kertoo, että takavuosina tukkilaiskisoja järjestettiin paljonkin, mutta sen jälkeen kun irtouitot loppuivat ja järvisuomessa siirryttiin nippu-uittoihin, kisat ovat harvenneet.

Silti niitä järjestetään vuosittain vieläkin puolisen tusinan verran, joten tukkilaisromantiikka ei ole kadonnut minnekään. Vielä niitä honkia humisee!

– SM-kisat ovat yleensä kaksipäiväiset, mutta joskus lajit viedään läpi päivässäkin. Kuninkuuslaji on tukkilaismaraton, johon kuuluu kuusi osalajia, jotka suoritetaan ratana. Siihen kuuluvat maastojuoksu, sumajuoksu, puomilla juoksu, soutu, veneen veto ja tukilla sestonta. Yhtään huonoa lajia ei saa olla mukana, sillä tukkilaismaraton vaatii kestävyyttä, kuntoa, voimia ja taitoa.

Tämän kuninkuuslajin Juha on siis voittanut joka kerta kun on osallistunut eli käsittämättömät 24 kertaa. Tittelin voittaja saa Tukkilaisten Kuningasjätkän arvonimen, joten Juha on varsinainen jätkien jätkä.

Kunto on kova

Tukkilaismaratonin ohella SM-kisoja järjestetään myös erillislajeissa. Koskilajit koskipaikoissa ja tyvenen veden lajit suvannossa.

– Lajeja ovat tukilla kosken lasku, sauvonta eli sauvotaan veneellä kosken päälle ja lasketaan alas, ja yksi laji on myös joukkuesoutu eli kolmemiehinen joukkue soutaa radan, joka on yleensä kolmestasadasta metristä puoleentoista kilometriin. Näytöslajeina voi olla lisäksi rullausta ja valaa.

Juha on pärjännyt ”kohtalaisen mukavasti” myös erillislajeissa, sillä hänellä on kaiken kaikkiaan tukkilaiskisoista 74 Suomen mestaruutta, 25 hopeaa ja 16 pronssia. Nyt on pakko kysyä hänen menestymisensä salaisuutta. Miksi olet niin ylivoimainen?

– Varmaan se johtuu tekniikasta mutta myös siitä, että kunto on hyvä. Kun talvet kilpailee hiihtolajeissa, kaikki osatekijät tukevat toisiaan. Jostakin syystä tukkilaislajit sopivat minulle kaikkein parhaiten. Olen harrastanut urheilua pienestä pitäen, joten pohjakunto on muodostunut hyväksi.

Tukkilaiskisoihin osallistuu 20–25 miestä, joten Juhan voitot ovat siinäkin mielessä hämmästyttäviä. Hän luonnehtii tukkilaiskisoja suomalaiseksi perinnelajiksi ja kansallisurheiluksi ja kantaa huolta siitä, että laji on ukkoutumassa. Uusia nuoria miehiä ei enää ole tulossa samalla tavalla kuin ennen.

Tulosta talvella

Juha Julkunen on tottunut menestymään myös talvisin. Hän on osallistunut 17 vuoden ajan Pudasjärven urheilijoiden järjestämiin umpihankihiihdon MM-kisoihin Syötteen maastossa. Kisat pidetään vuosittain helmikuun toisena viikonloppuna.

– Sieltäkin on aika hyvät saavutukset, hän toteaa vaatimattomaan tyyliinsä. – Olen voittanut kahdeksan kertaa, ollut hopealla kuudesti ja pronssia olen saanut kolme kertaa. Eli joka kerta, kun olen 17 vuoden aikana osallistunut, olen ollut palkintopallilla.

Eikä tässä vielä läheskään kaikki. Juha innostui kolmikymppisenä harrastamaan myös ampumahiihtoa, ja totta kai siltäkin rintamalta on tullut mestaruuksia. Tämän vuoden talvella hän saavutti ensimmäisen Suomen mestaruutensa 45-vuotiaiden poikien – niin kuin hän itse sanoo – sarjassa. Pikamatkan kullan ohella mestaruus napsahti myös viestissä. Aiemmilta vuosilta hänellä oli jo yksi viestimestaruus. Hopeaa ja pronssia on toki rapissut jo aiemmin.

Juha ihmettelee itsekin, miksei hän innostunut ampumahiihtoon jo nuorempana. Hän toteaa kuitenkin, että urheiluharrastuksia on ollut niin paljon, ettei joka suuntaan ole ehtinyt.

Eikä vieläkään kaikki ole tässä. Juha on kiertänyt myös hiihtolajien sotilaskisoissa, mutta siellä kuulemma taso on ollut niin kova, ettei ihan huippumenestystä ole tullut. Sotilaskisoista hänellä on vain 14 SM-mitalia.

– Palkintoja on tullut aika lailla. Yksi huone alkaa jo olla täynnä.

Ternillä terveenä

Juha Julkusen ruokavalion luulisi olevan tiukkaakin tiukempi, mutta niin ei ole. Hän toki sanoo syövänsä terveellisesti ja monipuolisesti, mutta tunnustaa kuitenkin olevansa kaikkiruokainen eikä ole olemassa mitään ruokaa, mitä hän ei laittaisi suuhunsa. Kulutus on koko ajan kova.

– Kaikkien urheilijoiden pelko on sairastuminen. Jos flunssa tai kuume iskee, se tietää aina kovaa takapakkia ja kestää aikansa, ennen kuin tavoittaa saavuttamansa kunnon. On huolehdittava siitä, että vastustuskyky on kunnossa, ja tässä minua on auttanut yhteistyö imatralaisen luontaistuoteyrittäjän Esa Hellstenin kanssa.

Esan firman ternimaitovalmiste TerniCol Colostrum on ollut suureksi avuksi.

– Olen tehnyt Esan kanssa yhteistyötä vuodesta 2011 ja olen pysynyt terveenä. Hän laatii minulle annosteluohjeet kulloisenkin oman elämäntilanteeni mukaan. Otan eri aikoina eri määriä, mutta keskimäärin kaksi kapselia päivässä. Esan täytyy aina tietää, kuinka paljon liikun ja minkälainen on muu elämäntilanteeni.

Kesällä kisoja

Juha onkin pysynyt terveenä, ja ainoa sairastuminen on ollut akillesjänteen katkeaminen lentopallossa. Flunssaa ei ole ollut.

– Ternimaitokapseli on selvästi lisännyt vastustuskykyä. Se vaikuttaa myös yleiskuntoon, keskittymiskykyyn ja reaktiokykyyn, jotka kaikki ovat elintärkeitä urheilijalle. Hyvin tärkeä juttu on myös palautuminen kovista rasituksista.

Juha Julkusen kesäkalenteri on kisoja täynnä.

– Tulevaisuudensuunnitelmia on, mutta niistä ei kerrota, eletään vain terveellisesti liikkuen ja terveyden ehdoilla.

Kisoja on tämän kesän aikana runsaasti: näytöskilpailut pidetään Kuusamossa ja Iissä ja SM-kisat ovat Jyväskylän Laukaassa ja Pellon Kattilakoskella.

– Monet kisat sijoittuvat pohjoiseen, sillä täällä olivat viimeiset irtouinnitkin ja täällä on eniten myös kisoihin sopivia koskia. Kilpailijoita tulee kyllä ihan joka puolelta Suomea.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Juha Julkusen albumi

Terveys-Hymy 6-2015

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: kestävyyslaji, ternimaito, vastustuskyky

Kommentit

Oma kommentti