Juhan pohkeet eivät enää kramppaa

Juha Kinnunen on saanut äidinpuoleiselta suvultaan vähemmän miellyttävän perinnön eli hyperkorkean kolesterolin. Siihen ei tepsi ruokavalion muutos, vain statiinit auttavat. – Ilman niitä olisin jo ajat sitten kasvanut koiranputkea, Juha naurahtaa.

Juha Kinnunen, 57, työskentelee Helsinki-Vantaan lentokentällä lentokonehuollossa työnjohtajana. Hän asuu kuitenkin melkein parinsadan kilometrin päässä työpaikaltaan Lempäälässä. Juhalla on onneksi vuorotyö, joten hän pystyy sopimaan vuoroistaan siten, ettei hänen tarvitse ajella Lempäälän ja Vantaan väliä ihan päivittäin. Rankka kuvio kieltämättä on, mutta Juha vakuuttaa, että kyseessä on vain asennekysymys.

– Olen ikäni tehnyt lentokonetöitä ja aloitin ne jo parikymppisenä, kun menin Finnairille töihin. Ehdin olla siellä 32 vuotta, kunnes viitisen vuotta sitten vaihdoin työnantajaa. Se on nykyään Jetflite Oy.

Juha on toista kertaa naimisissa, samoin hänen kaupallisella alalla työskentelevä vaimonsa. Kummallakin on edellisestä liitosta aikuinen poika.

Sukurasite

Juha on muuten perusterve ja hyväkuntoinen mies, mutta taakkana on kuitenkin sukuperintönä kulkeva hyperkorkea kolesteroli eli familiaalinen hyperkolestrolemia.

– Jouduin jo 35-vuotiaana lääkäriin veren rasva-arvojen takia, ja lääkitystä eli statiineja olen syönyt ainakin 15 vuotta. Sairaus etenee suvuttain, kyseessä on rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Se huomattiin, kun äidin veljeltä löytyi aivan hirvittävän korkea kolesteroli. Minultakin mitattiin ensimmäisellä kerralla kokonaiskolesterolin arvoksi 8,5, kun sen suositusten mukaan pitäisi olla alle viiden. Kaiken lisäksi huono eli LDL oli hemmetin korkealla ja hyvä eli HDL lähes olematon.

– Minulla on ollut koko ajan sama lääkäri. Hän totesi heti alkuun, että tämä juttu ei parane kaalinpäitä puremalla. Jos en olisi saanut lääkitystä, kasvaisin jo koiranputkea. Käyn nykyään kerran vuodessa mittauttamassa kolesteroliarvoni, ja nyt ne ovat todella hyvät. Kokonaiskolesteroli pyörii 4,5–5 paikkeilla ja haitalliset triglyseridit ovat alle yhden.

Sivuoireena suonenvedot

Monilla statiinien käyttäjillä on ilmennyt ikäviä sivuoireita – joillakin vakavia, joillakin lievempiä – ja onneksi Juha kuuluu tähän viimeksi mainittuun porukkaan.

– Neljä, viisi vuotta sitten alkoi yöllä tulla suonenvetoja jalkoihin. Asuin tuohon aikaan Klaukkalassa ja kävin kesäisin pyörällä töissä, joten luulin aluksi pohjevaivojen johtuvan siitä. Heräsin yöllä aivan helvetillisiin suonenvetoihin, joita ilmeni molemmissa pohkeissa. Yritin venytellä ja tehdä vaikka mitä, mutta turhaan. Kerroin asiasta lääkärille, joka myönsi, että statiinit saattavat joillekin aiheuttaa lihaskipuja etenkin jalkoihin.

Juhan vaivat eivät pysähtyneet tähän.

– Olin ammattikouluaikoina 15–16-vuotiaana kesät töissä rakennuksilla. Siellä tuli nosteltua kaikenlaista ja niin loukkasin selkäni. Minulla on magneettikuvassa todettu, että neljännen ja viidennen nikaman välissä on jotain mennyt kasaan, jolloin seurauksena on iskiashermoon painaminen. Se on toisinaan tosi hankala, sillä se vetää takapuolen päältä aina vasemman jalan varpaisiin asti.

Magnesiumsuihkeesta apu

Juha yritti saada kipuja hellittämään suun kautta otettavilla magnesiumtableteilla, mutta kun hän söi niitä hiukan isompia määriä, seurauksena oli vatsan meneminen sekaisin. Magnesiumia onkin vanhastaan käytetty ummetukseen.

– Sitten eräs perhetuttu kertoi minulle Nordic Health Sprayn magnesiumsuihkeista. Hän antoi vielä pullonpohjan sarjaan kuuluvaa Kipu Nivel magnesiumsuihketta, että voisin kokeilla toimiiko se. Vetelin sitä jalkoihin, ja sain yllättäen nukkua yön rauhassa. Ei tullut ainoatakaan suonenvetoa pohkeisiin. Olin alkuun sitä mieltä, että ei voi olla totta ja että tää juttu on varmaan mun korvieni välissä. Mutta kun jätin välillä suihkeen pois, suonenvedot palasivat. Oli pakko uskoa.

Juha on siitä lähtien eli jo kolmen, neljän vuoden ajan käyttänyt säännöllisesti Kipu Nivel magnesiumsuihketta. Se auttoi myös iskiasvaivaan.

– Nyt on pakko koputtaa puuta. Alkuvaiheissa joka ilta suihkun jälkeen nukkumaan mennessä vetelin sitä jalkoihin, perskankun päälle ja alaselkään. Apua tuli oikein kunnolla.

Juhalle Kipu Nivel magnesiumsuihketta suositellut kaveri kertoi hänelle myös Nordic Health magnesiumhiutaleista. Hän marssi terveyskauppaan ja osti pussillisen.

– Olen kova saunomaan, ja saunassa laitan hiutaleita jalkakylpyaltaaseen ja haudon jalkojani varttitunnin verran. Sekin on jeesannut hienosti, se on ihan uskomaton juttu. Magnesium imeytyy tätäkin kautta. Nykyään käytän yhä myös magnesiumsuihketta, joskaan en ihan joka ilta. Silloin tällöin vetelen sitä edelleen jalkoihin, ja tilanne pysyy hallinnassa. Olen kertonut näistä valmisteista myös lääkärille, joka totesi, että käytä vaan, jos se sinua auttaa ja tuntuu hyvältä.

 Terveys-Hymy 2-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Kanerva
Avainsanat: familiaalinen hyperkolestrolemia, hyperkorkea kolesteroli, iskiashermo, kolesteroli, lihaskramppi, magnesiumsuihke, statiinit, suonenveto

Kommentit

Oma kommentti