Juhan polvet menivät vaihtoon!

Juha Heinolle tehtiin syyskuussa aikamoinen operaatio, sillä hänen molempiin polviinsa asennettiin samanaikaisesti uudet nivelet. Polvissa oli paha asentovirhe, joten yllätyksenä operaatio ei tullut.

Juha Heino, 55, on työskennellyt Tampereen sähkölaitoksella sähköasentajana koko työikänsä eli kolmisenkymmentä vuotta. Hänen nykyinen työnantajansa on Tampereen Vera, joka on yksi sähkölaitoksen tytäryhtiöistä.

Juha on ollut ikänsä innokas urheilun ystävä. Hänen lajinsa ovat jääkiekko ja jalkapallo, joista tamperelaisittain kiakko on ollut ehkä hiukan läheisempi. Vuosien saatossa Juha on saanut pelin tiimellyksessä myös kunnon tärskyjä, ja niinpä hänen polviaan oli ennen viime syksyistä operaatiota leikattu yhteensä seitsemän kertaa.

– Molemmissa polvissa oli kulumia ja niitä on paikkailtu. Sieltä on ollut ristisiteitä poikki ja kierukat on leikattu kummastakin. Olkapäissä on ollut vikaa ja selästä on välilevyt menneet pari kertaa huonoon kuntoon, hän luettelee.

– Alaselän vaivoja on tullut myös töitten takia, kun joskus työasennot on aika paskamaisia. Joudutaan kiipeilemään pylväissä ja rehuamaan metsässä. Mulle on syötetty aikanaan näihin kremppoihin kaiken maailman särkylääkkeitä, mutta niistä meni vaan maha ja pää sekaisin.

Polvet vaihtoon

Jo kuutisen vuotta sitten Juha kuuli eräältä työkaveriltaan Nordic Health Nivel-magnesiumsuihkeista ja päätti itsekin kokeilla. Niiden avulla hän sinnitteli aina viime syksyyn saakka. Sitten tuli seinä eteen.

– Työterveyden kautta sairaalaan. Päätettiin, että molemmat polvet menee vaihtoon. Siellä oli niin pahat asentovirheet ja kulumat. Omasta mielestäni vasen polvi oli huonompi, mutta lääkäri sanoi, että ne näyttävät yhtä huonoilta. Hän suositteli, että vaihdetaan molemmat yhtaikaa.

Operaatio kuulostaa hurjalta ja sitä se tietysti onkin.

– Onhan se kova paikka, kun pistetään jalat poikki ja opetellaan uudestaan kävelemään. Operaatio tehtiin selkäydinpuudutuksen avulla enkä muista koko jutusta paljon mitään. Jo samana iltana mut nostettiin pystyyn ja laitettiin kävelemään rollaattorin kanssa huone päästä päähän. Kumma kyllä ei ihan kamalasti edes sattunut, kai niillä oli sen verran hyvät aineet pelissä. Sairaalakeikka kesti vain neljä vuorokautta.

– Sitten lähdettiin kahden kepin kanssa rynnimään eteenpäin. Kotona rupesin jo aika varhaisessa vaiheessa jättämään keppejä keittiössä pois, kun kuljin tiskikoneen ja kahvipannun väliä. Kokonaan kepit piti jättää kuusi viikkoa leikkauksesta, mutta olin tehnyt sen jo vähän aikaisemmin. Jumppasin myös tarkkaan ohjeiden mukaan. Täydessä iskussa olin noin neljän kuukauden kuluttua operaatiosta. Se viimeinen kuukausi oli kaikkein tärkein ja parantava kuukausi. Töihin palasin tammikuun toisella viikolla.

Lääkäritkin kehottivat käyttämään

Tällä hetkellä jalat ovat jälleen yhteistyökykyisiä.

– Nyt jalat toimivat moitteettomasti. Kivut ja säryt ovat jääneet pois, koska suurena apuna on ollut Nordic Health Spraysin sininen nivel-magnesiumsuihke. Tiesin tämän konstin jo ennestään ja se oli auttanut minua työelämässä vuosikaudet. Nyt sitä tarvittiin kuntoutuksessa, sillä leikkauksen jälkeen jaloissa ilmeni todella runsaasti levottomuutta, kun hermotukset alkoivat kasvaa.

– Sininen suihke oli tässä ihan älyttömän hyvä. Alkuun kihinä ja levottomat jalat herättivät yöllä, mutta kun suihkutin sitä sääriin ja pohkeisiin, pystyin jatkamaan uniani. Mulla oli leikkauksen jälkeen kuiva iho, jolloin laitoin ensin alle sinistä nivelmagnesiumia ja sitten avovaimo hieroi aina välillä lisäksi jalkoihin samaan tuoteperheeseen kuuluvaa magnesium Body Butteria, joka kosteutti ihoa samalla. Näitä totisesti tarvittiin, kun lihasten ryhti ja asento muuttui. Teki tosi komeeta.

Silloin tällöin torjuin leikkausturvotusta myös saman tuoteperheen magnesium jalkakylvyllä. Juha kertoi tästä magnesiumsuihkeesta myös lääkäreille – ja sai osakseen hiljaisen hyväksynnän.

– Sanoivat, että ilman muuta kannattaa käyttää. Olivat tietoisia tuotteista. Ja mulle sanottiin, että nyt voin elää ihan normaalia elämää, eikä mitään varsinaisia rajoituksia ole, vaikka tuskin juoksu enää ihan täysillä käy. Lääkäri ihmetteli nopeaa paranemista ja totesi, että olisivatpa kaikki leikkaukset tällaisia onnistumistarinoita. Nyt olen vahvistanut jalkoja ja käynyt uimassa ja kuntosalilla.

Ihan erikseen Juha haluaa vielä lähettää terveisiä Terveyskauppa Luonnonhelman myyjille.

– Siellä rakennettiin mulle sopiva ravinnepaketti, kun kerroin mistä olen tulossa ja minne olen menossa. Mua opastettiin tosi hienosti, henkilökunta siellä on erittäin asiantuntevaa.

Terveys-Hymy 3-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: kipu, magnesiumsuihke, polven kuluma, polven tekonivel, särky, tekonivel

Kommentit

Oma kommentti