Juhan sydän pysähtyi 22 minuutiksi

Mainos

Raisiolainen yrittäjä Juha Vartiainen sanoo elämänsä olevan nyt kaikkien aikojen parhaimmassa kuosissa. Hän on toipunut hurjasta sydänkohtauksesta täysin ja vuosikymmeniä vaivanneen psoriasiksen oireetkin ovat suuresti helpottuneet.

Turussa syntynyt ja siellä nykyisin omaa yhden miehen firmaansa pyörittävä Juha Vartiainen, 57, asustelee nykyään Raisiossa yhdessä vaimonsa Liisan sekä viisi- ja puolivuotiaan kääpiösnautseri Wekun kanssa. Elämä hymyilee taas, mutta aina ei ole ollut niin.
Juhaan iski murrosiässä laaja-alainen ja aggressiivinen psoriasis, ja parikymppisenä liki kaksi kolmannesta hänen ihostaan oli kutiavan paksun psorin peitossa. Hän oli lapsena potenut atooppista ihottumaa, mutta näin paha psoriasis murrosiässä tuli silti yllätyksenä.
– Lattia tuli hilseestä valkoiseksi aamuin illoin. Kun yöpuvun otti aamulla pois, lattia oli valkoinen, ja illalla kun otti vaatteet pois ja meni suihkuun, tapahtui sama juttu.
Juhan psoria yritettiin saada katoamaan kaikin senaikaisin keinoin.
– Sitä hoidettiin salvoilla 80-luvulla, sitten kokeiltiin valohoitoa yhdistettynä sisäiseen lääkitykseen ja 90-luvulla rupesin Tyksin koekaniiniksi. Testasin solumyrkkyjä, hylkimisenestolääkitystä ja jotain muutakin, mutta vailla sen kummempia tuloksia. Vuonna 2005 aloin käyttää infliksimabi-nimistä biologista lääkettä, joka vei kyllä psoriasiksen, mutta mielestäni aiheutti sydämeeni lisälyöntejä ja tuotti hengitysvaikeuksia. Muun muassa nämä oireet olivat mainittuina haittaluettelossa, kun tutkin lääkkeen tuoteselostetta sairaalassa.
– Psori katosi sen ansiosta muutamaksi vuodeksi, kunnes tulin lääkkeelle immuuniksi, ja se vaihdettiin toiseen biologiseen lääkkeeseen. Sekin auttoi jonkin verran, mutta ei kokonaan poistanut psoria. Elämää se kieltämättä helpotti valtavasti, mutta 2005 alkaneet sydänoireet pysyivät. Kerroin asiasta ihotautilääkärille kevättalvella 2013. Hän totesi, että jos olisi ollut vuonna 2005 vastaava ihotautilääkäri, hän ei olisi määrännyt minulle infliksimabia sellaisia määriä ja niin pitkäksi aikaa kuin oli tapahtunut. Hän patisti minua menemään sydänlääkärille.

Sydämetön sydänlääkäri

Juha sai ajan Tyksiin marraskuussa 2013. Sydämen lisälyönnit olivat koko ajan voimistuneet. Hänelle tehtiin sydänultra, verikokeet ja muut tarvittavat testit, mutta yllättäen kardiologi haukkui hänet pystyyn.
– Hän sanoi, että mitä terveet miehet täällä kalliissa tutkimuksissa tekee ja että itse asiassa Tyksin sydänosaston määrärahat olivat jo siltä vuodelta lopussa. Vakuutin hänelle moneen kertaan, että en tule lääkärin puheille turhan takia, vaan varmasti pakon sanelemana ja viime hetkillä. Kerroin hänelle sydämen lisälyöntien vaivaavan niin pahasti, että oli vaikea olla ja hengittää. Hän soitti minulle joulukuun alussa ja vakuutti, että ei mitään hätää, hän on kirjoittanut minulle verenpainelääkettä, ala syödä sitä.

Melkein kuolema

Joulun aatonaaton iltana Juhan sydän pysähtyi kotona ja näytti pahasti siltä, että hän ei jouluaattoa enää näe. Mutta onneksi Juhan vaimo Liisa oli paikalla. Liisan tytär soitti 112:een ja Liisa aloitti aviomiehensä elvytyksen. Oli onnellinen yhteensattuma, että hän oli käynyt ensiapukurssin vain kolme kuukautta aikaisemmin ja tiesi tarkalleen, mitä tehdä. Myöhemmin kävi ilmi, että Juhan sydän oli ollut pysähdyksissä peräti 22 minuuttia!
– Kesti parikymmentä minuuttia, kun kotiimme tuli kaksi ensihoitajaa, kaksi ambulanssimiestä ja lääkäri. Minua elvytettiin porukalla, minulle annettiin adrenaliinipiikit sun muut ja he saivat sydäniskurilla pumpun käynnistymään. Heräsin ambulanssissa juuri vähän ennen sairaalaan tuloa ja kysyin ihmeissäni, miksi minä täällä olen. Minulle sanottiin, että pysy ihan hiljaa ja palataan asiaan aamulla. Kun sitten heräsin seuraavana aamuna, olin ollut pirun kiukkuinen, kun olin joutunut sairaalaan. Olisin halunnut olla kotona joulua viettämässä.
Yli 20 minuutin sydänpysähdys – tai käytännössä lähes kuolema, kuinka vaan – voi aiheuttaa elimistölle peruuttamattomia vaurioita.
– Vaimoani olivat jo peloitelleet valmiiksi, että sinun miehesi ei välttämättä muista mitään ja että hän voi jäädä aivovaurioiseksi, mutta minähän muistin aamulla kaikki edellisillan tapahtumat ja muut asiat, ihmisten nimet, puhelinnumerot, syntymäajat ja niin edelleen, mitä hoitohenkilökuntakin hämmästeli suuresti. Se oli tietysti vaimolle suuri helpotus. Kysyin sairaalassa syytä sydänpysähdykseen useammalta kardiologilta, mutta kaikki sanoivat, että eivät tiedä selvää syytä.
– Rakkaan vaimoni ansiosta olen hengissä, sillä hän jaksoi antaa elvytystä siihen asti kunnes ambulanssi tuli. Tyksin sydänteho-osastoa on myös kiitettävä asiantuntevasta ja tehokkaasta hoidosta. Minulle laitettiin tahdistin uudenvuoden aattona 2013 eli jos nyt sydän pysähtyy, tahdistin käynnistää sen. Viiden vuoden aikana niin ei ole tapahtunut kertaakaan. Olen mielestäni täysin toipunut, vaikka sydämeni ei toimikaan täydellä teholla.

”Juoma on poistanut pienet läiskät”

Juha pyysi jo sairaalasänkyynsä kannettavan läppärin. Hän kertoo tutkineensa illat ja yöt ravintolisiä, jotka voisivat auttaa hänen tilanteessaan. Hänellä oli niitä aikamoinen arsenaali jo ennestään, mutta nyt hän päätti ottaa mukaan myös ubikinolin, joka on pelkistetty muoto ubikinonista – eli kehon solut voivat heti hyödyntää sitä – ja tietysti Karin Havupuu-uutejuoman.
– Olin kuullut juomasta ja olin joskus sitä kokeillutkin, mutta nyt soitin Kari Herttualle suoraan ja kysyin, voiko sitä ostaa kerralla isompia eriä. Heti kun puolen vuoden karenssin jälkeen sain ajoluvan, lähdin Siikaisiin hakemaan sitä, ja siitä lähtien olen ottanut sitä vähintään kaksi desiä joka aamu. Joskus menee pullokin päivässä. Ulkomaanmatkoille otan aina havupuu-pulloarsenaalin mukaan.
Juhalla on edelleen käytössä biologinen lääke, joka ei kokonaan poista psoria, mutta hän laskee Havupuu-uutejuoman ansioksi sen, että kaikki pienet psoriläiskät ovat kokonaan kadonneet. Myös hilseen muodostuminen on hidastunut merkittävästi ja melkein pysähtynyt.
– Juoma on tehnyt myös sen, ettei enää tarvitse käyttää voiteita, joita kului pahimmillaan kilo kuussa. Se oli Tyksissä ihan yleinen vitsi. Iho oli niin kuiva, että sitä oli pakko rasvata aamuin illoin. Olen ostanut viimeksi reseptillä ihovoidepurkin vuonna 2014. Mielestäni iho pysyy nyt kosteana ja kimmoisana sisältäpäin havupuujuoman ansiosta.
– Nyt tietysti lääkärit sanovat, että tilanteen parantuminen on heidän lääkkeittensä ansiota, ja varmasti osittain totta sekin, mutta oma osuutensa on myös Havupuu-uutejuomalla. Kun nykyään otan aamulla pyjaman päältäni, lattia tulee valkoiseksi aniharvoin. Riippuu ihan siitä, paljonko olen hikoillut ja kuinka paljon on ollut vaatetta päällä. Biologiset lääkkeet alentavat myös voimakkaasti immuniteettia ja Karin havupuu-uutejuoma on pitänyt flunssat ja influenssat loitolla. Immuunipuolustukseni toimii hyvin.

Ei päivääkään poissa töistä

Juha pääsi sairaalasta 1.1.2014. Sydänlääkäri oli tarjonnut hänelle puolen vuoden sairauslomaa, mutta Juha viittasi ehdotukselle kintaalla.
– Nauroin hänelle, että ystävä hyvä, puolen vuoden päästä mulla ei enää ole asiakkaita. Myyntisoitot alkoivat heti loppiaisen jälkeen asiakkailleni. Päivääkään en ole ollut poissa töistä sydänpysähdyksen jälkeen.
Tästä huolimatta Juha vakuuttaa, että sydänpysähdys opetti pakostakin muutamia asioita.
– Nyt täytyy olla aikaa itselleen. Stressitasoa on ollut pakko laskea huomattavasti. Olen siirtynyt vähähiilariseen ruokavalioon ja liikunta on lisääntynyt. Teen koiran kanssa joka päivä kaksi lenkkiä. Koiramme Wekku pitää minut liikenteessä. Sieni- ja marjametsään teen vaimon kanssa pitkiä reissuja mahdollisimman paljon. Omaa mökkiä meillä ei ole ja venekin myytiin puolitoista vuotta sitten, mutta vaimon suvulla on Iniössä vanha kalastajamökki, ja siellä me olemme käyneet usein.
– Elintavat ovat jonkin verran muuttuneet parempaan suuntaan. Olen jättänyt makeat, kuten jäätelön ja salmiakit, vähille. Kaiken kaikkiaan elämä on parhaimmassa kuosissa mitä se on ikinä ollut. Virtaa riittää kropassa ja mieli on parhaimmassa kunnossa kuin koskaan, kiitos Karin Havupuu-uutejuoman ja rakkaan vaimoni.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Roni Lehti
Avainsanat: sydänkohtaus, Karin havupuu-uutejuoma, Juha Vartiainen

Kommentit

Oma kommentti