Juoma kohotti Raunin yleiskuntoa

Rauni pitää myös hyvää huolta kunnostaan, sillä hän pyöräilee päivittäin peräti 18 kilometrin matkan. – Yksi kuntoni peruspilareista on muuan viininpunainen juoma, hän naurahtaa.

Rauni Piirainen, 73, on alun perin syntyisin pienestä Viekin kirkonkylästä, joka sijaitsee Pohjois-Karjalassa Lieksan ja Nurmeksen välimaastossa. Hänen kotinsa on kuitenkin jo melkein puolen vuosisadan ajan sijainnut Ruotsissa. Nykyinen asuinpaikka on Enköping.

– Töitten perään oli alun perin pakko lähteä, ei kotimaisemissa mitään ollut. Alkuun asuimme Värmlannissa, missä menin vanhainkotiin harjoittelijaksi, koska vanhustyö kiinnosti silloin. En sitten viihtynyt siellä kuin puoli vuotta, jolloin muutimme Enköpingiin ja menin metallialan tehtaalle töihin. Siellä valmistettiin työkaluja, avaimia ja ruuvimeisseleitä. Työstä maksettiin parempaa palkkaa kuin vanhainkodissa, mutta ikävä kyllä se oli niin yksitoikkoista, että se rikkoi paikat. Ehdin olla siellä 18 vuotta, kunnes petti selkä ja jouduin ennenaikaiseläkkeelle 48-vuotiaana eli jo 25 vuotta sitten. Elämä muuttui kertaheitolla.

– Minua ei ruvettu enää kuntouttamaan, sillä katsoivat, että selkä ja olkapäät olivat jo niin loppuunkuluneet, ettei muuta vaihtoehtoa ollut. Olkapäitä oli leikattukin. Monotoninen työ sen teki, sillä samaa liikettä joutui toistamaan päivästä toiseen.

Keuhkoahtaumatauti iski

Rauni lähti aikoinaan Suomesta Ruotsiin miehensä kanssa, mutta hän on ollut nyt jo 13 vuotta leskenä. Pariskunnalla on kaksi lasta, tyttö ja poika.

– Lapset ovat jääneet Ruotsiin ja kaikki me ollaan maan kansalaisia. Otin kansalaisuuden sen takia, kun poika ei halunnut lähteä Suomeen sotaväkeen. Hän pelkäsi kielivaikeuksia, vaikka hän puhuu suomea. Hän kävi armeijan Ruotsissa.

Raunilla on ollut työssä rikkoutuneiden paikkojen ohella muitakin terveysmurheita. Mies oli vielä elossa, kun Rauni tunsi ensimmäisiä keuhkoahtaumataudin oireita.

– Siitä on aikaa varmaan 15 vuotta. Ihmettelin miehellekin, mikä minua oikein hengästyttää. Lopulta oli niin vaikea olo, että oli pakko hakeutua sairaalaan. Siellä kuunneltiin keuhkoja ja sain lähetteen röntgeniin. Sitten tuli jatkokutsu lääkärin luo, jolloin hän kertoi kuvissa näkyneen jotakin erikoista. Otettiin uusi kuva varjoaineen kanssa, ja taas oli lääkärillä asiaa.

– Hän totesi kyseessä olevan keuhkoahtaumataudin, mutta myös molempien keuhkojen yläosasta oli löytynyt kasvain, toinen yhden millin ja toinen kahden millin kokoinen. Minut passitettiin Uppsalan sairaalan keuhko-osastolle, missä lääkäri rauhoitteli sanomalla, että syöpä oli kuitenkin hyvin epätodennäköinen vaihtoehto. Minä tietysti säikähdin kovasti, sillä äiti oli kuollut juuri keuhkosyöpään.

Havupuu-uutejuomasta apua

Rauni sai keuhkoahtaumatautiinsa lääkityksen ja hänelle sanottiin, että jos outoja tuntemuksia ilmaantuu, saa heti ottaa yhteyttä Uppsalaan ja vielä tarkempiin tutkimuksiin.

– Niin sitten tulin kotiin ja olin aika ihmeissäni. Olin kuullut paljon Kari Herttuan Havupuu-uutejuomasta ja päätin, että nyt aloitan sen ottamisen. Olin sitä joskus jo hiukan kokeillutkin, mutta nyt rupesin juomaan sitä säännöllisesti. Olin jotenkin niin huonossa kunnossa, että ajattelin sen nostavan yleiskuntoani. Tästä on nyt aikaa jo yli 10 vuotta ja siitä lähtien olen juonut sitä joka ikinen päivä.

Kun vuosi keuhkokasvainten löytymisestä oli kulunut, Raunille tehtiin uusi varjoainekuvaus. Hän meni tietysti tutkimuksiin hyvin peloissaan, mutta lääkärillä oli hyviä uutisia: molemmat kasvaimet olivat kokonaan kadonneet. Keuhkoissa ei näkynyt enää muuta kuin vanha ahtaumatauti.

– Heti tuli semmoinen tunne, että mahtoiko se havupuu-uutejuoma antaa kropalle voimia parantua, sillä myös yleiskunto oli alkanut nousta sen vuoden aikana tosi reippaasti.

Kunto nyt hyvä

Mistä Rauni sitten oli ahtaumansa hankkinut? Hän poltti aikoinaan askin päivässä, mutta lopettamisesta oli kulunut jo yli 30 vuotta. Rauni itse arvelee yhdeksi syyksi työpaikan metallipölyn. Kuka tietää, vaikka tupakointi ja tehdastyö yhdessä olisivat aiheuttaneet Raunin sairauden.

– Aloitin mielestäni aika tuhdisti juoman nauttimisen, sillä yksi pullo meni kolmessa päivässä, Rauni muistelee.

– Vähitellen pienensin annosta, kun kohtaukset harvenivat. Alkuvaiheissa kohtauksia oli usein, ja kun menin nukkumaan, piti istua sängyn laidalla ja ottaa lääkettä. Viimeksi kävin happea saamassa Enköpingin sairaalassa varmaan jo kaksi vuotta sitten. Olen pystynyt myös vähentämään tautiin määrätyn lääkkeen ottamista. Alkuun jouduin ottamaan sitä monta kertaa päivässä, mutta nyt enää pari kertaa koko vuoden aikana.

Nyt Rauni elää uutta elämää.

– Nyt kunto ja vointi on oikein hyvä. Olen innokas pyöräilijä ja teen 18 kilometrin lenkin joka päivä. Joulun alla kuitenkin kaaduin ja polvilumpio murtui, joten jouduin olemaan parin kuukauden ajan melkein kokonaan neljän seinän sisällä. Nyt sekin ongelma on jo ohi.

– Juon Havupuu-uutejuomaa edelleen joka päivä. Olen ottanut aamuisin yhden desilitran tyhjään mahaan, mutta nyt aion nostaa annosta pariin desiin. Kaikki tuttavat ihmettelevät, mistä olen kovan kuntoni hankkinut. Muita reseptilääkkeitä minulla ei ole kuin ahtaumaan kuuluvat. Hengitän yhden kapselin aamusella ja otan inhalaattorista yhden suihkeen. Ja siihen tulee sitten Havupuu-uutejuoma päälle.

Terveys-Hymy 5-2017


 

Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Rauni Piiraisen kotialbumi
Avainsanat: kasvain, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, keuhkoahtaumatauti, hyvä yleiskunto

Kommentit

Oma kommentti