Juoma toi elinvoimaa perheelle

Erilaiset flunssat ja tulehdukset ovat kiusanneet erityisesti perheen 13-vuotiasta Jenna-tytärtä. – Nyt hänellä ei ole yli kahteen vuoteen ollut ainoatakaan antibioottikuuria, äiti-Helena iloitsee.

Seinäjokinen Helena Koivusaari, 49, on niitä naisia, joilla on vuorokaudessa tunteja vähintään 25. Vai mitä sanotte hänen vapaa-ajan aktiviteeteistaan: hän on JHL:n 283 Seinäjoen yhdistyksen puheenjohtaja, käräjäoikeuden lautamies ja herastuomari, hän on koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuustossa, hän on sosialidemokraattien ensimmäinen varavaltuutettu, hän on vielä opetushallituksessa majoitus- ja ravitsemusalan työnjohdon tutkintotoimikunnassa ja myös Eteläpohjanmaan osuuspankin hallintoneuvostossa.

Työkseen Helena toimii ravitsemistyönjohtajana Kasperintalo palvelutalossa, jossa on sekä koulu että päiväkoti. Hän vastaa sen keittiön toiminnasta, ja tässä työssä hän on vaikuttanut jo vuodesta 1988 asti. Koulutukseltaan hän on suurtalouden työnjohtaja.

Mies kuoli syöpään

Helenan aviopuoliso Jarmo menehtyi syöpään maaliskuussa 2014 vain 54-vuotiaana. Helena toimi miehensä viime aikoina omaishoitajana. Pariskunnalla on kaksi lasta, 13-vuotias Jenna ja 23-vuotias Toni.

– Tieto Jarmon sairaudesta saatiin vuosi ennen hänen kuolemaansa. Aluksi luultiin sen olevan maksasyöpää, mutta kyseessä olikin peräsuolisyöpä, joka oli jo levinnyt maksaan asti. Tuolloin en vielä tiennyt Havupuu-uutejuomasta yhtään mitään, mutta sitten äiti kertoi siitä ja suositteli. Jarmo sai ensimmäisen sytostaattinsa huhtikuussa 2013, jonka jälkeen kaikki arvot romahtivat. Itse tutustuin juomaan juuri tuolloin.

– Jarmo joi alkuun pullon päivässä ja äitini yllytti minuakin. Yritin aluksi vastustella, mutta äiti piti päänsä ja lupasi hankkia sitä meille. Rupesimme Jennan kanssa juomaan sitä toukokuussa. Jarmokin joi sitä aikansa ja se vahvisti häntä, mutta sitten hän ei enää pystynyt juomaan sitä.

Helena Koivusaari on pitänyt kristallintarkkaa päiväkirjaa lastensa sairauksista. Kaikki päivämäärät ja diagnoosit tulevat kuin apteekin hyllyltä. Sitten äiti ja tytär jatkoivat sitkeästi Havupuu-uutejuoman nauttimista, ja mitä tapahtuikaan vuonna 2014: Jennalla ei ollut ainoatakaan antibioottikuuria. Vuosi sitten tammikuussa hänelle yritti siunaantua sekä flunssaa että nuhaa, mutta poskiontelotulehdusta ei nyt tullut. Pieni talviflunssa ohitettiin lopulta helmikuussa nenäkannun ja uutejuoman avulla.

– Eli kahteen vuoteen hänellä ei ole ollut ainoatakaan antibioottikuuria, jonka ilman muuta lasken uutejuoman ansioksi. Viimeinen antibioottikuuri hänellä on siis ollut syyskuun alussa 2013!

Pöpöt katosivat

Helena on saanut tottua siihen, että pöpöt hyökkäävät kotiin, kun koulut ja päiväkodit alkavat. Nyt niin ei ole käynyt.

– Jennan arvosanoihin tuli pieni notkahdus, kun isä kuoli, mutta nyt hänellä menee taas hyvin. Mieliaineita koulussa ovat ruotsi, kotitalous, englanti ja kuvaamataito, ja Jenna opiskelee myös espanjaa. Tyttö on innoissaan, koska olemme varanneet joulumatkan Keniaan. Tonilla on kenialainen tyttöystävä ja menemme hänen perheensä luokse. Tyttö lukee Jyväskylässä sairaanhoitajaksi ja Toni on Seinäjoen ammattikorkeassa liiketalouslinjalla. Hän on suuntautunut laskentatoimeen.

Helena itsekin sanoo saaneensa runsaasti voimavaroja Havupuu-uutejuomasta.

– Kun Jarmo sairasti, elämä oli yhtä henkistä helvettiä kun ei tiennyt, paraneeko hän vai ei. Nukkumiset jäivät vähiin. Join sitä joskus koko pullollisen vuorokaudessa ja uskon vakaasti, että sen ansiosta selvisin. Myös työyhteisön tuki oli todella tärkeää.

Miehensä kuoleman jälkeen tehdyn lomareissun jälkeen Helena sairastui. Hän arvelee saaneensa pöpön lentokoneen ilmastoinnista, joka pyöritti kylmää ilmaa. Hän joutui olemaan sairauslomalla kolme päivää, mutta ei silti tarvinnut mitään kuuria. Hän torjui pöpöjä runsaalla uutejuomalla.

– Seuraavan kerran olin kipeänä maaliskuussa 2015, mutta silloin kyse oli varmaan influenssaviruksesta, joka kipeytti lihakset niin että liikkuminen oli vaikeaa. Sitä oli silloin liikkeellä tosi paljon. Tapasin työterveydessä paljon kohtalotovereita, jotka eivät päässeet kunnolla kävelemään. Mutta sen jälkeen en ole ollut kertaakaan kipeänä, ei ole ollut edes nuhaa.
Kun Helenaa pyytää tiivistämään, mitä kaikkea Havupuu-uutejuoma hänelle ja Jennalle on aiheuttanut, vastaus tulee kuin 
tykin suusta: – Elinvoimaa!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Anne Anttila

Terveys-Hymy 1-2016


 

Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: syöpä, flunssa, vastustuskyky, tulehdus, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, peräsuolisyöpä

Kommentit

Oma kommentti