Juoma vei eturauhasvaivat

Laulaja ja pullo on vanha, klassinen, ja tutuksi koettu aisapari, mutta Martti Mikkilä eli Kanarian Mikki on rakentanut tästä kuviosta oman ja huomattavasti terveellisemmän versionsa.

Moni Gran Kanarian kävijä on kuullut Kanarian Mikin laulavan, mutta harvempi taitaa tietää, että hänen oikea nimensä on Martti Mikkilä.

Viime kesänä 60 vuotta täyttänyt Mikki on alun perin syntyisin Seinäjoen kupeesta Ylistarosta, mutta tällä hetkellä hän viettää jo kahdeksattatoista talvenaan Kanarian lämmössä. Mukana samassa paikassa, missä Mikki esiintyy, tekee ravintolatöitä Sirpa-vaimo, 56. Pariskunnan ainoa poikakaan ei asu Suomessa, sillä hän vaikuttaa tuoreen vaimonsa kanssa Ruotsissa.

Mikki on päätynyt laulajaksi pitemmän kaavan mukaan. Nuoruusvuosinaan hän oli alkuun töissä Vaasan Strömbergillä, kunnes muutti parikymppisenä vuonna 1974 Ruotsiin ja päätyi Volvon tehtaille, missä hän ehti työskennellä parikymmentä vuotta.

– Musiikki astui kuvaan heti Ruotsiin muutettuani, hän kertoo.

– Siellä alettiin heti koota bändiä. Soitan kitaraa jonkun verran, mutta päälajini on ollut laulu. Kai hiukan on ollut lahjojakin siihen suuntaan. Kun hommat alkoivat sujua, rupesin tekemään laulukeikkoja. Tulin ensimmäisen kerran Kanarialle periaatteessa keikalle, jonka jälkeen pyydettiin lisää.

Muuttolintuna

Lopulta ehdotettiin, että Mikki tulisi laulamaan Kanarialle koko talveksi. Mikki oli silloin vielä Volvolla töissä.

– Otin alkuun parin talven ajaksi virkavapaata ja kävin vain kesät siellä töissä. Sitten alkoi tulla Suomeenkin päin niin paljon keikkaa, etten enää ehtinyt Volvon hommiin, joten oli pakko ottaa sieltä lopputili.

Mikin ratkaisu oli oikea, sillä hän on tähän mennessä tehnyt peräti 14 pitkäsoittolevyä ja ison kasan singlejä. Hänen musiikkiaan on levinnyt maailmalle aika paljon, ja suurimmaksi hitikseen hän nimeää Apilaniitty-valssin.

– Laulan lähinnä tanssimusiikkia, vaikka illan mittaan tulee esitettyä kappaleita laidasta laitaan. Rokkikin sujuu tarpeen tullen, mutta kuitenkin vähemmässä määrin. Kuulijakunta vaihtelee parikymppisistä kahdeksankymppisiin.

Mikin pääpaikka on koko ajan ollut Gran Kanaria. Teneriffalla hän on käynyt vain heittämässä lyhyitä keikkoja.

Yöjuoksua vessaan

Mies kun tulee tiettyyn ikään, niin kaikenlaista kremppaa alkaa siunaantua.

– Loppupäässä on alkanut tulla jonkin verran rytmihäiriöitä, verenpainetta ja eturauhasongelmia. Mikki toteaa.

– Suurentuneen eturauhasen takia piti vessassa juosta viisi, kuusi kertaa yössä ja yöunet jäivät minimiin. Eturauhasta tutkittiin ja myös syöpää ennustavat PSA-arvot olivat aika lailla koholla. Onneksi satuin kertomaan ongelmistani Ravintorenkaan toimitusjohtaja Kari Herttualle, joka on meiltä päin kotoisin, ja hän suositteli Havupuu-uutejuomaa.

Siitä on nyt pari vuotta aikaa. Kun seuraava määräaikainen kontrolli tuli, lääkäri ihmetteli ääneen, mitä ihmettä on tapahtunut, koska arvot olivat pudonneet ihan kohdilleen eikä mitään huomauttamisen aihetta enää ollut.

– Lääkäri kysyi suoraan, mitä kummaa olin tehnyt, jolloin kerroin Havupuu-uutejuomasta. Hän oli kuullut siitä ja nyökytteli, että ei sitten muuta kuin jatkat vain sen juomista ja että sulle se on ainakin tehonnut.

Pullo matkassa

Mikki ei enää muista alkuperäisiä PSA-arvojaan, mutta jo puolen vuoden juoman käytön jälkeen ne olivat pudonneet yli puolella. Hän vakuuttaa, ettei muuttanut tuona aikana millään tavoin elintapojaan ja että ainoa selittävä muutostekijä täytyy olla Havupuu-uutejuoma.

– Olen pystynyt nyt myös pudottamaan verenpainelääkitykseni puoleen. Olen jo kymmenkunta vuotta syönyt verenpainelääkkeitä, ja niiden avulla arvot ovat pudonneet normaaleiksi. Mutta jos en ota lääkitystä, yläpaine huitelee jossakin 180-190 tienoilla ja alapainekin on 120. Olen vakaasti sitä mieltä, että verenpainelääkityksenkin puolittuminen on juoman ansiota.

Mikki joutuu rytmihäiriöittensä takia ottamaan verenohennuslääkitystä. Mitään sydänoperaatiota hänelle ei ole tehty.

– Mitkään krempat eivät haittaa lauluhommia, mutta alkoholi ei kuulu kuvioon. Muita rajoituksia ei ole. En ole vielä tosissani harkinnut eläkkeelle jäämistä ja teen keikkaa edelleen ihan terveyden ehdoilla, rauhallisesti ja pikkuhiljaa. Jos kunto tällaisena säilyy, en vielä ihan hetkeen aio luovuttaa.

Kotimaan keikkailuun kuuluvat olennaisena osana myös pitkät ja rasittavat automatkat.

– Jos lähden vaikka Seinäjoelta Ouluun keikalle, otan Havupuu-uutepullon matkajuomaksi mukaan. Ei tarvitse lähteä välillä syömään siinä välillä, sillä juoma toimii välipalana. Saan siitä sen ravinnon, mitä tarvitsen. Ja se on paljon parempi matkapullo kuin se perinteinen!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Martti Mikkilän albumi

Terveys-Hymy 1-15


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: eturauhanen, eturauhasvaiva, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, PSA-arvo, verenpaine, virtsaaminen

Kommentit

Ei laskenut havupuu juomalla Psa arvot, mutta kun söin duodart lääkettä puoli vuotta, putosi 10:-6teen!

Oma kommentti